30-Day Challenge: 14 ιδέες για να πετύχεις τους στόχους σου σε 30 μέρες

30-Day Challenge: 14 ιδέες για να πετύχεις τους στόχους σου σε 30 μέρες
Pexels

14 προκλήσεις 30 ημερών για να ξεβαλτώσεις και να κάνεις επιτέλους τα όνειρά σου πραγματικότητα. 

Σε μια εποχή που όλα είναι γρήγορα και τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα, τα όνειρά μας έχουν μπει σε pause ενώ η ρουτίνα και ο βάλτος είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Ο μόνος τρόπος να ξεβαλτώσουμε μέσα σε έναν ωκεανό υποχρεώσεων είναι να δούμε όλη τη φάση σαν παιχνίδι μετατρέποντας τα βασικά κομμάτια της ημέρας μας σε παιχνίδι. Κάθε πρόκληση έχει σκοπό να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας και παράλληλα να διασκεδάσουμε και να δούμε τα πράγματα διαφορετικά.

Ξεκίνα από τον Απρίλιο

Στην αρχή του μήνα, ακολούθησε τις προκλήσεις 30 ημερών που θα δεις παρακάτω και οι οποίες υπόσχονται σίγουρη επιτυχία.

1. Προετοιμασία όλων των γευμάτων για την εβδομάδα

Όταν οι μέρες μας είναι πολυάσχολες (ο κανόνας δηλαδή), είναι εύκολο να αποκτήσουμε κακές συνήθειες όσον αφορά τα γεύματα. Μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να παραγγείλουμε φαγητό απ' έξω ή ακόμα και να παραλείψουμε γεύματα, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε χρόνο.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτές δεν είναι υγιεινές συνήθειες και πρόκειται για ρουτίνα στην οποία υποκύπτουμε όταν είμαστε αγχωμένες ή απασχολημένες, οπότε το να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ξεφύγει κάνοντας μια μηνιαία πρόκληση προγραμματισμού γευμάτων μοιάζει η τέλεια ιδέα.

Έτσι, κάθε εβδομάδα για έναν μήνα, επίλεξε μια μέρα (η Κυριακή είναι ιδανική) για να προετοιμάσεις το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα για τις επόμενες επτά ημέρες.

Διάλεξε συνταγές που είναι υγιεινές και που μπορούν εύκολα να ετοιμαστούν. Θα εξοικονομήσεις χρόνο στην καθημερινή σου ρουτίνα και θα μπορέσεις να διατηρήσεις μια ισορροπημένη διατροφή. Ο προγραμματισμός γευμάτων είναι επίσης απαραίτητος εάν ένας από τους στόχους σου είναι η απώλεια βάρους.

6 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι από τις γυναίκες που δίνουν σημασία στην ουσιαστική αξία της ζωής

2. Πρόκληση καθαρισμού 30 ημερών

Αν και ένα καθαρό σπίτι είναι πάντα ο στόχος, όταν έχεις τόσο απαιτητική καθημερινότητα ακόμα και αυτός ο στόχος είναι βουνό. Ξεκίνα με μια πρόκληση καθαρισμού 30 ημερών καθαρίζοντας ή βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους αμέσως μετά τη χρήση τους. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται να συσσωρεύονται βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη. Προκάλεσε τον εαυτό σου να τα πλένεις αμέσως στο χέρι ή να τα τοποθετείς στο πλυντήριο πιάτων αμέσως μόλις τα χρησιμοποιήσεις.

Αν τα πιάτα είναι προτεραιότητα στην κανονική σου ρουτίνα, δοκίμασε να ασχοληθείς με κάτι που αναβάλλεις συνεχώς. Κάνε μια λίστα με αυτές τις εργασίες καθαρισμού, όπως τον βαθύ καθαρισμό χαλιών ή μοκετών, το πλύσιμο των παραθύρων ή το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας και κάνε κάτι από λίγο κάθε μέρα. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχεις καταφέρει πολλά, χωρίς να σε καταβάλλει η προσπάθεια.

3. Φτιάξε το κρεβάτι σου κάθε πρωί

Ξεκίνα τη μέρα σου με το δεξί στρώνοντας το κρεβάτι σου μόλις ξυπνήσεις. Προκάλεσε τον εαυτό σου να είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις κάθε μέρα. Θα είσαι περήφανη που ξεκινάς με μια παραγωγική νότα κι έτσι θα έχεις ισχυρό boost για να συνεχίσεις την ημερήσια λίστα των υποχρεώσεών σου.

