Όταν οι celebrities μιλούν δημόσια για την ψυχική υγεία και σπάνε κάθε απαρχαιωμένο ταμπού

Νατάσσα Σχοινά
Όταν οι celebrities μιλούν δημόσια για την ψυχική υγεία και σπάνε κάθε απαρχαιωμένο ταμπού
AP

Από την Chrissy Teigen μέχρι τη Selena Gomez, οι διάσημες μοιράζονται όλο και περισσότερο τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας σήμερα, μία μέρα που έχει αφιερωθεί στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ψυχικές ασθένειες. Για πρώτη φορά, εορτάστηκε το 1992 και, έκτοτε, με τη βοήθεια πρωτοβουλιών σε όλον τον κόσμο προσπαθεί να σπάσει κάθε ταμπού και να δείξει πως η ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ένα οποιοδήποτε πρόβλημα στο σώμα μας.

Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, υπάρχει και μία κινητοποίηση από την πλευρά των celebrities, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ή έχουν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Με τη βοήθεια της δημοφιλίας τους και της αγάπης που έχει για εκείνους το κοινό, μιλούν ανοιχτά για όσα έχουν βιώσει και αποδεικνύουν πως μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε.

Η Chrissy Teigen

Chrissy Teigen

«Είχα όλα όσα χρειαζόμουν για να είμαι ευτυχισμένη και παρ’ όλα αυτά, το περισσότερο μέρος του περσινού έτους, ένιωθα δυστυχισμένη. Αυτό που ήξεραν όλοι γύρω μου -εκτός από εμένα- μέχρι τον Δεκέμβριο ήταν αυτό: Είχα επιλόχειο κατάθλιψη. Θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα και δε θέλω οι άνθρωποι που την έχουν να νιώθουν ντροπή ή να νιώθουν μόνες», είπε τον Απρίλιο του 2017 η Chrissy Teigen στο περιοδικό Glamour το 2017.

Η Adele

Britain Brit Awards 2022 Show

«Μπορώ να μπω σε κατάθλιψη και να βγω πάρα πολύ εύκολα. Είχα πολύ σοβαρή επιλόχειο κατάθλιψη όταν γέννησα τον γιο μου, κάτι που με τρόμαξε. Δε μίλησε σε κανέναν για αυτό. Ήμουν πολύ διστακτική. Τέσσερις φίλες μου ένιωσαν ακριβώς όπως εγώ και όλες ντρέπονταν τόσο πολύ να μιλήσουν για αυτό», είπε η Adele σε συνέντευξή της στο Vanity Fair το 2016.

Η Kendall Jenner

2022 MET Museum Costume Institute Benefit Gala

«Έχω τόσο μεγάλο στρες που με παραλύει λόγω όλων όσων συμβαίνουν. Κυριολεκτικά ξυπνάω στη μέση της νύχτας με κρίσεις πανικού. Από πού να ξεκινήσω; Όλα είναι χάλια, είναι δύσκολο να πω μόνο ένα πράγμα», είχε πει η Kendall Jenner σε συνέντευξή της στην Cara Delevingne το 2018.

Η Miley Cyrus

NYFW Fall/Winter 2020 - Tom Ford - Red Carpet

«Η κατάθλιψη είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που θέλουν να παραδεχτούν οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να μιλήσουν για την κατάθλιψη. Είναι ok να νιώθεις στενοχωρημένος. Πέρασα μία περίοδο που είχα βαριά κατάθλιψη. Κλειδωνόμουν στο δωμάτιό μου και ο μπαμπάς μου έπρεπε να σπάσει την πόρτα. Ο καθένας, όμως, μπορεί να επωφεληθεί από το να μιλήσει σε κάποιον», είχε πει η Miley Cyrus σε συνέντευξή της στο Αμερικανικό Elle το 2014.

Η Dakota Johnson

2022 Tribeca Festival -

«Κάποιες φορές, πανικοβάλλομαι σε σημείο που δεν ξέρω τι σκέφτομαι ή τι κάνω. Παθαίνω κανονική κρίση πανικού. Παθαίνω συνέχεια, αλλά, όταν κάνω οντισιόν, είναι χάλια. Είμαι τρομοκρατημένη», είπε Dakota Johnson στο Another Mag το 2015.

Η Demi Lovato

TV Demi Lovato

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μη βλέπουν πια ως ταμπού το να μιλήσουν για την ψυχική υγεία. Είναι κάτι πολύ κοινό. Ένας στους πέντε ενήλικες έχουν κάποια ψυχική ασθένεια, οπότε ο καθένας είναι ουσιαστικά συνδεδεμένος με αυτό το πρόβλημα και αυτήν την επιδημία. Το πρόβλημα με την ψυχική υγεία είναι ότι ο κόσμος δεν τη βλέπει ως ένα σωματικό πρόβλημα. Αν το σκεφτείς, το μυαλό είναι το πιο περίπλοκο όργανο στο σώμα σου. Πρέπει να το αντιμετωπίζεις ως σωματική ασθένεια και να το παίρνεις στα σοβαρά», είπε η Demi Lovato στο National Council for Behavioral Health το 2015.

Η Emma Stone

Greece Emma Stone

«Την πρώτη φορά που έπαθα κρίση πανικού καθόμουν στο σπίτι μίας φίλης μου και πίστευα ότι καιγόταν το σπίτι. Τηλεφώνησα στη μαμά μου, η οποία ήρθε και με έφερε σπίτι και τα επόμενα τρία χρόνια απλά δε σταματούσε. Ρωτούσα τη μαμά μου να μου πει ακριβώς τι μέρα ήταν και ξαναρωτούσα 30 δευτερόλεπτα μετά. Απλώς ήθελα να ξέρω ότι δε θα πέθαινε κάποιος κι ότι δε θα άλλαζε τίποτα», είπε η Emma Stone στη Wall Street Journal το 2015.

Η Selena Gomez

LA Premiere of

«Ανακάλυψα ότι η αγχώδης διαταραχή, οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη μπορεί να είναι παρενέργειες του Λύκου, κάτι μπορεί να παρουσιάσει τις δικές του προκλήσεις. Θέλω να κάνω κάτι και να εστιάσω στο να διατηρήσω την υγεία μου και την ευτυχία μου και έχω αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος να το κάνω είναι να κάνω ένα διάλειμμα. Ξέρω ότι δεν είμαι μόνη και ελπίζω κι άλλοι να βρουν το κουράγιο να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα», είπε η Selena Gomez στο Αμερικανικό People το 2019.