Τι είναι το manifestation και πώς θα προσελκύσεις ό,τι θέλεις στη ζωή σου;

Τι είναι το manifestation και πώς θα προσελκύσεις ό,τι θέλεις στη ζωή σου;
Pexels

Τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, των περιορισμών και της αβεβαιότητας που περιβάλλει την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, το manifesting βλέπει μια μνημειώδη αύξηση της δημοτικότητας μεταξύ εκείνων που θέλουν να πάρουν πίσω τα «ηνία» στη ζωή τους.

«Ολόκληρη η ζωή σας είναι μια εκδήλωση των σκέψεων που συμβαίνουν στο κεφάλι σας», αυτή είναι μια φράση που έγινε διάσημη από την αυστραλιανή τηλεοπτική παραγωγό και συγγραφέα Rhonda Byrne, η οποία δημοσίευσε το best seller βιβλίο αυτοβοήθειας The Secret (Το μυστικό) το 2006. Το βιβλίο πούλησε περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα, απέκτησε πάρα πολλούς διάσημους θαυμαστές, μεταξύ των οποίων η Oprah Winfrey, ο Will Smith και η Ellen DeGeneres, και αποτέλεσε το θεμέλιο των πρακτικών manifestation που εφαρμόζονται σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Αλλά το manifestation, που ουσιαστικά σημαίνει να θέλεις να υλοποιήσεις τους στόχους σου, δεν είναι ακριβώς ένα νέο φαινόμενο. Βασισμένο στον Νόμο της Έλξης, ο οποίος αποτέλεσε μέρος του κινήματος της Νέας Σκέψης και θεμελιώθηκε από τον πνευματιστή του 19ου αιώνα Phineas Quimby, το manifestation έχει να κάνει με την πεποίθηση ότι οι σκέψεις μας είναι ενέργεια. Η έννοια έχει τις βάσεις της σε διάφορες φιλοσοφικές και θρησκευτικές παραδόσεις, από τον Υπερβατισμό μέχρι τον Ινδουισμό, και έχει επεκταθεί από διάφορους θεωρητικούς του εικοστού αιώνα, όπως ο Napolean Hill (Think and Grow Rich, 1937) και η Louise Hay (You Can Heal Your Life, 1984). Με απλά λόγια, το manifestation (προσέλκυση) στοχεύει να βάλει το άτομο στη θέση του οδηγού της δικής του ζωής και το καθιστά υπεύθυνο για τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα στη ζωή του.

Έτσι, δεν είναι περίεργο ότι μετά τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, των περιορισμών και της αβεβαιότητας που περιβάλλει την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, το manifesting βλέπει μια μνημειώδη αύξηση της δημοτικότητας μεταξύ εκείνων που θέλουν να πάρουν πίσω τα «ηνία» στη ζωή τους.

Πώς ακριβώς όμως μπορεί κανείς να εφαρμόσει την τακτική της θετικής σκέψης στην πράξη και να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, αν δεν έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης; Είναι το manifestation μια πρακτική παρόμοια με τη γιόγκα και τον διαλογισμό, που απαιτεί χρόνο από το καθημερινό πρόγραμμα ή μια πλήρης αναμόρφωση του τρόπου ζωής;

Τι είναι το manifestation;

Σε αντίθεση με την πεποίθηση «πιστεύω ό,τι βλέπω», το manifesting έχει να κάνει με το να πιστεύεις σε κάτι προκειμένου να το δεις να έρχεται στον δρόμο σου. Είναι η ικανότητα να χρησιμοποιείς τη δύναμη του μυαλού για να δημιουργήσεις την πραγματικότητα που βιώνεις. Το manifesting είναι μια πρακτική που ωφελεί κυριολεκτικά κάθε τομέα της ζωής σου, επειδή σου δίνει τη δυνατότητα να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, θα πουν οι υποστηρικτές του.

Σε πρώτη φάση αυτό που χρειάζεται να δουλέψεις είναι το mindset σου. Αν για παράδειγμα θες να προσελκύσεις χρήματα στη ζωή σου, αλλά έχεις αρνητικά συναισθήματα και περιοριστικές πεποιθήσεις γύρω από τα χρήματα, τότε στην πραγματικότητα τα εμποδίζεις να έρθουν στη ζωή σου. Το ίδιο ισχύει και για την αγάπη, την επιτυχία ή οτιδήποτε άλλο.

Ακόμη, το manifestation χρειάζεται σαφήνεια. Να είσαι δηλαδή απόλυτα ξεκάθαρη σχετικά με το τι είναι αυτό που θα θέλεις να προσελκύσεις. Αν θέλεις περισσότερα χρήματα για παράδειγμα, να είσαι συγκεκριμένη: Πόσα χρήματα, μέχρι πότε θέλεις να αποκτήσεις αυτό το ποσό, τι θα κάνεις με τα χρήματα αυτά.

