Πήρες την απόφαση για ψυχοθεραπεία - Και τώρα πώς θα βρεις τον κατάλληλο ειδικό για σένα;

Μαρία Ροδίτη
Πήρες την απόφαση για ψυχοθεραπεία - Και τώρα πώς θα βρεις τον κατάλληλο ειδικό για σένα;

Νιώθεις έτοιμη να ξεκινήσεις συνεδρίες με ψυχολόγο; Μάθε πώς θα βρεις τον άνθρωπο που θα «κουμπώνει» τέλεια μαζί σου.

Κάποτε ήταν ταμπού να επισκεφθεί κάποιος ψυχοθεραπευτή. Δεν νοείτο να το πει στην οικογένειά του, στον κύκλο του, σε κανέναν. Διαφορετικά θα ήταν δακτυλοδεικτούμενος. Πλέον, ωστόσο, κάτι τέτοιο ευτυχώς δεν ισχύει, ή τουλάχιστον δεν ισχύει σε τέτοιον βαθμό.

Οι άνθρωποι ευτυχώς νιώθουν άνετα να βρουν τον θεραπευτή τους, αυτόν που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν όσα τους ταλαιπωρούν, να μοιραστούν προβληματισμούς και να πάνε παρακάτω. Το θέμα, όμως, είναι ένα: ποιος θα είναι ο άνθρωπος που θα σε βοηθήσει; Σίγουρα δεν μπορείς να βρεις έναν ειδικό έτσι χωρίς να το ψάξεις. Και συνήθως ρωτάς τους γύρω σου, φίλους, συναδέλφους, γνωστούς και όποιον ξέρεις για το αν γνωρίζουν κάποιον «καλό» ψυχολόγο. Τι σημαίνει, όμως, καλός; Όλοι οι experts έχουν πτυχία, μεταπτυχιακά, εξειδικευμένες γνώσεις και ό,τι χρειάζεται για να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Συνεπώς, σε μια πρώτη ανάγνωση, όλοι είναι «καλοί».

Πέντε λόγοι που αξίζει να δώσεις μία ευκαιρία στον εαυτό σου μέσω της ψυχοθεραπείας

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι πρέπει εσύ να βρεις τον άνθρωπο με τον οποίον θα «κουμπώσεις». Εκείνον/η που θα σε καταλαβαίνει με λίγα μόνο λόγια, χωρίς αναλύσεις επί των αναλύσεων εκεί που δεν χρειάζονται, ώστε να μπορεί να σε βοηθήσει άμεσα. Και για να το καταφέρεις αυτό θα πρέπει να προσέξεις 3 σημεία, όταν ξεκινήσεις την αναζήτηση ψυχοθεραπευτή.

psyxotherapeia.jpg

Τα 3 σημεία που πρέπει να προσέξεις πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις ψυχοθεραπευτή

Από πού πρέπει να ξεκινήσεις για να βρεις τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή

Ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να ρωτήσεις είναι ο οικογενειακός σου γιατρός. Ο γιατρός, ο οποίος σε γνωρίζει χρόνια, ίσως είναι το πιο σωστό πρόσωπο για να σε παραπέμψει σε έναν ψυχοθεραπευτή. Γιατί και σε ξέρει αρκετά καλά και σίγουρα θα έχει αρκετούς ειδικούς στον κύκλο του, οπότε θα μπορεί να σε παραπέμψει στο σωστό πρόσωπο.

Ρίξε μια ματιά στα προσόντα του ψυχοθεραπευτή

Το είδος του θεραπευτή που αναζητάς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το είδος της υποστήριξης που θέλεις. Για παράδειγμα, κάποιοι ψυχοθεραπευτές είναι πιο εξειδικευμένοι σε διαταραχές άγχους, ενώ άλλοι έχουν εξειδίκευση στην κατάθλιψη.

psyxotherapeia1.jpg

Κάνε ένα πρώτο ραντεβού

Αν βρήκες αυτόν τον expert που πιστεύεις ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου, κλείσε ραντεβού και ξεκίνα την πρώτη συνεδρία. Εκεί θα καταλάβεις αν έχετε ίδιους κώδικες επικοινωνίας και αν θέλεις να υπάρξει και συνέχεια. Διαφορετικά, συνέχισε την αναζήτηση και με άλλους ειδικούς. Θα τον βρεις αυτόν που σου ταιριάζει.