Τα τέσσερα στοιχεία - φωτιά, γη, αέρας και νερό & πώς θα ανακαλύψεις τη «γλώσσα υποστήριξής» σου

Τα τέσσερα στοιχεία - φωτιά, γη, αέρας και νερό & πώς θα ανακαλύψεις τη «γλώσσα υποστήριξής» σου
Pexels

Οι γλώσσες υποστήριξής μας, οι οποίες μοιάζουν πολύ με τις γλώσσες αγάπης μας, είναι διαφοροποιημένες.

Η εύρεση και η παροχή υποστήριξης είναι αμφίδρομη, λέει η ψυχολογική αστρολόγος Jennifer Freed στο Goop.com. Συχνά, η Freed διαπιστώνει ότι δεν είναι πως οι άνθρωποι στερούνται υποστήριξης ο ένας από τον άλλον. Αντ’ αυτού, είναι ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να επικοινωνήσουν το είδος της υποστήριξης που πραγματικά θέλουν να λάβουν από τους άλλους. Ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, όταν υποθέτουμε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν αυτόματα τι χρειαζόμαστε ή, ακόμη χειρότερα, όταν νομίζουμε ότι όλοι θέλουν να υποστηριχθούν με τον ίδιο τρόπο που θέλουμε και εμείς, μπορεί να χάσουμε τον στόχο.

Ξεσκαρτάρισμα: Πώς να καταλάβεις πότε ήρθε η στιγμή να πετάξεις κάτι

Οι γλώσσες υποστήριξής μας, οι οποίες μοιάζουν πολύ με τις γλώσσες αγάπης μας, είναι διαφοροποιημένες, λέει η Freed, και είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε τις εικασίες από το να υπολογίσουμε τους καλύτερους τρόπους υποστήριξης του άλλου. Αναγνωρίζοντας τη δική μας γλώσσα υποστήριξης, μπορούμε επίσης να μάθουμε πώς αρέσει στους άλλους να υποστηρίζονται. Η Freed ζήτησε από τους πελάτες της να μοιραστούν τον τρόπο με τον οποίο αισθάνονται ότι υποστηρίζονται περισσότερο από τους άλλους και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμπίπτουν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες, οι οποίες μπορούν να περιγραφούν χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της φωτιάς, της γης, του αέρα και του νερού. «Δεν είναι δύσκολο να υποστηρίξεις κάποιον όταν ξέρεις τι έχει σημασία γι' αυτόν, και δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να έχει η υποστήριξή σου καλή ανταπόκριση», εξηγεί.

Ποια είναι η γλώσσα υποστήριξής σου;

Σύμφωνα με την Jennifer Freed, όλοι μας χρειαζόμαστε υποστήριξη περισσότερο από ποτέ, αλλά δεν είναι πάντα σαφές σε εμάς ή στους άλλους πώς μοιάζει ή πώς είναι να νιώθεις πραγματική υποστήριξη. Μπορούμε να μάθουμε για τις γλώσσες αγάπης μας και τις γλώσσες αγάπης των άλλων μέσα από βιβλία και άρθρα αυτοβοήθειας, αλλά αυτό δεν καλύπτει ακριβώς το βάθος και το εύρος των τρόπων με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε πραγματικά ο ένας τον άλλον ως φίλοι, οικογένεια, συνάδελφοι στην εργασία ή εραστές.

«Έχω ζητήσει από δεκάδες πελάτες να μοιραστούν μαζί μου τον τρόπο με τον οποίο αισθάνονται ότι υποστηρίζονται περισσότερο από τους άλλους. Μιλώντας με τους ανθρώπους για τη γλώσσα υποστήριξής τους, είδα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το είχαν σκεφτεί βαθιά. Σίγουρα δεν είχαν επικοινωνήσει αυτές τις ανάγκες στον στενότερο κύκλο τους και δεν ήξεραν ακριβώς τι χρειαζόταν για να νιώθουν ότι υποστηρίζονται από αυτούς.

