Τα σωστά βήματα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Τα σωστά βήματα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σου σύμμαχος

Πέντε μόλις ημέρες απομένουν για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Η 26η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί και είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, την σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την πιο σημαντική ασθένεια, που μπορεί να αντιμετωπίσει μία γυναίκα.

Φυσικά και δεν χρειάζεσαι την ημέρα αυτή όμως, για να σου θυμίσει ότι πρέπει να προσέχεις τον εαυτό σου και να ενημερώνεσαι σωστά. Οι σωστές επιλογές μειώνουν τις δυσάρεστες καταστάσεις γι' αυτό και σου έχουμε παρακάτω τα σωστά βήματα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

#1. Προγραμμάτισε μία επίσκεψη σε κάποιο χειρούργο μαστού, προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός κινδύνου στην οποία ανήκεις. Επιπλέον στην επίσκεψή σου αυτή ρώτα ό,τι θέλεις και λύσε κάθε σου απορία καθώς σκοπός είναι να ενημερωθείς σωστά γύρω από το θέμα αυτό και να λάβεις τις κατάλληλες συμβουλές. Ακόμα και αν έχεις ακούσει κάτι από τους τριγύρω σου σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, μη διστάσεις να το μεταφέρεις στον ειδικό γιατρό. Όσο πιο έγκυρη ενημέρωση έχεις, τόσο καλύτερα.

#2. Επίλεξε τον κατάλληλο γιατρό καθώς η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την κατάλληλη απεικονιστική εξέταση ανεβάζει το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης στο 98-99%.

#3. Ενημερώσου για το είδος της εξέτασης που πρέπει να κάνεις. Μάθε πως οι γυναίκες 20 με 40 ετών πρέπει να προγραμματίζουν μία απλή κλινική εξέταση μαστών κάθε τρία χρόνια. Όσες όμως έχουν «κλείσει» ήδη τα 35 τους έτη, πρέπει να προγραμματίσουν την πρώτη τους μαστογραφία «αναφοράς». Από τα 40 έτη και έπειτα, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Τώρα ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις!

Στο Άλμα Ζωής (www.almazois.gr) μπορείς να βρεις και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τον καρκίνο του μαστού.