Τι πρέπει να ξέρεις για το μετατραυματικό σοκ – Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Τι πρέπει να ξέρεις για το μετατραυματικό σοκ – Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Μετά από ένα συνταρακτικό συμβάν, από ένα ατύχημα που για άλλους κατέληξε να είναι δυστύχημα, είναι σύνηθες να εμφανίζεται μετατραυματικό σοκ.

 

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης (28/2) έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί πώς είναι δυνατόν να χάθηκαν άδικα τόσες ζωές και πόσες οικογένειες έχουν να ανέβουν τώρα τον δικό τους Γολγοθά. Είναι, βέβαια, κι αυτοί οι άνθρωποι που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από αυτόν τον εφιάλτη και που σίγουρα στάθηκαν τυχεροί, όμως σίγουρα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με πριν από εδώ και πέρα.

Άνθρωποι που έχουν βιώσει ένα τέτοιου είδους δυστύχημα, που έχουν περάσει μια τόσο μεγάλη ταραχή βλέποντας ανθρώπους να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια τους είναι λογικό να περάσουν μετατραυματικό στρες. Να βιώσουν, δηλαδή, μια σειρά από αντιδράσεις που έχουν λογική, εφόσον έχουν δει μπροστά στα μάτια τους να συμβαίνουν απειλητικά για τη ζωή τους περιστατικά.

Ακόμη και οι ήρωες λυγίζουν: Οι ήρωες της ΕΜΑΚ και ο πυροσβέστης - προπονητής που μας συγκίνησε

Τα συμπτώματα του μετατραυματικού σοκ

Το ψυχικό σοκ που υφίσταται ένας άνθρωπος μετά από ένα ατύχημα που βιώνει είναι τεράστιο. Και στην ψυχολογία χαρακτηρίζεται ως διαταραχή μετατραυματικού στρες με τα παρακάτω συμπτώματα:

metatraumatiko_stress.jpg

Ζάλη

Ναυτία και έμετος

Πόνος στο στήθος

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Υψηλή πίεση του αίματος

Εφιάλτες για το τραυματικό γεγονός ή αναδρομές στο παρελθόν

Υπεραερισμός (γρήγορη και βαθιά αναπνοή σε περιόδους άγχους)

Αυξημένο άγχος και άλλα έντονα συναισθήματα μετά το τραυματικό γεγονός

Αίσθημα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού

Διεσταλμένες κόρες οφθαλμών

stress_tempi.jpg

Αυτό που κάνει το ψυχικό σοκ τόσο οδυνηρό μετά από ένα ατύχημα είναι το γεγονός ότι μπορεί να το βιώσεις πολύ καιρό μετά το ατύχημα και μετά την επούλωση των σωματικών τραυμάτων. Και, βέβαια, για να ξεπεραστεί το μετατραυματικό σοκ ενδείκνυται η ψυχολογική συμβουλευτική και άλλες θεραπείες.

Πώς θα αισθανθεί καλύτερα κάποιος που αντιμετωπίζει μετατραυματικό σοκ/στρες

Με τη βοήθεια ψυχοθεραπευτή

Η ψυχοθεραπεία είναι από τις βασικότερες μεθόδους που μπορεί να ακολουθήσει ένας άνθρωπος μετά το μετατραυματικό σοκ για να μπορέσει να επανέλθει στην καθημερινότητά του όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Με τη βοήθεια εργοθεραπευτή

Ο εργοθεραπευτής είναι εκεί για να μάθει στον ασθενή πώς μπορεί να ορίζει το νευρικό του σύστημα.

tempi_stress.jpg

Άσκηση

Η άσκηση είναι «φάρμακο» για όλα. Και στην περίπτωση του μετατραυματικού σοκ μπορεί να βοηθήσει με την απελευθέρωση ενδορφινών, που θα βοηθήσουν στη μείωση της έντασης στο νευρικό σύστημα.

Αναπνοές

Οι βαθιές αναπνοές είναι καταπραϋντικές, ειδικά όταν έρχονται μνήμες στο μυαλό.

Επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα

Άνθρωποι που εμπιστεύεσαι και που ξέρουν τι σου έχει συμβεί μπορούν να σε βοηθήσουν όταν νιώθεις πως δεν αισθάνεσαι καλά και ανασύρονται οι μνήμες. Μη διστάσεις, λοιπόν, να επικοινωνήσεις.