Το να «σαπίζεις» στο κρεβάτι μπορεί να είναι trend στο TikTok αλλά δεν είναι τόσο καλό όσο νομίζεις

Για να τους βοηθήσω να εντοπίσουν τη γλώσσα υποστήριξής τους, τους έβαλα να σκεφτούν πότε αισθάνονταν ότι δεν υποστηρίζονται. Μοιράστηκαν ότι αισθάνονταν περισσότερο μη υποστηριζόμενοι όταν:

  • Κάποιος μειώνει τα συναισθήματά τους
  • Κάποιος διακόπτει επανειλημμένα ενώ μιλούν
  • Τους κρίνουν άδικα ή τους ασκούν σκληρή κριτική
  • Οι άλλοι φαίνονται να μην ενδιαφέρονται ενώ οι ίδιοι μιλούν
  • Οι άνθρωποι αμφιβάλλουν, υπονομεύουν ή συγκρίνουν τον εαυτό τους μαζί τους
  • Όταν κουτσομπολεύουν και υποτιμούν τους άλλους (γιατί ξέρουν ότι αν το κάνουν στους άλλους, μάλλον το κάνουν και σε εκείνους)
  • Όταν μιλούν πίσω από την πλάτη τους
  • Όταν δεν τους αφήνουν να ξέρουν τι θέλουν ή τι χρειάζονται από εκείνους
  • Όταν οι άνθρωποι δεν τους αναγνωρίζουν

Από αυτόν τον κατάλογο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτό που θέλουν περισσότερο οι άνθρωποι είναι να τους καταλαβαίνουν και να τους ενθαρρύνουν. Φαίνεται αρκετά απλό, σωστά; Ωστόσο, εδώ είναι που γίνεται πιο ενδιαφέρον, επειδή ο καθένας από εμάς έχει έναν πολύ συγκεκριμένο κώδικα για το τι βιώνει ως υποστήριξη» εξηγεί η Freed.

Τα τέσσερα στοιχεία - φωτιά, γη, αέρας και νερό - αποδεικνύονται θαυμάσιοι τρόποι κατανόησης των διαφορετικών αναγκών για υποστήριξη. Μέσα από την εξέταση αυτών των τεσσάρων κατηγοριών και την αναγνώριση του εαυτού μας εκεί, μπορεί να αρχίσουμε να είμαστε πιο ξεκάθαροι σχετικά με το ποια είναι η γλώσσα υποστήριξής μας και να αντιληφθούμε πώς να την εξηγήσουμε και στους άλλους. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από το στενό μας περιβάλλον να τις εξετάσει και να μοιραστεί μαζί μας τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελε περισσότερο να υποστηρίζεται.

9 καθημερινά λάθη που σε κάνουν να φαίνεσαι αγενής ή «εκτός θέματος»

Φωτιά: Η υποστήριξη εκφράζεται μέσω της δράσης και των τολμηρών εκδηλώσεων

Όσοι ανήκουν στο είδος αυτό, προτιμούν τις πράξεις από τα λόγια. «Δείξτε μου αντί να μου λέτε», «εμφανιστείτε όταν λέτε ότι θα εμφανιστείτε», «να είσαι κάποιος που ξέρω ότι θα είναι κυριολεκτικά εκεί για μένα - την ώρα που έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων» είναι μερικές από τις φράσεις που τους αντιπροσωπεύουν.

Αισθάνονται πραγματική υποστήριξη όταν μπορούν να βασίζονται απόλυτα στους ανθρώπους που θα εμφανιστούν και δεν θα αλλάξουν τα σχέδια την τελευταία στιγμή.

Θέλουν ειλικρίνεια, αυθεντικά συναισθήματα και γνησιότητα. Εξίσου επιζητούν και αναγνώριση των επιτευγμάτων τους.

Γη: Η υποστήριξη εκφράζεται με συνεπή προσπάθεια

Όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή, θέλουν να κάνεις τις δουλειές -μικρές και μεγάλες- χωρίς να σου ζητηθεί ή να χρειάζεται να σε ενθαρρύνουν. Ακόμη, να διαλέγεις προσεκτικά τα δώρα που θα τους πάρεις και να παρατηρείς τι θα μπορούσες να τους δώσεις που θα υποστηρίξει καλύτερα τις προσπάθειές τους.

Να είσαι ήρεμη, υπομονετική και δεκτική όταν χρειάζεται να ξεσπάσουν ή να επεξεργαστούνπροβλήματα. Είναι ζωτικής σημασίας να μπορούν να βασίζονται σε κοντινούς τους ανθρώπους που είναι ήρεμοι, ασφαλείς ακροατές που μπορούν να ακούσουν όλα τα δύσκολα προβλήματα που μοιράζονται χωρίς να προσπαθούν να διορθώσουν κάποιο από αυτά. Να είσαι αξιόπιστη και συνεπής με τις αγάπες και τις πράξεις σου.