Δούλεψε το mindset σου. Προσπάθησε να ξεπεράσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου και να «ευθυγραμμίσεις» τη νοοτροπία με τους στόχους σου. Αν θέλεις κάτι, αλλά βαθιά μέσα σου δεν πιστεύεις ότι το αξίζεις, θα απομακρύνεις αυτόν τον στόχο ακόμη περισσότερο.

Να είσαι ειλικρινής. Οι ειδικοί προτείνουν να βάζεις στόχους που είναι ρεαλιστικοί για να τους εκπληρώσεις και να τους πετύχεις.

Να νιώθεις ευγνωμοσύνη. «Να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε ήδη και ευγνώμονες για όσες άλλες όμορφες ευλογίες πρόκειται να έρθουν», διαβάζουμε στο Secret. «Η ευγνωμοσύνη θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τη νοοτροπία σας από την "έλλειψη" στην "αφθονία", πράγμα που σημαίνει ότι θα επιλέξετε να εστιάσετε την ενέργειά σας σε ό,τι έχετε σε αντίθεση με ό,τι δεν έχετε».

Να είσαι ανοιχτή και δεκτική. Η ενέργεια ρέει προς την κατεύθυνση που δίνεις την προσοχή σου. «Δώστε ενέργεια αγάπης σε ό,τι είναι σύμφωνο με τους στόχους σας. Μόλις βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση ροής, θα αρχίσετε να προσελκύετε περισσότερους από τους κατάλληλους ανθρώπους και καταστάσεις που θα σας βοηθήσουν να εκπληρώσετε τους στόχους σας. Και στην πορεία του χρόνου, θα δείτε τον εαυτό σας να περνάει μέσα από πόρτες που κάποτε προσευχόσασταν να ανοίξουν», διαβάζουμε στο The Secret.

Η εκδήλωση ωφελεί κυριολεκτικά κάθε τομέα της ζωής. Οι ειδικοί του manifestation προτείνουν σε όσους ενδιαφέρονται, να ξεκινήσουν την ημέρα τους με μια ειδική πρακτική αναπνοής, οραματισμού και ευγνωμοσύνης το πρωί και να τελειώσουν την ημέρα τους δημιουργώντας μια λίστα με τα όνειρα και τους στόχους τους για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της διαδικασίας.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες παρανοήσεις γύρω από το manifestation;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα γύρω από το manifestation είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι μια παθητική διαδικασία ή ότι αρκεί να οραματιστεί κανείς τα όνειρά του για να δει αλλαγές. Για παράδειγμα, λέγοντας συνεχώς στο σύμπαν ότι θέλεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο, δεν πρόκειται να βρεις ως εκ θαύματος μια γυαλιστερή Ferrari στο δρόμο χωρίς να κάνεις κάποια πρακτική δουλειά για να πετύχεις αυτόν τον στόχο. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της σκληρής δουλειάς.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η θετική σκέψη από μόνη της δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγή. Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι έχουν θετική νοοτροπία είναι πιο πιθανό να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους, η Fatmata Kamara, νοσηλεύτρια-σύμβουλος ψυχικής υγείας στην Bupa UK, υποστηρίζει ότι η επιτυχία επηρεάζεται από τη συμπεριφορά που υιοθετείται από τη θετική νοοτροπία και όχι από την εκδήλωση της από μόνη της.

Ενώ η δημοτικότητα του manifestation στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει βελτιώσει την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με την πρακτική αυτή, η αποτελεσματικότητά της μπορεί συχνά να παρερμηνευτεί και να προσφέρει ψεύτικες ελπίδες. Για παράδειγμα, η περσινή viral μέθοδος εκδήλωσης 3-6-9 στο TikTok εστιάζει στη σημασία της αριθμολογίας, η οποία είναι η ψευδοεπιστημονική πίστη σε μια μυστικιστική σχέση μεταξύ ορισμένων αριθμών και γεγονότων. Η μέθοδος ενθαρρύνει τους χρήστες να γράψουν έναν στόχο σε ένα χαρτί τρεις φορές το πρωί, έξι φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και εννέα φορές πριν κοιμηθούν. Οι χρήστες του Tiktok που έχουν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο ισχυρίζονται ότι είχαν σχεδόν άμεσα αποτελέσματα, από τη λήψη ενός γραπτού μηνύματος από έναν πρώην μέχρι την απόκτηση χρημάτων.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μειονέκτημα αυτής της πρακτικής, είναι ότι δεν αναγνωρίζει τις εγγενείς αρνητικές σκέψεις που μπορεί να έχουν κάποια άτομα ως αποτέλεσμα προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. «Το να υποθέσουμε ότι η θετική σκέψη θα οδηγήσει σε θετικές εμπειρίες είναι μια αρκετά γενικευμένη προσέγγιση και φαίνεται να αγνοεί στην πραγματικότητα ότι δεν είναι όλες οι σκέψεις μας θετικές», λέει ο McMahon. Ακόμη, χρειάζεται και η υγιής αποδοχή και αναγνώριση ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι φυσικές.