Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να κοιμάσαι χωριστά από τον σύντροφό σου

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να κοιμάσαι χωριστά από τον σύντροφό σου
Pexels

Ποιες είναι οι συστάσεις της ειδικού για καλή υγιεινή του ύπνου σε μια σχέση;

Οι βασικές αρχές της υγιεινής του ύπνου είναι απλές και κατανοητές: Εξαλείφουμε τους περισπασμούς, βελτιστοποιούμε την άνεση, επιδιώκουμε τη συνέπεια. Αλλά πού παίζει ρόλο σε αυτή την εξίσωση ο ύπνος δίπλα σε έναν άλλο άνθρωπο -κάποιον που μπορεί να έχει τα δικά του προβλήματα ύπνου; Και τι κάνουμε αν αυτό που είναι καλύτερο για την υγιεινή του ύπνου μας έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είναι καλύτερο για τη σχέση μας;

Η κλινική ψυχολόγος Britney Blair έχει δει συχνά στην καριέρα της - είναι πιστοποιημένη τόσο στην ιατρική συμπεριφοράς του ύπνου όσο και στη σεξουαλική ιατρική, ανάλογα περιστατικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιστοποιήσεις όμως τη σχέση σου και τις συνήθειες του ύπνου σου ταυτόχρονα με του συντρόφου σου, λέει η Blair. Και ξεκινάμε κοιτάζοντας πώς και οι δύο τομείς της ζωής σας συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.

Ξεσκαρτάρισμα: Πώς να καταλάβεις πότε ήρθε η στιγμή να πετάξεις κάτι

Ερωτήσεις και απαντήσεις με την Britney Blair, όπως τις διαβάζουμε στο goop.com:

Υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στο να κοιμόμαστε χωριστά από τον σύντροφό μας;

Όλοι μας θα κοιμόμασταν καλύτερα αν κοιμόμασταν χωρίς σύντροφο ή ζώα ή οτιδήποτε άλλο στην κρεβατοκάμαρά μας. Όταν βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο ύπνου, που είναι ακόμα ελαφρύς ύπνος, επεξεργαζόμαστε σχετικά ερεθίσματα στο περιβάλλον. Έτσι, αν έχουμε έναν σύντροφο που ροχαλίζει, που στριφογυρίζει, που εξακολουθεί να διαβάζει ή να βλέπει τηλεόραση ή ό, τι άλλο κάνει ενώ εμείς προσπαθούμε να κοιμηθούμε, αυτό επηρεάζει την ικανότητά μας να πέσουμε σε βαθύ ύπνο, που είναι αυτός ο επανορθωτικός ύπνος που όλοι θέλουμε - τον ονομάζω αντιγηραντικόύπνο, τον μη-REM βαθύ ύπνο.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαταραχές του ύπνου και πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο του συντρόφου μας ή τον δικό μας ύπνο- εμείς μπορούμε να επηρεάσουμε τον σύντροφό μας και ο σύντροφός μας μπορεί να μας επηρεάσει αντίστοιχα. Αυτό μπορεί να είναι το ροχαλητό, η αϋπνία, το να σηκωνόμαστε να πάμε στην τουαλέτα στη μέση της νύχτας, το στριφογύρισμα ή απλώς ο ύπνος μας να είναι ανήσυχος - ακόμη και αν δεν υπάρχουν διαταραχές ύπνου, εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τη δραστηριότητα του συντρόφου μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έτσι, από την άποψη του ύπνου, όλοι θα κοιμόμασταν καλύτερα αν κοιμόμασταν μόνοι μας χωρίς να κινδυνεύουμε να μας διακόψει ο σύντροφός μας. Η ποιότητα του ύπνου είναι καλύτερη αν δεν κοιμάστε δίπλα σε ένα άλλο άτομο. Ωστόσο, αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για μια σχέση. Για πολλά ζευγάρια, η στιγμή που συνδέονται ερωτικά είναι εκείνη η στιγμή λίγο πριν κοιμηθούν. Είναι μια οικεία στιγμή κατά την οποία συχνά μιλάνε ή ίσως φιλιούνται λίγο ή απλά συνδέονται σωματικά. Έτσι, υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος να επηρεαστεί η οικειότητα - η συναισθηματική οικειότητα, όχι μόνο η ερωτική οικειότητα - από τα ζευγάρια που επιλέγουν να κοιμούνται χώρια.

