9 σημάδια που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα είσαι ένα πολύ δύσκολο άτομο βάσει ψυχολογίας

Πατούλια Κατερίνα
9 σημάδια που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα είσαι ένα πολύ δύσκολο άτομο βάσει ψυχολογίας

Μερικές φορές, μπορεί να νομίζεις ότι είσαι η ψυχή της παρέας, ενώ στην πραγματικότητα, μπορεί να είσαι το άτομο που όλοι προσπαθούν να αποφύγουν.

Η ψυχολογία μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ορισμένες συμπεριφορές που μας καθιστούν δύσκολο άτομο για να συνεννοηθεί κανείς μαζί μας. Δεν είναι πάντα εύκολο να βλέπουμε αυτά τα χαρακτηριστικά στον εαυτό μας, αλλά η επίγνωσή τους είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των κοινωνικών μας αλληλεπιδράσεων.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε 9 τέτοια σημάδια που υποδηλώνουν ότι μπορεί να είσαι δύσκολο άτομο βάσει ψυχολογίας.

1) Δεν ακούς αρκετά

Η τέχνη της συζήτησης είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης και περιλαμβάνει τόσο το να ακούς όσο και το να μιλάς.

Η ψυχολογία μας λέει ότι η ενεργητική ακρόαση είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που συμπαθούν όλοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν ακούς απλώς τα λόγια που λέει κάποιος, αλλά ότι πραγματικά κατανοείς και ανταποκρίνεσαι σε αυτά.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να διακόπτει τους άλλους, να κατευθύνει πάντα τη συζήτηση πίσω στα δικά σου θέματα ή να ξεχνάς τι σου είπε μόλις κάποιος επειδή σκεφτόσουν τι να πεις στη συνέχεια - μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν είσαι καλή στο να ακούς.

Το να γίνεις καλύτερη ακροάτρια δεν είναι δύσκολο, αλλά απαιτεί κάποια αυτογνωσία και εξάσκηση. Και η ανταμοιβή; Καλύτερες σχέσεις και λιγότερες πιθανότητες να θεωρηθείς δύσκολη. Όταν βρίσκεσαι σε μια συζήτηση, προσπάθησε να εστιάζεις περισσότερο στο άλλο άτομο και λιγότερο στο τι πρόκειται να πεις στη συνέχεια.

2) Είσαι συχνά επικριτική

Όλοι έχουμε τις απόψεις μας και είναι απολύτως φυσιολογικό να τις μοιραζόμαστε. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της έκφρασης μιας γνώμης και της υπερβολικής κριτικής.

Η υπερβολική κριτική μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ότι κρίνονται και υποτιμούνται. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να εστιάζει πάντα στα αρνητικά ή να αναζητά ελαττώματα, ίσως ήρθε η ώρα να εργαστείς στο να γίνεις πιο θετική και υποστηρικτική.

3) Αργείς πάντα

Η ακρίβεια είναι κάτι περισσότερο από ένα σημάδι σεβασμού. Σύμφωνα με μελέτες, το να αργείς συστηματικά μπορεί να σηματοδοτεί έλλειψη αυτοελέγχου και σεβασμού του χρόνου των άλλων. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένταση και απογοήτευση, καθιστώντας σε ένα δύσκολο άτομο για να ασχοληθείς μαζί του.

Αν αργείς επί χρόνια, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους - από κακή διαχείριση του χρόνου μέχρι υπερεκτίμηση του πόσα μπορείς να καταφέρεις σε δεδομένο χρόνο. Ωστόσο, η βασική αιτία δεν έχει τόση σημασία όσο ο αντίκτυπος στις σχέσεις.

Για να αποφύγεις να είσαι «εκείνο» το άτομο που πάντα καθυστερεί, δοκίμασε να εφαρμόσεις στρατηγικές για να διαχειρίζεσαι καλύτερα το χρόνο σου. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το να βάζεις υπενθυμίσεις ή να αφήνεις επιπλέον χρόνο για απροσδόκητες καθυστερήσεις. Οι φίλοι, η οικογένεια και οι συνάδελφοί σου θα σε ευγνωμονούν.

