Σημάδια που δείχνουν ότι είσαι ένα πολύ δύσκολο άτομο για να συνεννοηθείς μαζί του

Μήπως τελικά μερικές φορές εσύ είσαι αυτός που κάνει τις σχέσεις δύσκολες, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις;
Ναι, είναι δύσκολο να το παραδεχτείς. Αλλά το να κατανοήσεις τις δικές σου αδυναμίες είναι το πρώτο βήμα για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και να βελτιώσεις τις σχέσεις σου με τους άλλους.
Αν προτιμάς τη σιωπή από την κουβεντούλα, αυτό λέει πολλά για την προσωπικότητά σου βάσει ψυχολογίας
Ποια είναι, όμως, τα σημάδια σύμφωνα με τα οποία είσαι δύσκολο άτομο και κατά συνέπεια κάνεις τις σχέσεις δύσκολες;
1) Συχνά είσαι το κέντρο της προσοχής
Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ξεχωριστοί και να μας προσέχουν πού και πού. Αλλά τι γίνεται όταν τα πάντα περιστρέφονται γύρω από εσένα;
Το να είσαι συνεχώς στο προσκήνιο μπορεί να είναι σημάδι ότι είσαι κάπως εγωκεντρικός στις αλληλεπιδράσεις σου με τους άλλους. Όλοι θέλουμε να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας, τις επιτυχίες μας και μερικές φορές τις ήττες μας. Αλλά όταν κάθε συζήτηση καταλήγει να είναι για εσένα, αυτό μπορεί να κουράσει τους γύρω σου.
Ίσως δεν αντιλαμβάνεσαι καν ότι μονοπωλείς τη συζήτηση και δεν αφήνεις χώρο στους άλλους να εκφραστούν. Αυτή η συμπεριφορά όμως μπορεί να σε κάνει δύσκολο άτομο στη συνύπαρξη. Πάρε λίγο χρόνο να αναλογιστείς τις πρόσφατες συζητήσεις σου. Ήταν όλες για εσένα; Αν ναι, ίσως ήρθε η ώρα για μια αλλαγή. Θυμήσου, όλοι έχουν μια ιστορία να πουν.
2) Είσαι γρήγορος στην κριτική
Η κριτική μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Η εποικοδομητική κριτική είναι χρήσιμη, αλλά η συνεχής, ακόμα και καλοπροαίρετη, μπορεί να είναι εξουθενωτική για τους γύρω σου.
Αν διαπιστώνεις ότι συνεχώς επικρίνεις τους άλλους, ίσως χρειάζεται να επανεξετάσεις την προσέγγισή σου. Το θέμα είναι η ισορροπία και ο σεβασμός προς τα συναισθήματα του άλλου.
3) Δυσκολεύεσαι να ακούσεις
Η ακρόαση είναι τέχνη που απαιτεί εξάσκηση και υπομονή. Είναι κάτι περισσότερο από το να ακούς απλώς τις λέξεις που λέγονται.
Στην ψυχολογία αναγνωρίζονται δύο τύποι ακρόασης – ενεργητική και παθητική. Η ενεργητική ακρόαση απαιτεί πλήρη εμπλοκή με τον ομιλητή, ανατροφοδότηση και κατανόηση του μηνύματος. Η παθητική είναι απλώς άκουσμα χωρίς ουσιαστική εμπλοκή. Αν συχνά περιμένεις απλώς τη σειρά σου να μιλήσεις αντί να απορροφάς όσα λέει ο άλλος, ίσως είσαι παθητικός ακροατής. Αυτό μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι αδιάφορος ή απορριπτικός και να απομακρύνει τους άλλους.
Η βελτίωση των δεξιοτήτων σου στην ενεργητική ακρόαση μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις σου και να σε κάνει πιο προσιτό. Όλοι θέλουμε να μας ακούνε και να μας καταλαβαίνουν - έτσι δεν είναι;

4) Συχνά παίρνεις αμυντική στάση
Όλοι έχουμε στιγμές που νιώθουμε την ανάγκη να προστατευτούμε – είναι ανθρώπινο. Αλλά όταν είσαι συνεχώς στην άμυνα, οι άλλοι διστάζουν να σου μιλήσουν.
Η αμυντική στάση συνήθως σημαίνει ότι δεν είσαι ανοιχτός σε feedback ή σε διαφορετικές απόψεις. Αυτό κάνει τους άλλους να νιώθουν ότι τα συναισθήματα ή οι απόψεις τους δεν έχουν αξία μπροστά σου.
Αν συχνά νιώθεις ότι σε παρεξηγούν ή σου επιτίθενται και η πρώτη σου αντίδραση είναι να υπερασπιστείς τη θέση σου αντί να προσπαθήσεις να καταλάβεις την άλλη πλευρά, τότε πιθανότατα είσαι υπερβολικά αμυντικός.