Το να στρώνεις το κρεβάτι σου έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη. Όχι μόνο σε προετοιμάζει για επιτυχία, αλλά προσφέρει οφέλη και για την ευημερία σου. Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που στρώνουν το κρεβάτι τους έχουν ψυχικά πλεονεκτήματα όπως βελτιωμένη εστίαση, μειωμένο άγχος, καλύτερη χαλάρωση και ηρεμία.

4. Διάβασε για 30 λεπτά την ημέρα

Τα βιβλία κάνουν καλό στο μυαλό και την ψυχή. Αφιέρωσε τριάντα λεπτά για να διαβάζεις κάθε μέρα, αν έχεις παραμελήσει το διάβασμά σου. Το να αφιερώνεις χρόνο για να καθίσεις και να διαβάσεις σε βοηθά να χαλαρώσεις και να καθαρίσεις το μυαλό σου από το άγχος. Δεν έχεις αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα για να διαβάσεις; Ξύπνα τριάντα λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα καλό βιβλίο.

Μην αισθάνεσαι ότι πρέπει να αγοράσεις ένα νέο βιβλίο για να κάνεις αυτή την πρόκληση. Ξαναδιάβασε παλιά αγαπημένα βιβλία ή πάρε κάτι που δεν διάβασες ποτέ από τη βιβλιοθήκη σου.

5. Πέρασε ένα μήνα χωρίς έξοδα

Αν ο στόχος σου είναι να εξοικονομήσεις χρήματα, το να δοκιμάσεις να περάσεις έναν λιτό μήνα είναι μια καλή αρχή. Στην αρχή του μήνα, κατάγραψε τα καθημερινά σου έξοδα και βάλε έναν κανόνα ότι δεν μπορείς να ξοδέψεις τίποτα εκτός του προϋπολογισμού. Θα αναγκαστείς να γίνεις δημιουργική με αυτά που ήδη έχεις κάθε φορά που θέλεις κάτι που θεωρείται «περιττό».

Τα χρήματα που εξοικονομείς κάθε εβδομάδα βάλε τα στον αποταμιευτικό σου λογαριασμό.

Σε ποια χώρα η αγένεια στους σερβιτόρους είναι στην κορυφή των red flags και τι άλλο έχει η λίστα

6. 30 φωτογραφίες σε 30 ημέρες

Δοκίμασε μια πρόκληση που θα σε εμπνεύσει και θα σου επιτρέψει να εξασκήσεις τη δημιουργικότητά σου. Τράβηξε μια φωτογραφία κάθε μέρα με κάτι νέο που σε κάνει να νιώθεις καλά.

Μπορείς να έχεις ως challenge ένα θέμα κάθε εβδομάδα, όπως ευγνωμοσύνη, πράγματα που σε έκαναν να γελάσεις ή κάτι που σε γέμισε δέος. Μετά από 30 ημέρες, θα έχεις έναν υπέροχο θησαυρό αναμνήσεων στον οποίο θα μπορείς να ανατρέξεις.

7. Μηνιαία πρόκληση Mindfulness

Αν ο στόχος σου φέτος είναι απλώς η προσωπική σου ανάπτυξη, δοκίμασε να αφιερώνεις λίγο χρόνο κάθε μέρα στην άσκηση της ενσυνειδητότητας. Η ενσυνειδητότητα είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοφροντίδα και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής σου υγείας, καθώς και στη συνολική σου ευεξία.

Μάθε να έρχεσαι σε επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με όποιον τρόπο σού ταιριάζει περισσότερο. Δοκίμασε ένα από τα παρακάτω παραδείγματα:

  • Δοκίμασε μια 15λεπτη γιόγκα
  • Κάνε έναν διαλογισμό
  • Δοκίμασε να έχεις ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
  • Επανάλαβε θετικές λέξεις και σκέψεις

8. Βγες έξω κάθε μέρα

Η μέρα μοιάζει εξαιρετικά μεγάλη όταν είσαι κλεισμένη μέσα στο σπίτι. Οι βόλτες και η δραστηριοποίηση έξω κάνουν καλό στο σώμα μας με πολλούς τρόπους. Η άσκηση και το παιχνίδι είναι πολύ καλοί τρόποι για να καταπολεμήσουμε τις συνέπειες ενός καθιστικού τρόπου ζωής ενώ παράλληλα θα έχουμε όλα οφέλη του καθαρού αέρα.

