Ξυπνάς ανήσυχη τα βράδια; Τέσσερα tips για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου

Τζένη Ντεμιράι
Ξυπνάς ανήσυχη τα βράδια; Τέσσερα tips για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου

Πώς η ρουτίνα και οι κατάλληλες συνθήκες θα βοηθήσουν στο πρόβλημά του ανήσυχου ύπνου σου.

Ο καλός ύπνος είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντικός για την υγεία, το δέρμα αλλά και την ψυχολογία μας. Τυχόν διαταραχές του, επομένως, επιδρούν σημαντικά στην καθημερινότητα και την διάθεση μας και για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για να κοιμόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Εάν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή ξυπνάς συχνα κατά τη διάρκεια της νύχτας ήρθε η ώρα με κάποιον τρόπο να το αντιμετωπίσεις, για να μην νιώθεις κόπωση την επόμενη μέρα αλλά και για να φύγουν επιτέλους αυτοί οι μαύροι κύκλοι που έχουν «ριζώσει» κάτω από τα μάτια σου.

Αυτά είναι μερικά tips που μας έχουν βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και να σταματήσουμε να ξυπνάμε στις 4 το χάραμα!

Ακολούθα συγκεκριμένη ρουτίνα σε ύπνο-ξύπνημα

Για να σταματήσεις να έχεις ανήσυχο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα πρέπει να φροντίσεις να τηρείς μία ρουτίνα στις ώρες που πέφτεις για ύπνο και στις ώρες που ξυπνάς. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ορίσεις ένα «πρόγραμμα ύπνου» και να μην περιμένεις να νυστάξεις για να ξαπλώσεις στο κρεβάτι. Η τήρηση του προγράμματος θα βοηθήσει σημαντικά τον οργανισμό σου να το «συνηθίσει» και να κοιμάσαι πιο ήρεμα, χωρίς να ξυπνάς κάθε τρεις ώρες.

Απόφυγε την καφεΐνης μετά τις 6 το απόγευμα

Εάν αντιμετωπίζεις δυσκολίες με τον ύπνο σου τα βράδια, σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα να καταναλώνεις τις απογευματινές ώρες καφεΐνη, η οποία θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Αντί για καφέ ή τσάι, λοιπόν, προτίμησε να πιείς ένα χαμομήλι, έναν χυμό, ένα σμούθι ή ακόμα και ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Δημιούργησε κατάλληλες συνθήκες στο υπνοδωμάτιο

Μία ακόμα ιδέα είναι να δημιουργήσεις έναν χώρο που σε εμπνέει. Ίσως η ακαταστασία ή η «φορτωμένη» διακόσμηση να επιδρούν αρνητικά και να σου προκαλούν ανησυχία και ένταση τις στιγμές που χρειάζεσαι να νιώσεις γαλήνη και ηρεμία για να κοιμηθείς. Είναι σημαντικό ο χώρος του υπνοδωματίου σου να είναι καθαρός, να αλλάζεις τα σεντόνια σου τακτικά, να φοράς καθαρές πιτζάμες και η γαλήνη σίγουρα θα επιστρέψει στις νύχτες σου!

Εφάρμοσε μεθόδους χαλάρωσης

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει η χαλαρωτική μουσική, το διάβασμα ενός βιβλίου ή το άναμμα αρωματικών κεριών. Ανάλογα με την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά σου, προσπάθησε να βρεις κάτι που πραγματικά σε χαλαρώνει και σε αποφορτίζει, ώστε να το βάλεις στη ρουτίνα σου, λίγο πριν τον ύπνο.

Σε περίπτωση που ξυπνήσεις κατά η διάρκεια της νύχτας, μην διανοηθείς να αγγίξεις το κινητό! Αντί για αυτό εφάρμοσε ξανά το τελευταίο βήμα και φρόντισε να έχεις βάλει σε κάποιο εμφανές σημείο του δωματίου ένα ρολόι.

* Αν έχεις ανήσυχο ύπνο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν ειδικό για να σε βοηθήσει.