Τι σημαίνει όταν ένα άτομο αρχίζει να μιλάει μόνο του και να απαντά στον εαυτό του, βάσει ψυχολογίας

Πατούλια Κατερίνα
Τι σημαίνει όταν ένα άτομο αρχίζει να μιλάει μόνο του και να απαντά στον εαυτό του, βάσει ψυχολογίας

Το να μιλάει κανείς μόνος του δεν είναι πάντα σημάδι τρέλας. Τι λέει η ψυχολογία για αυτή τη συμπεριφορά;

Το να βλέπεις κάποιον να μιλάει μόνος του και να απαντά στον εαυτό του μπορεί να προκαλέσει έκπληξη ή ακόμα και ανησυχία. Ωστόσο, η ψυχολογία μελέτησε αυτή τη συμπεριφορά για χρόνια και διαπίστωσε ότι, αντί να είναι αυτόματα σημάδι ψυχικής ασθένειας, το να μιλάει κανείς μόνος του μπορεί να έχει πολύ σημαντικές γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές λειτουργίες. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό γίνεται πολύ συχνό ή ενοχλητικό;

Αν προτιμάς τη σιωπή από την κουβεντούλα, αυτό λέει πολλά για την προσωπικότητά σου βάσει ψυχολογίας

Τι σημαίνει όταν ένα άτομο που ζει μόνο του έχει πολλές γλάστρες στο σπίτι, σύμφωνα με την AI

Τι σημαίνει αν ένα άτομο δεν παίρνει τα μάτια του από πάνω σου, σύμφωνα με την ψυχολογία

Τι λέει η ψυχολογία για το να μιλάει κανείς μόνος του;

Από ψυχολογική άποψη, το να μιλάς μόνος σου δεν είναι απαραίτητα σύμπτωμα διαταραχής. Αντίθετα, έρευνες στη νευροεπιστήμη και την ψυχολογία έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον εσωτερικό διάλογο με δυνατή φωνή ως εργαλείο για να οργανώσουν τις σκέψεις τους, να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους και να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους.

Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως αυτολόγηση ή self-talk, μπορεί να είναι ιδιαίτερα συχνό σε στιγμές στρες, σύνθετων αποφάσεων ή κατά τη διάρκεια εργασιών που απαιτούν προσοχή.

Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Experimental Psychology, το να εκφράζεις τις σκέψεις σου φωναχτά βοηθά στη βελτίωση της εργασιακής μνήμης και διευκολύνει την επίλυση προβλημάτων. Με άλλα λόγια, το να μιλάς μόνος σου μπορεί να είναι μια εντελώς φυσική μορφή νοητικής και συναισθηματικής αυτοδιέγερσης.

Είναι επίσης συνηθισμένο τα μικρά παιδιά να μιλάνε μόνα τους ενώ παίζουν. Αυτός ο τύπος μονολόγου παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της γλώσσας και στην κατανόηση του περιβάλλοντος, επομένως δεν θεωρείται παθολογικός σε νεαρές ηλικίες.

Τι είδους διαταραχή είναι το να μιλάει κανείς μόνος του;

Το να μιλάει κανείς μόνος του περιστασιακά δεν σημαίνει ότι έχει ψυχική διαταραχή.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο συνομιλεί συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον εαυτό του και χάνει την επαφή με την πραγματικότητα (για παράδειγμα, απαντά σε φωνές που δεν ακούει κανείς άλλος), αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα που σχετίζεται με ορισμένες ψυχολογικές ή ψυχιατρικές παθήσεις.

Μεταξύ των διαταραχών που μπορεί να παρουσιάζουν αυτό το είδος συμπεριφοράς είναι:

  • Σχιζοφρένεια: ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια είναι η παρουσία ακουστικών παραισθήσεων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν το άτομο να μιλάει μόνο του σαν να συνομιλεί με κάποιον άλλο.
  • Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή: συνδυάζει συμπτώματα του σχιζοφρενικού φάσματος με διαταραχές της διάθεσης.
  • Διαταραχές αποσύνδεσης ή παραληρητικές διαταραχές: όπου η επαφή με την πραγματικότητα μπορεί να διαταραχθεί εν μέρει ή πλήρως.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να μιλάει κανείς μόνος του δεν είναι απλώς ένας στοχαστικός μονόλογος, αλλά μια αλληλεπίδραση με εσωτερικά ερεθίσματα που δεν υπάρχουν στο αντικειμενικό περιβάλλον.

Πότε είναι φυσιολογικό και πότε όχι;

Η βασική διαφορά μεταξύ του να μιλάει κανείς μόνος του ως λειτουργικό εργαλείο και του να μιλάει μόνος του ως σύμπτωμα διαταραχής έγκειται στη συχνότητα, το περιεχόμενο και το πλαίσιο.

Εάν κάποιος μιλάει στον εαυτό του για να εκφραστεί, να θυμηθεί πράγματα ή να σκεφτεί φωναχτά, αυτή η συμπεριφορά θεωρείται φυσιολογική. Ωστόσο, εάν το άτομο αυτό έχει συνεχείς φανταστικές συνομιλίες, επιδεικνύει παράξενη συμπεριφορά ή απομονώνεται από το περιβάλλον του, συνιστάται να αναζητήσει ψυχολογική βοήθεια.