Γιατί νιώθεις πολύ κουρασμένη, ακόμα και όταν δεν κάνεις τίποτα;

Γιατί νιώθεις πολύ κουρασμένη, ακόμα και όταν δεν κάνεις τίποτα;
Pexels

Μήπως αντί να κοιτάς το ταβάνι, να σηκωθείς και να κάνεις ένα μικρό 15λεπτο περπάτημα; Τι λες; 

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν νιώθουμε κουρασμένοι, όπως ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής, προβλήματα υγείας, δυσκολίες στην εργασία, άγχος κ.λπ. Αλλά υπάρχουν και φορές που έχουμε το ίδιο αίσθημα χωρίς να υπάρχει κάποια προφανής αιτία. Χωρίς διάθεση αυτό το άρθρο να αντικαταστήσει τις συστάσεις των ειδικών ας ρίξουμε μια ματιά στους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Τι είναι η κούραση

Η κούραση είναι ένα αίσθημα συνεχούς κόπωσης που μπορεί να είναι τόσο σωματικό όσο και/ή ψυχολογικό. Ένα άτομο οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να αισθάνεται έτσι αλλά οι ενήλικες είναι εκείνοι που το νιώθουν περισσότερο λόγω φυσικά πολλών παραγόντων σε μια άκρως απαιτητική καθημερινότητα.

Η κούραση διαφέρει από την τακτική κόπωση ή την υπνηλία. Όλοι κουραζόμαστε μερικές φορές, αλλά αν δεν υποχωρεί μετά από μια καλή ξεκούραση ή εμφανίζεται ανεξάρτητα από σωματική ή ψυχολογική πίεση, μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα υγείας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως τον τρόπο ζωής, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, γενικά προβλήματα υγείας και λόγω της πρόσληψης ορισμένων φαρμάκων.

Η αντιμετώπιση του στρες βρίσκεται στο ψυγείο & σε αυτά τα τρόφιμα μπορείς να στραφείς χωρίς ενοχές

Επιπτώσεις του τρόπου ζωής

Τα πράγματα που κάνουμε σε καθημερινή βάση μπορεί να προκαλέσουν γενική κόπωση.

  • Έλλειψη ύπνου ή πολύς ύπνος -ένας ενήλικος πιστεύεται ότι χρειάζεται περίπου 8 ώρες ύπνου τη νύχτα. Μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα ύπνου που προκαλούνται από θορυβώδεις γείτονες ή μικρά παιδιά και άλλους παράγοντες, όπως ένα ακατάστατο υπνοδωμάτιο.
  • Λήψη πραγμάτων που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα (όπως η καφεΐνη).
  • Σωματική αδράνεια και κακή διατροφή -εάν ένα σώμα στερείται θρεπτικών συστατικών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πώς αισθάνεται ένα άτομο. Το fast food και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη δίνουν μόνο ένα προσωρινό κύμα ενέργειας.
  • Εργασία -η κούραση μπορεί να προκληθεί από υπερφόρτωση εργασίας, αγχωτικό περιβάλλον, εξάντληση, ακόμη και από έλλειψη εργασίας. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα βαρδιών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους κιρκάδιους ρυθμούς που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη κόπωση.

Συνθήκες υγείας

Πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν κόπωση. Εδώ είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή:

  • Ασθένειες και λοιμώξεις -από τη γρίπη σε κάτι πιο σοβαρό.
  • Ψυχικές καταστάσεις, όπως το άγχος.
  • Ορμονική ανισορροπία.
  • Καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα.
  • Αναιμία και ανεπάρκεια βιταμινών (όπως βιταμίνη D και Β12).
  • Προβλήματα βάρους και διατροφικές διαταραχές.

Κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση. Εάν πιστεύεις ότι μπορεί να έχεις ένα από αυτά, θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό.

Ξυπνάς ανήσυχη τα βράδια; Τέσσερα tips για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου

Πώς να βοηθήσεις τον εαυτό σου

Εάν η κούραση προκαλείται από τον τρόπο ζωής σου, μπορείς να την επηρεάσεις αλλάζοντας κάτι στην καθημερινότητά σου.

  • Προσπάθησε να τρως υγιεινές τροφές για να υποστηρίξεις περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μπορεί να αισθάνεσαι ότι η άσκηση είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ένα μικρό 15λεπτο περπάτημα μπορεί να μειώσει την κούραση.
  • Έχουμε ήδη αναφέρει τη σημασία του ποιοτικού ύπνου. Προσπάθησε να πηγαίνεις για ύπνο και να σηκώνεσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα. Φρόντισε να χαλαρώσεις πριν πας για ύπνο.
  • Πίνε περισσότερο νερό. Μερικές φορές η κόπωση προκαλείται από αφυδάτωση.
  • Μείωσε την καφεΐνη.
pexels-karolina-grabowska-8547448.jpg