Έχει μεγαλύτερη σημασία για εκείνους όταν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι ενεργούν στοργικά με λόγια και πράξεις σε καθημερινή βάση, αντί να κάνουν περιστασιακές μεγάλες και επιδεικτικές επιδείξεις.

9 καθημερινά λάθη που σε κάνουν να φαίνεσαι αγενής ή «εκτός θέματος»

Αέρας: Η υποστήριξη εκφράζεται μέσω της επικοινωνίας

Αν κάποιος φίλος σου ανήκει στον «αέρα», θέλει να του μιλάς με λόγια επιβεβαίωσης και αναγνώρισης σε τακτική βάση. Τον βοηθά όταν τα σχέδια και τα οράματά του συναντούν θετική ενίσχυση και ενθουσιασμό. Να είσαι ενεργά περίεργη και να ενδιαφέρεσαι για τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις και τις ιδέες του. Όταν είναι αναστατωμένος, θέλει να πάρεις μαζί του βαθιές αναπνοές για να τον βοηθήσεις να συγκεντρωθεί. Για εκείνον, η αναπνοή είναι ο καλύτερος τρόπος επαναφοράς- το να έχει κάποιον να αναπνέει αργά και βαθιά μαζί του είναι πραγματικά «δώρο». Να είσαι πρόθυμη να διαφωνήσεις μαζί του με σεβασμό και πάντα να αναζητάς τα κοινά σας σημεία.

Νερό: Η υποστήριξη εκφράζεται μέσω γνήσιου συναισθήματος

Αν ο φίλος σου ανήκει στην κατηγορία αυτή, αυτό που χρειάζεται είναι να είσαι ένα ασφαλές μέρος για να μοιραστεί τα βαθιά συναισθήματα και τις ευαισθησίες του μαζί σου. Αισθάνεται μεγαλύτερη υποστήριξη όταν κάποιος μπορεί να καθίσει δίπλα του με αγάπη και να δείξει τα συναισθήματά του. Αισθάνεται καλύτερα όταν κάποιος μπορεί να μείνει μαζί του χωρίς να συγχωνεύεται με τον πόνο του. Ακόμη, όταν κάποιος δείχνει υπομονή και αποδοχή για αυτό που περνάει. Τα συναισθήματα μπορούν να τα επεξεργαστούν πολύ πιο εύκολα όταν θεωρούνται έγκυρα, ό, τι κι αν συμβαίνει.

Ακόμη, θέλει να νιώθει ότι είσαι παρούσα και προσεκτική όταν είσαι μαζί του, κάνοντάς τον να αισθάνεται προτεραιότητά σου όταν είστε μαζί. Επί της ουσίας, θέλει να νιώσει ότι κάποιος είναι απόλυτα παρών μαζί του τόσο μέσω της οπτικής επαφής όσο και μέσω της προσοχής. Αυτό συμβαίνει όταν οι κινητές συσκευές είναι εκτός εμβέλειας και του δείχνεις ότι δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο πιο σημαντικό από αυτή τη συζήτηση. Τέλος, αποφεύγει την πίεση και επιζητά τον δικό του χώρο.

Παρόλο που πολλοί μπορεί να υποθέσουμε ότι αν κάποιος μας αγαπάει, θα ξέρει τι χρειαζόμαστε ή ότι οι άλλοι θέλουν να υποστηρίζονται με τον ίδιο τρόπο που θέλουμε κι εμείς, αυτό δεν ισχύει. Κανείς από εμάς δεν οφείλει να ξέρει πώς να υποστηρίξει κάποιον άλλον, αν το άτομο αυτό δεν μας έχει πει τι χρειάζεται. Όταν απομακρυνόμαστε από την πίεση του να μαντέψουμε ή να διαβάσουμε το μυαλό του, μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη επικοινωνία σχετικά με το πώς μοιάζει η αποτελεσματική υποστήριξη για εμάς και για τους άλλους, και γινόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στο να επικοινωνούμε ουσιαστικά και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον.

Αν μισείς το πρωινό ξύπνημα αυτά τα tips θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις

IMG_0408.jpeg