Το να «σαπίζεις» στο κρεβάτι μπορεί να είναι trend στο TikTok αλλά δεν είναι τόσο καλό όσο νομίζεις

Ενώ μπορεί να είναι καλό για τον ύπνο, είναι επικίνδυνο για τη σχέση. Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μετριαστεί μέρος αυτού του κινδύνου εάν το ζευγάρι αποφασίσει να κοιμάται χωριστά.

Πότε προτείνετε να κοιμάται χωριστά ένα ζευγάρι;

Συνήθως δεν το συνιστώ στους ασθενείς μου, επειδή τα συνδέω όλα μαζί: Το κομμάτι της σεξουαλικής υγείας και της ερωτικής σύνδεσης συν το κομμάτι του ύπνου.

Για παράδειγμα, είναι σύνηθες να αναπτύσσεται απόλυτη οργή αν ο σύντροφος στο κρεβάτι σας ροχαλίζει ή διαταράσσει συνεχώς τον ύπνο σας. Έχουν έρθει πολλά ζευγάρια και ο ένας σύντροφος θέλει απλώς να στραγγαλίσει τον σύντροφό του επειδή ροχαλίζει ή διαταράσσει τον ύπνο του. Ο κακός ύπνος μας κάνει πιο γκρινιάρηδες. Και αν ο λόγος που κοιμάστε άσχημα είναι επειδή ο σύντροφός σας διαταράσσει τον ύπνο σας, μπορεί να προκύψει σύγκρουση στη σχέση.

Αλλά γενικά δεν συνιστώ τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός και είναι περίπλοκο. Έτσι, εκθέτω τους κινδύνους και τα οφέλη για τους ασθενείς μου και τους αφήνω να κάνουν την επιλογή, ελπίζω σε συνεργασία και σύνδεση με τον σύντροφό τους. Στη συνέχεια, συζητάμε για τον μετριασμό των κινδύνων σε όποιο σενάριο και αν επιλέξουν.

Εάν ένα ζευγάρι αποφασίσει να μείνει και να κοιμηθεί μαζί, συζητάμε για τη διασφάλιση της πλήρους αντιμετώπισης των διαταραχών του ύπνου. Υπάρχουν πολλές συσκευές και τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση της άνεσης και των δύο συντρόφων που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι.

Πώς μετριάζεται ο κίνδυνος για μια σχέση αν ένα ζευγάρι αποφασίσει να κοιμάται χωριστά;

Ας πούμε ότι ο ένας σύντροφος έχει υπνική άπνοια, χρησιμοποιεί μηχάνημα CPAP, και ο άλλος σύντροφος κοιμάται αρκετά ελαφρά ή ίσως υποφέρει από αϋπνία. Αποφασίζουν από κοινού ότι είναι καλύτερο για τη σχέση τους και καλύτερο για τον ύπνο τους να κοιμούνται χωριστά. Το πιο σημαντικό μέτρο που πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή είναι ο προγραμματισμός μιας ώρας κάθε βράδυ που είναι η δική τους ώρα για να συνδεθούν στενά. Είτε πρόκειται για συναισθηματική οικειότητα είτε για ερωτική οικειότητα είτε απλώς για αγκαλιά και συζήτηση. . Και στη συνέχεια να έχουν αρκετό σωματικό άγγιγμα και στοργή και σύνδεση εκτός αυτών των ωρών που είναι αφιερωμένες στον ύπνο.