4) Δυσκολεύεσαι να ζητήσεις συγγνώμη

Το να ζητάς συγγνώμη όταν κάνεις λάθος είναι θεμελιώδες μέρος της διατήρησης υγιών σχέσεων. Ωστόσο, αν δυσκολεύεσαι να πεις «συγγνώμη» ή αποφεύγεις συχνά να αναλάβεις την ευθύνη των πράξεών σου, μπορεί να φανείς ως άτομο με το οποίο είναι δύσκολο να συνεννοηθεί κανείς.

Το να μην είσαι σε θέση να ζητήσεις συγγνώμη μπορεί να κάνει οποιαδήποτε σύγκρουση χειρότερη και μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση δυσαρέσκειας. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο στις στενές σχέσεις, όπου η αναγνώριση των λαθών και η επανόρθωση είναι ζωτικής σημασίας.

Αν δυσκολεύεσαι με αυτό, προσπάθησε να θυμάσαι ότι το να ζητάς συγγνώμη δεν σε κάνει αδύναμη και ούτε μειώνει την αξία σου. Αντιθέτως, δείχνει συναισθηματική ωριμότητα και σεβασμό για τους άλλους. Όταν κάνεις λάθος, μην αποφεύγεις να το παραδεχτείς και να ζητήσεις συγγνώμη.

5) Είσαι συχνά αρνητική

Όλοι έχουμε κακές μέρες όπου όλα φαίνεται να πηγαίνουν στραβά. Αλλά αν είσαι σταθερά αρνητική, εστιάζοντας πάντα στο χειρότερο σενάριο ή παραπονούμενη για τη ζωή σου, αυτό μπορεί να σε κάνει δύσκολο άτομο.

Η συνεχής αρνητικότητα μπορεί να εξαντλήσει την ενέργεια των ανθρώπων και να ρίξει τη διάθεση οποιασδήποτε συγκέντρωσης. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται για να αποφύγουν να τους ρίξει η αρνητικότητά σας.

Αν το αναγνωρίζεις αυτό στον εαυτό σου, δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξεις. Προσπάθησε να εστιάσεις στις θετικές πτυχές της ζωής σου και να εκφράσεις ευγνωμοσύνη γι' αυτές. Αυτό δεν θα σς κάνει απλώς πιο εύκολο να συνεννοηθείς - μπορεί επίσης να ενισχύσει τη δική σου διάθεση και τη συνολική ευτυχία.

6) Δυσκολεύεσαι να γιορτάσεις την επιτυχία των άλλων

Είναι στην ανθρώπινη φύση να νιώθουμε ζήλεια όταν κάποιος άλλος πετυχαίνει κάτι που επιθυμούμε. Αλλά αν δυσκολεύεσαι συστηματικά να γιορτάσεις πραγματικά τις επιτυχίες των άλλων, αυτό μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι δύσκολη και μη υποστηρικτική.

Η χαρά πρέπει να μοιράζεται και μία από τις πιο όμορφες πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων είναι να επευφημεί ο ένας τον άλλον. Όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, δεν πληγώνει μόνο τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν, αλλά μας στερεί και τη δική μας ευτυχία.

Αν βλέπεις αυτό το χαρακτηριστικό στον εαυτό σου, θυμήσου ότι η επιτυχία κάποιου άλλου δεν μειώνει τη δική σου αξία ή τις δικές σου δυνατότητες. Το να γιορτάζεις τους άλλους δείχνει γενναιοδωρία πνεύματος και ενισχύει τις σχέσεις σας. Έτσι, την επόμενη φορά που ένας φίλος θα μοιραστεί καλά νέα, να είσαι η πρώτη που θα σηκώσει ένα ποτήρι και θα πιει στην υγειά του επιτεύγματός του.

7) Κρίνεις γρήγορα

Έχω παρατηρήσει ότι μερικές φορές, χωρίς καν να το καταλαβαίνω, κάνω πρόχειρες κρίσεις για τους ανθρώπους με βάση επιφανειακές λεπτομέρειες. Πράγματα όπως το πώς ντύνονται, τι δουλειά κάνουν ή ακόμα και πώς μιλούν. Με τον καιρό, όμως, έμαθα ότι αυτές οι κρίσεις δεν είναι μόνο άδικες, αλλά δημιουργούν και εμπόδια ανάμεσα σε μένα και τους άλλους.

