Κορίτσια, μην ντραπείτε να μιλήσετε για τις αιμορροΐδες

Ερμιόνη Σαρρή
Κορίτσια, μην ντραπείτε να μιλήσετε για τις αιμορροΐδες

Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που εμείς οι γυναίκες ντρεπόμαστε να θίξουμε και τα οποία μπορούν, ωστόσο, να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Ένα από αυτά είναι οι αιμορροΐδες. Πείτε την αλήθεια! Πόσες φορές υποφέρατε από τον πόνο την ώρα που βρισκόσασταν στη δουλειά ή για έναν καφέ με μια φίλη, αλλά διστάσατε να πείτε σε έναν δικό σας άνθρωπο για τον λόγο που σας έκανε να αναστενάζατε και να δυσφορείτε.

Είναι θέμα ταμπού οι αιμορροΐδες; Δυστυχώς είναι, αν και σίγουρα δεν θα έπρεπε. Υποθέτω, ωστόσο, ότι η ιδέα της εξέτασης του πρωκτού προκαλεί τρόμο σε πολλές γυναίκες οι οποίες αφήνουν τελικά αθεράπευτες τις αιμορροΐδες τους και υποφέρουν κάθε μέρα σιωπηλά στις καρέκλες των γραφείων τους, αντί να επισκεφτούν ένα Εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο.

Γιατί οι αιμορροΐδες δεν πρέπει να είναι πια θέμα ταμπού

Και επειδή το ζήτημα είναι «λεπτό» θα σας εξηγήσω τον λόγο για τον οποίο αποφάσισα να γράψω σήμερα για τις αιμορροΐδες -χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψω ονόματα. Πηγή έμπνευσης για εμένα αποτέλεσε μια φίλη μου η οποία ντρεπόταν τόσο πολύ να μιλήσει σε κάποιον (ακόμη και στην αδερφή της) για το πρόβλημα που είχε με τις αιμορροΐδες, ώσπου έφτασε τελικά στο σημείο να μεταφερθεί διπλωμένη από τους πόνους στον γιατρό.

Ναι, δεν λέω, μπήκε στο Google για να μάθει τι είναι οι αιμορροΐδες και για να βρει homemade θεραπείες (αλήθεια, αυτή ήταν η δικαιολογία της και η απάντηση που μου έδωσε). Ωστόσο, το Διαδίκτυο δεν είναι γιατρός και αυτό το έμαθε με τον πλέον… επίπονο τρόπο!

Τελικά, αφού ένα όμορφο βράδυ με αναστάτωσε -για την ακρίβεια με τρομοκράτησε- αποφάσισα να την πάω σε έναν γιατρό, μη γνωρίζοντας ότι για όλα έφταιγαν οι αιμορροΐδες για τις οποίες ντρεπόταν να μου μιλήσει. Αν το είχε κάνει, δεν θα είχε υποφέρει τόσο πολύ, δεν θα χρειαζόταν να τρέχω μέσα στη νύχτα για να βρω γιατρό και η κατάστασή της δεν θα είχε φτάσει σε τόσο άσχημο σημείο.

aimo2

Δεν ντρεπόμαστε ΠΟΤΕ για θέματα υγείας!

Το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι ότι δεν πρέπει να ντρεπόμαστε ΠΟΤΕ για θέματα υγείας. Και επειδή οι αιμορροΐδες έχουν σήμερα την τιμητική τους και μπορούν να συμβούν και σε εσάς (ναι, συγγνώμη που το γράφω αλλά είναι αλήθεια) και μάλιστα αρκετά συχνά, θα σας δώσω μερικές συμβουλές και τις απαραίτητες πληροφορίες για να ξέρετε πώς να τις αντιμετωπίσετε όταν και αν τις… συναντήσετε.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Εγώ αποφάσισα να απευθυνθώ σε έναν ειδικό ο οποίος με βοήθησε να μάθω και κυρίως να καταλάβω τα πάντα γύρω από τις αιμορροΐδες. Ο λόγος για τον Διευθυντή του Χειρουργικού Τμήματος του Θεραπευτικού Κέντρου Λευκός Σταυρός Αθηνών, Σπύρο Ανδρικόπουλο. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο, οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές που όλοι οι άνθρωποι έχουν στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα δίκτυο από «αγγειακά μαξιλάρια», τα οποία δρουν προστατευτικά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και υποβοηθούν στη σύγκλειση του πρωκτού, συμβάλλοντας έτσι κατά ένα μέρος στην εγκράτεια.

Όπως μου εξήγησε ο ειδικός, το οίδημα είναι αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης που ασκείται στις φλέβες και σχετίζεται συνήθως με τη δυσκοιλιότητα, ενώ η εμφάνιση των αιμορροΐδων συνοδεύεται από σημαντική ενόχληση και πόνο.

aimo3

Πρόσεξε τη διατροφή και το άγχος

Για να προλάβετε την εμφάνιση των αιμορροΐδων, σε περίπτωση που σας ενοχλούν συχνά, καλό θα ήταν να αποφεύγετε γενικά τα καυτερά φαγητά, να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών και να προσπαθήστε να αποβάλλετε το άγχος από την καθημερινότητά σας.

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό είναι η απώλεια ζωηρού κόκκινου αίματος στην τουαλέτα, η διόγκωση της περιοχής του πρωκτού, η φαγούρα και ερεθισμός της περιοχής γύρω από τον πρωκτό, η ήπια απώλεια υγρών στο εσώρουχο, η δυσκολία καθαρισμού μετά από μία κένωση και φυσικά, ο πόνος που προκαλείται όταν οι αιμορροΐδες είναι ερεθισμένες και περνάει όταν αιμορραγήσουν!

Τι να κάνετε αν έχετε κάποιο σύμπτωμα

Με την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε το Εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο και τον Εξειδικευμένο Χειρουργό που ασχολείται με τα προβλήματα της περιοχής. Η καθυστέρηση της διάγνωσης και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση μπορούν να συμβάλουν στην επιδείνωση του προβλήματος.

aimo4

Εντοπίσατε κάποιο σύμπτωμα; Κλείστε ραντεβού για δωρεάν εξέταση και συμβουλές από τον ειδικό ιατρό και διευθυντή του χειρουργικού τμήματος Σπύρο Ανδρικόπουλο, του Εξειδικευμένου Κολοπρωκτολογικού Ιατρείου στο Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Λευκός Σταυρός.