Ο τρόπος με τον οποίο το γεύμα με τους αγαπημένους μας μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

Ο τρόπος με τον οποίο το γεύμα με τους αγαπημένους μας μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας
SATC

Σε κάποια απλά πράγματα βρίσκεται το κλειδί της ευτυχίας κι όμως επιμένουμε να μη τα κάνουμε. Γιατί; 

Νιώθεις άγχος; Δεν είσαι μόνη. Πώς μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα που ρίχνει κατακόρυφα την ποιότητα της ζωής μας; Σύμφωνα με μελέτες ένας στους 14 ενήλικες βιώνει καθημερινά άγχος -με την πιο κοινή αιτία να είναι το εργασιακό. Εκτός από τις αρνητικές σκέψεις και την ανησυχία που συνοδεύει το άγχος, πολύ συχνά μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Στη μάχη κατά του άγχους μία νέα έρευνα έρχεται να προτείνει κάτι που όχι μόνο πολεμάει το στρες αλλά μας φέρνει και πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το American Heart Association ανακάλυψαν ότι το 91 τοις εκατό των γονέων αναφέρουν ότι οι οικογένειές τους είναι λιγότερο αγχωμένες όταν μοιράζονται τα γεύματα μαζί.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 ενήλικες Αμερικανούς αποκαλύφθηκε ότι το 84 τοις εκατό επιθυμούν να φάνε με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, αλλά ο μέσος ενήλικας τρώει πιο συχνά μόνος. Η έρευνα, που διεξήχθη για το κίνημα Healthy for Good του AHA από την Wakefield Research, διαπίστωσε επίσης ότι δύο στους τρεις βιώνουν άγχος ενώ το 27 τοις εκατό είναι πολύ ή εξαιρετικά αγχωμένο.

Η Erin Michos, εθελόντρια της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και αναπληρώτρια διευθύντρια προληπτικής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε:

«Το να γευματίζουμε με άλλους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη μείωση του άγχους, την τόνωση της αυτοεκτίμησης και τη βελτίωση της κοινωνικής σύνδεσης, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Το χρόνιο, συνεχές άγχος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού στη διάρκεια της ζωής, επομένως είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να βρουν τρόπους να μειώσουν και να διαχειριστούν το άγχος όσο το δυνατόν περισσότερο, το συντομότερο δυνατό».

Πολλοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το κοινό γεύμα έχει επιπλέον οφέλη για την υγεία, καθώς το 54 τοις εκατό είπε ότι το να τρώνε με άλλους τούς υπενθυμίζει να «ρίξουν» ταχύτητα και να κάνουν ένα πραγματικό διάλειμμα από τις υποχρεώσεις.

Δύο στους τρεις είπαν ότι το φαγητό με άλλους υπογραμμίζει τη σημασία της σύνδεσης με φίλους, οικογένεια, συναδέλφους και γείτονες. Παράλληλα, το 59 τοις εκατό αποκάλυψε ότι κάνει πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων όταν τρώει με άλλους ανθρώπους, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να ταιριάξουν το πρόγραμμά τους με το αγαπημένο τους πρόσωπο.

«Ξέρουμε ότι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο ακούγεται το να συντονιστείς χρονικά για φαγητό μαζί με το αγαπημένο σου πρόσωπο. Όπως και σε άλλες υγιεινές συνήθειες, δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να ξεκινήσει από μικρά πράγματα και να το "χτίσει". Βάλε έναν στόχο να συγκεντρώνεις φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους για ένα γεύμα κάθε εβδομάδα. Εάν δεν μπορείς να συναντηθείς δια ζώσης σκέψου πώς μπορείς να μοιραστείς ένα γεύμα μαζί τους είτε μέσω τηλεφώνου ή υπολογιστή», εξηγεί η Michos.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι επτά στους 10 εργαζόμενους πλήρους ή μερικής απασχόλησης είπαν ότι θα αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένοι αν είχαν περισσότερο χρόνο να κάνουν ένα διάλειμμα και να μοιραστούν ένα γεύμα με τους συναδέλφους τους.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το άγχος επηρεάζει πάρα πολύ τη ζωή σου, η επαφή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα είναι κομβικής σημασίας και πραγματικά δεν κοστίζει. Είναι τόσο απλό και τόσο χαοτικό ταυτόχρονα με την απαιτητική καθημερινότητα να επενδύσουμε χρόνο στους δικούς μας όμως κάτι πρέπει να κάνουμε γι΄αυτό, δεν νομίζεις;