Θυμήσου ότι όλοι έχουμε περιθώρια εξέλιξης και μάθησης. Το να είσαι ανοιχτός σε διαφορετικές απόψεις δεν σε κάνει αδύναμο – σε κάνει πιο συμπαθή και ώριμο.
5) Δυσκολεύεσαι να δείξεις ενσυναίσθηση
Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να καταλαβαίνεις και να μοιράζεσαι τα συναισθήματα του άλλου. Είναι θεμελιώδης για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων.
Αν δυσκολεύεσαι να μπεις στη θέση κάποιου άλλου, να νιώσεις αυτό που νιώθει, τότε δημιουργείται ένα φράγμα ανάμεσα σε εσένα και στους γύρω σου. Η έλλειψη ενσυναίσθησης κάνει τους άλλους να νιώθουν παραγνωρισμένοι ή ασήμαντοι. Το να δείχνεις ενσυναίσθηση δε σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνείς με όλα όσα λέει ή κάνει κάποιος. Σημαίνει απλώς να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά του και να δείχνεις ότι τα καταλαβαίνεις.
Η ενσυναίσθηση δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά όταν πρόκειται για εμπειρίες που δεν έχεις ζήσει. Αλλά η προσπάθεια κάνει τη διαφορά. Θυμήσου, όλοι είμαστε άνθρωποι και όλοι έχουμε ανάγκη από κατανόηση.
.jpg?t=KL7kyU3Lj_fkT4fKS2Xnew)
6) Αποφεύγεις να ζητάς συγγνώμη
Το να πεις «συγγνώμη» μπορεί να είναι πιο δύσκολο απ’ όσο φαίνεται. Για μερικούς, μοιάζει με ήττα ή αδυναμία. Όμως στην πραγματικότητα, η συγγνώμη είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση των σχέσεων.
Κάποτε πίστευα ότι οι συχνές συγγνώμες με έκαναν να φαίνομαι αδύναμος ή αβέβαιος. Αλλά έμαθα ότι οι ειλικρινείς συγγνώμες δείχνουν δύναμη, ταπεινότητα και την πρόθεση να αναγνωρίσεις τα λάθη σου. Αν δυσκολεύεσαι να ζητήσεις συγγνώμη ή να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος, ίσως πρέπει να το επανεξετάσεις. Αυτή η απροθυμία μπορεί να φθείρει τις σχέσεις σου και να σε κάνει να φαίνεσαι σκληρός ή απόμακρος.
Θυμήσου, όλοι κάνουμε λάθη. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς τα αντιμετωπίζουμε.
7) Έχεις συχνές εναλλαγές διάθεσης
Όλοι έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας – είναι μέρος της ζωής. Αλλά αν αλλάζεις διάθεση συνεχώς και απότομα, δημιουργείς ένα ασταθές περιβάλλον για τους γύρω σου.
Οι άλλοι μπορεί να φοβούνται να σου μιλήσουν, γιατί δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν. Αυτή η απρόβλεπτη συμπεριφορά δυσκολεύει τις σχέσεις και αποθαρρύνει την οικειότητα.
Η κατανόηση και διαχείριση των συναισθημάτων σου είναι σημαντική για υγιείς σχέσεις. Είναι φυσιολογικό να έχεις άσχημες μέρες, αλλά αν η αστάθεια στη διάθεσή σου γίνει καθημερινότητα, ίσως πρέπει να αναζητήσεις βοήθεια ή στρατηγικές διαχείρισης. Θυμήσου, δεν έχει σημασία μόνο πώς νιώθεις, αλλά και πώς αυτό επηρεάζει τους άλλους.
8) Σου λείπει αυτογνωσία
Ίσως το πιο σημαντικό σημάδι ότι είσαι δύσκολος άνθρωπος είναι η έλλειψη αυτογνωσίας. Αυτή είναι η ικανότητα να βλέπεις τον εαυτό σου ρεαλιστικά και να κατανοείς πώς οι πράξεις σου επηρεάζουν τους άλλους.
Χωρίς αυτογνωσία, είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις όλα τα προηγούμενα σημάδια. Είναι σαν να προσπαθείς να βγεις από έναν λαβύρινθο χωρίς χάρτη. Δεν μπορείς να διορθώσεις κάτι αν δεν ξέρεις ότι υπάρχει πρόβλημα. Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας απαιτεί ειλικρίνεια, ενδοσκόπηση και μερικές φορές ανατροφοδότηση από τους άλλους. Είναι μια συνεχής διαδικασία, αλλά μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου και τους άλλους.