Πέντε λόγοι που αξίζει να δώσεις μία ευκαιρία στον εαυτό σου μέσω της ψυχοθεραπείας

Πέντε λόγοι που αξίζει να δώσεις μία ευκαιρία στον εαυτό σου μέσω της ψυχοθεραπείας

Ώρα να απλώσεις ένα χέρι στον εαυτό σου, για να συστηθείτε και να γνωριστείτε ξανά από την αρχή

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας άνθρωπος καταλήγει να κλαίει στον καναπέ ή την πολυθρόνα ενός ψυχολόγου και όλοι τους έχουν την ίδια σπουδαιότητα. Υπάρχουν τόσοι σπουδαίοι λόγοι, όσοι και άνθρωποι, που αν αρχίσω να τους καταγράφω, θα νομίζεις πως ο περίγυρος σου μαζί και εσύ, χρειάζεται να κλείσετε άμεσα ραντεβού.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μόνο ένα απαραίτητο εργαλείο για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές. Η θεραπεία είναι full time job, μία επένδυση ζωής, ακόμη και αν διαρκέσει μερικά χρόνια (o Woody Allen έχει ξεπεράσει τα 15), ένα ποντάρισμα χρόνου και χρημάτων προς εμάς, από το οποίο μόνο κερδισμένες θα βγούμε. Αρκεί, βέβαια, να είμαστε ανοιχτές και ειλικρινείς, έτοιμες για τα εμπόδια, τις απαιτήσεις και τον πόνο που μας επιφυλάσσει ένα τόσο προσωπικό «ταξίδι».

Και επειδή ποτέ δεν θα είσαι σίγουρη αν είσαι έτοιμη για κάτι, αν δεν το δοκιμάσεις πρώτα, παρακάτω ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να δώσεις μία ευκαιρία στην ψυχοθεραπεία, απλώνοντας συγχρόνως ένα χέρι στον εαυτό σου, για να συστηθείτε και να γνωριστείτε ξανά από την αρχή.

#1 Η διάθεσή σου είναι απρόβλεπτη με έντονες διακυμάνσεις

Τη μία στιγμή είσαι έτοιμη να κατακτήσεις τον πλανήτη και την αμέσως επόμενη ο κόσμος σου καταρρέει; Υπάρχουν μέρες που η διάθεσή σου λειτουργεί όπως ένα διακοπτάκι που παλαντζάρει μεταξύ on και οff, ανάβει και σβήνει μαζί με τα συναισθήματά σου; Τότε, μόνο ένας ειδικός είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις, εξομαλύνεις για την ακρίβεια, τα mood swings. Ένας ειδικός σε κατευθύνει ώστε να αναγνωρίζεις ευκολότερα αυτά τα συναισθήματα, από πού προέρχονται και αν οφείλονται σε κάτι βαθύτερο που χρειάζεται να αναλύσεις, για να αποκτήσεις εσωτερική ηρεμία και σταθερότητα, δηλαδή το ιδανικό έδαφος για να πας πιο μπροστά και ακόμη πιο γρήγορα.

pro-church-media-7NGU2YqBue8-unsplash.jpg

#2 Ετοιμάζεσαι για μία μεγάλη αλλαγή που δεν μπορείς να διαχειριστείς

Περιμένεις παιδί; Συζητάς να μετακομίσεις στο εξωτερικό με τον σύντροφό σου; Σκοπεύεις να παραιτηθείς από το γραφείο; Έχασες ένα κοντινό πρόσωπο που δίχως αυτό η ζωή σου δεν θα μοιάζει ποτέ ξανά η ίδια; Αν έρχεσαι αντιμέτωπη με μία τεράστια, μη διαχειρίσιμη αλλαγή στη ζωή σου, μία αλλαγή που σε δυσκολεύει, που σου προκαλεί αβεβαιότητα και δεν ξέρεις πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου μακροπρόθεσμα, καλό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου. Μέσω της θεραπείας θα αναπτύξεις αποτελεσματικές τεχνικές για τη μείωση των στρεσογόνων παραγόντων στη ζωή σου, θα κατανοήσεις καλύτερα τις προοπτικές που επιφέρει αυτή η αλλαγή, θα μάθεις να σε ακούς και να σε εμπιστεύεσαι.