9 καθημερινά λάθη που σε κάνουν να φαίνεσαι αγενής ή «εκτός θέματος»

Μερικές φορές αυτό μοιάζει με το να μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι για μισή ώρα πριν από την επιθυμητή ώρα ύπνου και στη συνέχεια να μετακομίζετε σε ξεχωριστά κρεβάτια ή υπνοδωμάτια όταν είστε έτοιμοι να σβήσετε τα φώτα και να κοιμηθείτε.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της σεξουαλικής υγείας και του ύπνου;

Είναι μια αμφίδρομη σχέση. Το σεξ ή ο οργασμός μπορεί να είναι ένας φανταστικός τρόπος για να ηρεμήσετε τον εαυτό σας και είναι εξαιρετικός για τον ύπνο. Για πολλούς ανθρώπους, υπάρχει μια ορμόνη που απελευθερώνεται μετά τον οργασμό που μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. Η εμπειρία του οργασμού μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξανακοιμηθείτε αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε - και αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω αυνανισμού είτε με σύντροφο.

Γνωρίζουμε επίσης ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λίμπιντο. Όλα τα είδη των πραγμάτων συμβαίνουν όταν κοιμόμαστε, συμπεριλαμβανομένης της επανεξισορρόπησης των ορμονών που επηρεάζουν τα επίπεδα στρες και την όρεξή μας. Η μνήμη μας, η διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας επηρεάζονται από τον επαρκή ή ανεπαρκή ύπνο και όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την επιθυμία σας για σεξ.

Η σύνδεση μεταξύ ύπνου και σεξουαλικής υγείας είναι εμφανής σε ορισμένες διαταραχές του ύπνου: Συχνά το πρώτο σύμπτωμα της μη θεραπευμένης υπνικής άπνοιας, μιας κατάστασης κατά την οποία υπάρχει απόφραξη στους αεραγωγούς και δεν λαμβάνετε επαρκές οξυγόνο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, είναι η στυτική δυσλειτουργία. Αυτό είναι μόνο ένα φυσιολογικό παράδειγμα της σύνδεσης μεταξύ ύπνου και σεξ.

Αν μισείς το πρωινό ξύπνημα αυτά τα tips θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις

Πώς μπορεί η συναισθηματική σύγκρουση με τον σύντροφό σας στο κρεβάτι, όπως ένας πρόσφατος καυγάς, να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας ή την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε;

Αυτό μπορεί επίσης να σχετίζεται με το σεξ, εάν το σεξ αποτελεί πηγή αποσύνδεσης για ένα ζευγάρι. Ίσως υπάρχει μια ασυμφωνία επιθυμιών όπου ο ένας σύντροφος θέλει περισσότερο σεξ και ο άλλος λιγότερο. Το κρεβάτι τους μπορεί να γίνει πηγή σεξουαλικής απογοήτευσης, ενοχής και ντροπής.

Αλλά αν το σκεφτείτε, όταν κοιμάστε ή όταν κάνετε σεξ,αυτές είναι οι δύο πιο ευάλωτες θέσεις για το ανθρώπινο σώμα. Είστε τόσο ευάλωτοι στο να πληγωθείτε σε αυτά τα πλαίσια. Και τα δύο αυτά συστήματα διέπονται επίσης από ένα πολύ αρχέγονο τμήμα του εγκεφάλου. Το σύστημα του ύπνου και το σύστημα του σεξ εξελίχθηκαν όταν κοιμόμασταν σε σπηλιές. Έτσι, ο εγκέφαλος χρειαζόταν κάποιον μηχανισμό συναγερμού για να διακόψει τον ύπνο και να εξασφαλίσει την επιβίωση: Την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος ή την αντίδραση μάχης - φυγής.

Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για ένα πρωτόγονο τμήμα του εγκεφάλου. Και αυτό το τμήμα του εγκεφάλου δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στο ότι μόλις είχατε έναν καυγά με τον σύντροφό σας και σε μια τίγρη που μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα. Αν ο εγκέφαλος αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά -και σίγουρα κάτι δεν πάει καλά επειδή αυτό το άτομο που κάθεται δίπλα μαςαποτελεί συναισθηματική απειλή για εμάς- τότε είναι λιγότερο πιθανό να κοιμηθούμε. Σίγουρα ο ύπνος είναι πιο πιθανό να είναι αποσπασματικός.

