Πόνος στο στομάχι: Oι σοβαρότερες αιτίες του

Βιβή Αγγελάκη
Πόνος στο στομάχι: Oι σοβαρότερες αιτίες του

Μάθετε πού οφείλεται ο πόνος!

Ο πόνος στο στομάχι είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλοί άνθρωποι, παγκοσμίως. Άλλοτε ως στιγμιαίος πόνος και άλλοτε με μεγαλύτερη διάρκεια πάντα προκαλεί δυσφορία αλλά και ανησυχία. Σε ορισμένες μάλιστα ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε χρόνιο πρόβλημα ενώ σε άλλες, τα συμπτώματα που τον συνοδεύουν κάνουν το πρόβλημα πιο περίπλοκο. Ποιες είναι όμως οι σοβαρότερες αιτίες που έχουν ενοχοποιηθεί για τους πόνους στο στομάχι;

1. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα)

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα μπορεί να προκαλεί χρόνιο κοιλιακό πόνο και μεταβολές στις κινήσεις του εντέρου. Μάλιστα τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές μεταξύ τους, ναυτία και πόνο στο στομάχι μετά το φαγητό. Προσβάλλει συνήθως τις γυναίκες και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο ποσοστό.

2. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών στον οισοφάγο που πρακαλεί την οισοφαγίτιδας. Έτσι, μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων της, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επιτρέπει την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο προκαλώντας πόνο στο πάνω μέρος του στομάχου, κάτω από το στήθος (καούρα). Μερικοί τρόποι για την αντιμετώπισή της, είναι η αποφυγή κατανάλωσης λιπαρών ή τηγανητών τροφών, η μείωση κατανάλωσης αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών καθώς επίσης και η προσοχή στην κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Μαζί με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι πολύ συχνά προβλήματα του πεπτικού συστήματος και προσβάλει άνδρες και γυναίκες.

3. Η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη)

Η κοιλιοκάκη δυσκολεύει τη διάσπαση των τροφών στον οργανισμό. Η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη καταστρέφει το έντερο των ασθενών με κοιλικάκη, κάτι που τους προκαλεί ήπιο ή έντονο πόνο στο στομάχι και φούσκωμα . «Η γλουτένη προκαλεί βλάβες στο λεπτό έντερο. Το λεπτό έντερο δεν λειτουργεί κανονικά και δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά» αναφέρουν οι γιατροί. Η αδυναμία του λεπτού εντέρου να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια διάρροια και απώλεια βάρους.

4. Οι χολόλιθοι (πέτρες στη χολή)

Οι χολόλιθοι είναι οι πέτρες που σχηματίζονται στην εσωτερική πλευρά της χοληδόχου κύστης, ενός μικρού οργάνου που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ, και αποθηκεύει τη χολή, το απαραίτητο υγρό που διασπά το λίπος που εισέρχεται μέσω των τροφών. Αυτές οι μικρές ,συνήθως, πέτρες (χολόλιθοι) μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και να μπλοκάρουν τον αγωγό μέσα στο έντερο, οδηγώντας σε πόνο. Ο πόνος από χολολιθίαση εντοπίζεται στη δεξιά πλευρά ακριβώς κάτω από το θώρακα ή στο μέσο άνω τμήμα της κοιλιάς, ιδιαίτερα μετά από λιπαρά γεύματα. Αυτά τα γεύματα ενεργοποιούν τη χοληδόχο κύστη κάνοντάς την να συρρικνώνεται.

5. Η τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν βακτήρια ή ιούς και προκαλεί κοιλιακό άλγος, μαζί με διάρροια και εμετό. Τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί παγκοσμίως με πρώτη αιτία τη σαλμονέλα και το βακτηρίδιο Εscherichia coli. Το ανεπαρκές πλύσιμο ή το λάθος μαγείρεμα των τροφών είναι οι συνηθέστερες αιτίες εισχώρησης των μικροβίων στα τρόφιμα.

Διαβάστε ακόμη:

5 «αθώες» τροφές που καταστρέφουν την επιδερμίδα σου

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι: Δείτε πώς θα τα καταφέρετε!