pexels-nataliya-vaitkevich-6120220.jpg

#3 Έχεις χάσει το κίνητρο για να σηκωθείς από το κρεβάτι σου

Σε μία εποχή που το burn out έχει πάρει τη μορφή πανδημίας, η απώλεια κινήτρου είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους κάποια στιγμή στη ζωή τους, ακόμη και σε επίμονους αριβίστες όπως ο ακούραστος Elon Musk. Ωστόσο, όταν το «κυνήγι» να δώσεις νόημα μετατρέπεται από φάση σε καθημερινότητα, γίνεται overthinking και τρόπος ζωής, όταν ο προβληματισμός του τι θα κάνεις με τη ζωή σου σε καθηλώνει, γίνεται επιτακτικός και απαιτεί από εσένα μία άμεση απάντηση, ένας ψυχολόγος είναι το πρόσωπο που θα σε βοηθήσει να τη δώσεις ή έστω, να την ψάξεις με τον σωστό τρόπο και τα κατάλληλα εργαλεία. Μέχρι τότε, κάθε πρωί που θα σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου, το πρώτο πράγμα που θα σκέφτεσαι, θα είναι για ποιο λόγο σηκώθηκες σήμερα από το κρεβάτι σου.

kinga-cichewicz-FVRTLKgQ700-unsplash.jpg

#4 Μερικές φορές δεν σε καταλαβαίνεις ούτε και εσύ

Υπάρχουν φορές που απορείς με τον εαυτό σου; «Τι πιο σύνηθες» θα μου πεις, ωστόσο, αν έχεις την εντύπωση πως και εσύ η ίδια δεν αναγνωρίζεις κάποιες φορές τον εαυτό σου, έχεις αρχίσει να σε κουράζεις, σε παραμελείς και δεν σε αγαπάς όσο θα ήθελες, με τη βοήθεια ενός ειδικού θα καταφέρεις να εντοπίσεις τι πάει λάθος. Τι πάθει λάθος και πέφτεις σε ακατάλληλους ανθρώπους, κλείνεσαι στον εαυτό σου, θέλεις να τους ευχαριστείς όλους, διστάζεις να σε υποστηρίξεις εκεί που επιβάλλεται και σε νοιάζει τόσο πολύ τι θα πει ο κόσμος. Αν ανησυχείς πως κάτι πάει λάθος με εσένα, ίσως και να έχεις δίκιο. Αλλά επειδή εσύ σε ξέρεις καλύτερα, μόνο εσύ, με τη βοήθεια ενός ειδικού μπορείς να το βρεις και να το λύσεις.

pexels-cottonbro-studio-4553165.jpg

#5 Οι διαπροσωπικές σου σχέσεις είναι ένας αγώνας δρόμου

Οι σχέσεις που δημιουργούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, συντροφικές, οικογενειακές, φιλικές, ακόμη και συναδελφικές, απαιτούν σκληρή δουλειά και λεπτό, δεξιοτεχνικό χειρισμό, για να κρατήσουν στον χρόνο, χωρίς να χάσουν την ουσία τους. Οι σχέσεις απαιτούν skills για να παραμείνουν υγιείς, δυνατές και ωφέλιμες, ένα σύνολο από skills που αρκετές δεν έχουμε κατακτήσει απόλυτα, ανεξάρτητα αν είμαστε σε θέση να το παραδεχθούμε ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, με τη βοήθεια ενός ειδικού και με μπόλικη διάθεση να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, όλοι μπορούμε να γίνουμε λίγο καλύτεροι σύντροφοι, γονείς και φίλοι, για τους ανθρώπους που αγαπάμε, όσο τίποτα άλλο στον κόσμο.

pexels-guryan-11062533.jpg

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως μερικές φορές δεν χρειάζεται να έχει συμβεί κάτι σπουδαίο, δυσάρεστο ή αμετάκλητο, για να πάρεις την απόφαση να πάρεις τον εαυτό σου στα σοβαρά και να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία. Αρκεί να νιώθεις την ανάγκη να μιλήσεις σε κάποιον για όλα εκείνα που κρύβεις μέσα σου και τα οποία θεωρείς πως κανείς, εκτός από εσένα, δεν είναι σε θέση να καταλάβει.