Τρία πράγματα που κάνεις για να μειώσεις το άγχος σου αλλά τελικά η κατάσταση γίνεται χειρότερη

Τζένη Ντεμιράι
Τρία πράγματα που κάνεις για να μειώσεις το άγχος σου αλλά τελικά η κατάσταση γίνεται χειρότερη

Ο Joshua Fletcher, ο οποίος είναι anxiety therapist, σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok αναλύει στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορεί να χρησιμοποιείς και στην πραγματικότητα επιδεινώνουν το άγχος σου

Το άγχος σίγουρα μπορεί να γίνει ένας εφιάλτης αλλά και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Όταν βιώνουμε υπερβολικό άγχος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα, υπεραερισμό, προβλήματα ύπνου, ακόμη και αυτοκτονικές σκέψεις, γράφει το Piedmont Health Care.

Για αυτόν τον λόγο συχνά γίνονται αναφορές σε τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να απαλλαγούμε από αυτό το συναίσθημα που δυσκολεύει την καθημερινότητά μας.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν πράγματα που κάνουμε με σκοπό να μειώσουμε το άγχος και τελικά το μόνο που καταφέρνουμε είναι κάνουμε χειρότερη την κατάσταση.

Ο Joshua Fletcher, ο οποίος είναι anxiety therapist, σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok αναλύει στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορεί να χρησιμοποιείς και στην πραγματικότητα επιδεινώνουν το άγχος σου.

Ποιες είναι αυτές οι στρατηγικές;

Έχεις ένα μπουκάλι με νερό πάντα μαζί σου

Αν δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι σου χωρίς να έχεις μαζί σου ένα μπουκάλι με νερό, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκεί να οφείλεται το γεγονός ότι το άγχος σου αυξάνεται. Το να είσαι προετοιμασμένη δεν είναι ποτέ κακό. Ωστόσο, η συνεχής προετοιμασία μπορεί να σε οδηγήσει σε μια κατάσταση άνεσης. Και σύμφωνα με τον Fletcher, η άνεση δεν είναι πάντα χρήσιμη.

Η άνεση δυσκολεύει την αποδοχή της δυσφορίας. Και όπως γράφει η Ένωση για την Ψυχολογική Επιστήμη (προηγουμένως Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία), «Η προσωπική ανάπτυξη είναι μερικές φορές άβολη- διαπιστώσαμε ότι το να αγκαλιάζεις τη δυσφορία μπορεί να είναι κίνητρο».

Ελέγχεις την πίεσή σου

Είσαι ο τύπος που ελέγχει την αρτηριακή του πίεση ή τον καρδιακό του ρυθμό πολλές φορές την ημέρα; Η συνεχής ανησυχία για αυτά τα πράγματα μπορεί να επιδεινώσει το άγχος σου.

Η νοσοκόμα Cyra-Lea Drummond γράφει, σύμφωνα με το Your Tango, ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης δεν βλάπτει από μόνος του. Ωστόσο, ο εμμονικός έλεγχος μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς άγχος.

Τρως πολλή ζάχαρη

Είναι ωραίο να απολαμβάνεις τα γλυκά αλλά είναι σημαντικό να μετριάζεις την κατανάλωσή τους πού και πού.

Εάν επιθυμείς να καταναλώνεις συνεχώς γλυκά μπορεί να είναι σημάδι εθισμού. Όπως λέει η διαιτολόγος Anna Taylor στην Cleveland Clinic, «Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να απολαμβάνει πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους. Η ζάχαρη, ειδικότερα, απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του άγχους. Σύμφωνα με την Intrepid Mental Wellness, PLLC, η συνεχής κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί αύξηση και μείωση των επιπέδων σακχάρου μας.

Αυτή η συνεχής αλλαγή ενεργοποιεί τόσο την αδρεναλίνη όσο και την κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματός μας, γεγονός που προκαλεί άγχος και κρίσεις πανικού.

Η εξάλεπτη καθημερινή συνήθεια που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος και να χαλαρώσεις

Πηγή κεντρικής εικόνας: pexels