4 μικροσκοπικά σημάδια που δείχνουν ότι δεν φροντίζεις το μυαλό σου όπως θα έπρεπε

Τζένη Ντεμιράι
4 μικροσκοπικά σημάδια που δείχνουν ότι δεν φροντίζεις το μυαλό σου όπως θα έπρεπε

Το στρες είναι ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την συγκέντρωσή του. 

Οι άνθρωποι έχουμε βρει τον τρόπο να επιβιώνουμε σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες. Η προσαρμοστικότητα που μας χαρακτηρίζει, επιτρέπει να επιβιώνουμε σε δύσκολες καταστάσεις. Όλα, όμως, δείχνουν να αλλάζουν όταν το στρες εισχωρεί στη ζωή μας.

Τότε, δεν μπορούμε πλέον να αντιληφθούμε τις καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο και τα πρώτα επιβλαβή σημάδια του άγχους που μας κατακλύζει εμφανίζονται στο μυαλό μας.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε για εσένα 4 σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον έχεις έντονο στρες και αυτό έχει οδηγήσει στο να μη φροντίζεις με τον τρόπο που θα έπρεπε το μυαλό σου.

Ποια είναι η γλώσσα αφής σου; Πώς λες «σ'αγαπώ» ή «σε θέλω» με τη σωματική επαφή;

woman-7044214_1280.jpgΠηγή: Pixabay

#1 Έχεις νοοτροπία θύματος

Όταν καταφεύγεις στο να νιώθεις θύμα και να κατηγορείς τους άλλους, καλό θα είναι να συνειδητοποιείς ότι η νοοτροπία σου χρειάζεται να αλλάξει. Εσύ είσαι ο δημιουργός της ζωής σου και μερικές φορές χρειάζεσαι πνευματική ανανέωση για να μην αισθάνεσαι κολλημένη στην κατάσταση που επικρατεί γύρω σου. Συνήθως, είναι εφικτό να αλλάξεις τη νοοτροπία σου: αντί να εστιάζεις στα πράγματα που δεν σου αρέσουν σε μία κατάσταση, άλλαξε την εστίαση σου στις ευκαιρίες για ανάπτυξη.

#2 Η περιέργειά σου έχει εξαφανιστεί

Ένα σημάδι ότι δεν φροντίζεις καλά το μυαλό σου είναι όταν σου λείπει η περιέργεια για σχεδόν τα πάντα και αποφεύγεις να εξερευνάς και να μαθαίνεις νέα πράγματα.

depression-6098285_1280.jpgΠηγή: Pixabay

#3 Παρατηρείς έλλειψη τελετουργιών αυτοφροντίδας

Αγνοείς πτυχές της σωματικής ή διατροφικής σου ευεξίας που είναι κρίσιμες για την ψυχική σου υγεία. Πιθανότατα να αγνοείς τον ύπνο και να μη δίνεις σημασία στην ποιότητα του ύπνου, το υποσυνείδητο και τα μοτίβα σκέψης.

women-1179435_1280.jpgΠηγή: Pixabay

#4 Ξοδεύεις περισσότερο χρόνο παρακολουθώντας το TikTok παρά διαβάζοντας ειδήσεις ή βιβλία

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στο διαδίκτυο για όλες τις ανάγκες τους, ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για να σκέφτονται μόνοι τους. Όσο περισσότερο βασίζεσαι σε influencers και fast-talkers για να σου πουν τι να σκεφτείς, τόσο πιο τεμπέλικο και θολό γίνεται το μυαλό σου.

Σκέψου λοιπόν αντί να ψάχνεις την εύκολη λύση. Κάνε διαλείμματα από το διαδίκτυο για να επιβραδύνεις τις σκέψεις σου. Μάθε να διαλογίζεσαι. Ξεκίνησε ένα χόμπι. Ασχολήσου με την πραγματική ζωή και τους ανθρώπους γύρω σου. Χρησιμοποίησε περισσότερο το μυαλό σου και απορρόφησε πληροφορίες από ένα ευρύ φάσμα πηγών. Κυρίως, μην πέφτεις στις λαγότρυπες των clickbait.

Αν δεν είναι εφικτό να αποφύγεις το διαδίκτυο, διάβασε μακροσκελή άρθρα και δώσε προτεραιότητα σε περιεχόμενο που αφορά τα δικά σου ενδιαφέροντα, όχι μόνο αυτά που οι άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να σε ενδιαφέρουν.

flying-5457006_1280.jpgΠηγή: Pixabay

Ανήκεις στη Gen Z και αισθάνεσαι ήδη κουρασμένη από τη ζωή; Μάλλον περνάς «κρίση μέσης ηλικίας»

Πηγή κεντρικής εικόνας: Pixabay