Οι γρήγορες κρίσεις μας εμποδίζουν να δούμε την πλήρη εικόνα του ποιος είναι κάποιος, «χτίζουν τείχη» και μας δυσκολεύουν να συνδεθούμε μαζί τους. Είναι φυσικό να σχηματίζουμε αρχικές εντυπώσεις, αλλά είναι σημαντικό να παραμένουμε ανοιχτοί και πρόθυμοι να αναθεωρούμε αυτές τις εντυπώσεις με βάση νέες πληροφορίες.

8) Είσαι αμετακίνητη

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και η ικανότητα προσαρμογής αποτελεί κρίσιμο μέρος της διατήρησης υγιών σχέσεων. Αλλά αν είσαι άκαμπτη στους τρόπους σου και απρόθυμη να συμβιβαστείς, αυτό θα μπορούσε να σε κάνει δύσκολη στην επικοινωνία.

Η ακαμψία μπορεί να κάνει τους άλλους να αισθάνονται ότι δεν εισακούονται ή ότι δεν έχουν σημασία και μπορεί να προκαλέσει την άσκοπη κλιμάκωση των συγκρούσεων. Μπορεί επίσης να σε εμποδίσει να αναπτυχθείς και να μάθεις από νέες εμπειρίες.

Αν ταυτίζεσαι με αυτό το χαρακτηριστικό, προσπάθησε να εργαστείς για να είσαι πιο ανοιχτή και ευέλικτη. Να θυμάσαι ότι συχνά υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι να προσεγγίσεις μια κατάσταση και αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσένα μπορεί να μην είναι πάντα αυτό που λειτουργεί καλύτερα για όλους τους άλλους.

9) Σου λείπει η ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να κατανοείς και να μοιράζεσαι τα συναισθήματα των άλλων και είναι ένα κρίσιμο συστατικό του να είστε εύκολος άνθρωπος. Αν δυσκολεύεσαι να δείξεις ενσυναίσθηση, αυτό μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι ψυχρή, εγωκεντρική και τελικά δύσκολο να συνδεθείς με τους άλλους.

Η αποτυχία επίδειξης ενσυναίσθησης μπορεί να βλάψει τις σχέσεις και να αφήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι δεν υποστηρίζονται και ότι παρεξηγούνται. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από το να είσαι απλώς ευγενική,. πρόκειται για την επικύρωση των συναισθημάτων και των εμπειριών των άλλων.

Η ενσυναίσθηση είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αναπτυχθεί. Ξεκίνα προσπαθώντας ενεργά να μπεις στη θέση των άλλων και αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους. Μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση, αλλά η προσπάθεια θα αξίζει τον κόπο.

Με βάση όλα τα παραπάνω, να θυμάσαι πως το θέμα δεν είναι η τελειότητα, αλλά η πρόοδος. Πρόκειται για την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ενσυναίσθησης προς τους άλλους. Πρόκειται για το να ακούς περισσότερο, να κρίνεις λιγότερο και να αγκαλιάζεις την ευελιξία.

Όσοι έχουν βαθιά ενσυναίσθηση αλλά δυσκολεύονται να συνδεθούν με τους άλλους είχαν αυτά τα 9 βιώματα

Και το πιο σημαντικό, πρόκειται για τη μεταχείριση των άλλων με σεβασμό και ευγένεια, γιατί στο τέλος της ημέρας, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στους άλλους είναι μια αντανάκλαση του ποιοι είμαστε.

Όπως είπε κάποτε ο Καρλ Γιουνγκ, «Το να γνωρίζεις το δικό σου σκοτάδι είναι η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπίσεις τα σκοτάδια των άλλων ανθρώπων».

Πάρε λοιπόν αυτή τη γνώση και χρησιμοποίησέ την ως εργαλείο για να κατανοήσεις όχι μόνο τους άλλους αλλά και τον εαυτό σου.