Ποιες είναι οι συστάσεις σας για καλή υγιεινή του ύπνου σε μια σχέση;

Διαμορφώστε την κρεβατοκάμαρά σας σε ένα καταφύγιο για το σεξ και τον ύπνο. Αν η κρεβατοκάμαρά σας είναι ένα μέρος σύγκρουσης, ακαταστασίας, αίσθησης αποσύνδεσης, αίσθησης ευαλωτότητας, θλίψης - αν είναι ένας χώρος όπου κάνετε τα πάντα: Τσακώνεστε με τονσύντροφό σας, δουλεύετε, κοιμάστε, ταξινομείτε τα ρούχα - τότε δεν έχετε τη συσχέτιση ότι αυτή η κρεβατοκάμαρα είναι ένα καταφύγιο. Ένα καταφύγιο για σεξουαλική επαφή με τον εαυτό σας ή με τον σύντροφό σας ή για να κοιμάστε ήσυχα.

Αυτό που θα πρότεινα είναι να αποφεύγετε τις συγκρούσεις μέσα στην κρεβατοκάμαρα. Αν θέλετε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας και νιώθετε ότι είναι μια φορτισμένη συζήτηση, κάντε την έξω από την κρεβατοκάμαρα. Και οι δύο σύντροφοι πρέπει να δεσμευτούν πλήρως σε αυτό. Είτε αυτή η σύγκρουση αφορά το σεξ, τη σεξουαλική αποσύνδεση, τα παιδιά ή τα χρήματα -που είναι τα κορυφαία πράγματα για τα οποία τσακώνονται τα ζευγάρια- κάντε αυτές τις συζητήσεις στο τραπέζι της κουζίνας ή οπουδήποτε αλλού εκτός από την κρεβατοκάμαρα.

Για να δημιουργήσετε το καταφύγιο του σεξ και του ύπνου σας, σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα δωμάτιο που να απευθύνεται στις πέντε αισθήσεις σας. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα, αλλά προσπαθήστε να δημιουργήσετε κάτι που να είναι όμορφο για εσάς και τον σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να είναι η χρήση συγκεκριμένων χρωμάτων που σας αρέσουν, συγκεκριμένες υφές υφασμάτων, ίσως να έχετε φυτά ή απαλό φωτισμό ή οτιδήποτε άλλο είναι όμορφο στο μάτι σας. Νομίζω ότι το φως των κεριών είναι ένας μαγικός τρόπος για να αλλάξετε τη διάθεση. Να έχετε αρωματικά κεριά ή λιβάνι ή κάτι που ζωντανεύει την αίσθηση της όσφρησης. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την αίσθηση της αφής σας με την υφή, είτε πρόκειται για ωραία σεντόνια είτε για κουβέρτες είτε για μαξιλάρια. Συνιστώ επίσης να έχετε πρόχειρο λάδι μασάζ. Το λιπαντικό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη αφής στην κρεβατοκάμαρά σας και με τον σύντροφό σας που μπορεί να είναι χρήσιμα τόσο για τον ύπνο όσο και για το σεξ.

Η σταθερότητα και η συνέπεια που διευκολύνονται από τον προγραμματισμό μπορεί να είναι χρήσιμες και για τους δύο αυτούς εξαιρετικά σημαντικούς τομείς λειτουργίας. Τα ζευγάρια με ρωτούν συχνά: «Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ;». Αν και αυτή η απάντηση είναι διαφορετική για κάθε ζευγάρι, κάθε άτομο και κάθε στάδιο της ζωής, γενικά συνιστώ να συνδέεστε ερωτικά κάθε εβδομήντα δύο ώρες. Αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο το φιλί. Θα μπορούσε να είναι ένα ντους μαζί. Θα μπορούσε να είναι σεξ. Ό, τι κι αν είναι αυτό. Η σταθερότητα είναι απίστευτα σημαντική και για τον ύπνο: Το να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα και ιδανικά να κρατάτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου είναι πολύ σημαντικό.

IMG_0402.jpeg