Χρησιμοποίησε αυτή την πρόκληση για να καλλιεργήσεις την αγάπη σου για την ύπαιθρο κάνοντας αποδράσεις σε βουνό ή θάλασσα.

9. Δοκίμασε την ψηφιακή αποτοξίνωση

Με τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας να περιστρέφεται γύρω από την τεχνολογία, μια μηνιαία ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί να κάνει θαύματα για να μας βοηθήσει να φέρουμε ισορροπία στη ζωή μας. Επωφελήσου από τις ρυθμίσεις χρόνου οθόνης στο τηλέφωνό σου για να περιορίσεις τη χρήση για τον μήνα ή όρισε αυστηρές προθεσμίες όπως το να το απενεργοποιείς πάντα μετά τη δουλειά.

Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε βρεθεί κατά καιρούς απορροφημένοι από τα social media.

10. Πρόκληση ύπνου

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσεις τη διάθεση και την παραγωγικότητά σου είναι να βεβαιωθείς ότι κοιμάσαι αρκετά. Ο επαρκής ύπνος ξεκινά με το να πέφτουμε για ύπνο τη σωστή ώρα.

Σε αυτή την πρόκληση 30 ημερών, θα αντιμετωπίσεις τον ύπνο σαν να είναι το πιο σημαντικό καθήκον της ημέρας. Μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου που θα ξαπλώνεις την ίδια κάθε βράδυ θα πρέπει να είναι κανόνας. Επίσης, μην αφήνεις το κινητό να τρώει το χρόνο σου ενώ σκέψου σοβαρά να απομακρύνεις και την τηλεόραση από το δωμάτιο.

11. Πες όχι στο fast food

Το να παραγγέλνουμε fast food είναι μια κακή συνήθεια που όλοι θα θέλαμε να κόψουμε. Τα εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης εξοικονομούν τόσο πολύ χρόνο που μπορεί να είναι δύσκολο όμως να ξεφύγουμε.

Ωστόσο, τριάντα μέρες δεν είναι και τόσο πολλές. Δοκίμασε να εξαλείψεις το γρήγορο φαγητό για ένα μήνα και μπορεί απλώς να εκπλαγείς με το πόσο εύκολο είναι τελικά (και πόσα χρήματα θα εξοικονομήσεις).

12. Περπάτησε 10.000 βήματα την ημέρα

Αν ένας από τους στόχους σου φέτος είναι να χάσεις βάρος ή να βελτιώσεις την υγεία σου, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχεις. Οι προκλήσεις απώλειας βάρους είναι επίσης σημαντικές, αλλά η δημιουργία μιας νέας συνήθειας όπως το να περπατάς 10.000 βήματα την ημέρα θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την καύση θερμίδων με φυσικό τρόπο, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη σωματική σου υγεία.

Προκειμένου να κάνεις όλα τα βήματά σου, μπορείς να ξεκινήσεις με πολλά μικρά πράγματα, όπως το να επιλέγεις τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή να αρχίσεις να κάνεις καθημερινούς περιπάτους. Όπως και να έχει, μια μετρήσιμη πρόκληση όπως αυτή είναι βέβαιο ότι θα σε βοηθήσει να γνωρίζεις καλύτερα το επίπεδο δραστηριότητάς σου και να κάνεις βήματα (κυριολεκτικά) για να βελτιωθείς.

13. Φάε ένα λαχανικό σε κάθε γεύμα

Η κατανάλωση λαχανικών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και την υγεία σου γενικότερα. Αλλά αν δεν είναι κάτι που το κάνεις τόσο συχνά, τότε αυτό μπορεί να είναι η πρόκληση για εσένα.
Ακόμη και η κατανάλωση λίγων μόνο λαχανικών σε τακτική βάση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη συνολική υγεία σου.

14. Μάθε μια νέα γλώσσα

Ένας μήνας μπορεί να μην είναι αρκετός για να μάθεις μια ολόκληρη γλώσσα, αλλά σίγουρα μπορείς να ξεκινήσεις ταχύρρυθμα καθημερινά μαθήματα για τριάντα ημέρες. Εφαρμογές όπως το Duolingo είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνουμε παιχνίδι τη μαθησιακή μας εμπειρία και να κάνουμε τη διαδικασία πιο διασκεδαστική.

Βελτίωσε τους στόχους σου και αναζωογόνησε την καθημερινότητά σου με αυτές τις μηνιαίες προκλήσεις. Αυτές οι προκλήσεις είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αναπτύξεις καλύτερες συνήθειες.

pexels-polina-zimmerman-3782142.jpg