Η οδοντιατρική φοβία

Η οδοντιατρική φοβία

Η σχέση με τον οδοντίατρο είναι μία από τις καθοριστικότερες της ζωής μας.

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν την επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι η φοβία γι' αυτόν. Σίγουρα, για την πλειοψηφία των ανθρώπων η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν είναι μια ευχάριστη υπόθεση αλλά στην περίπτωση των οδοντιατρικοφοβικών ο φόβος είναι τέτοιος που τους οδηγεί από το να υπομένουν την επίσκεψη με πολύ έντονα σωματικά συμπτώματα άγχους και πανικού, μέχρι να την αποφεύγουν εντελώς.

Η προέλευση αυτή της φοβίας μπορεί να βρίσκεται σε προηγούμενες αρνητικές ή επώδυνες εμπειρίες στον οδοντίατρο, σε ιστορίες τρόμου από φίλους και συγγενείς, στην αρνητική και συχνά απειλητική αναπαράσταση του οδοντιάτρου από τα ΜΜΕ, στις ταινίες κτλ, καθώς και σε μια γενικότερη αίσθηση δυσφορίας απέναντι σε καταστάσεις στις οποίες το άτομο νιώθει αβοήθητο ή εκτός ελέγχου.

Το σημαντικό για το άτομο με οδοντιατρική φοβία είναι να συνειδητοποιήσει πως είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να ξεπεραστεί. Βοηθητικό είναι αφενός, να κατανοήσει κανείς ακριβώς ποιο κομμάτι της θεραπείας είναι αυτό που τον φοβίζει (πχ αν είναι ο φόβος του τροχού, της αναισθησίας, του πόνου, της βελόνας κτλ) και αφετέρου να το συζητήσει με τον οδοντίατρό του προκειμένου να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Επιπλέον, αυτό που βοηθά στην επανάκτηση της αίσθησης ελέγχου είναι να λάβει το άτομο την πληροφόρηση που χρειάζεται για την θεραπεία, καθώς και να προχωρά σε αυτή με τον ρυθμό του, ζητώντας να σταματήσει όποτε το χρειάζεται.

Άλλες τεχνικές περιλαμβάνουν τη χαλάρωση μέσω διαφραγματικής αναπνοής, ή προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης, τη διάσπαση προσοχής όπως το να ακούει κανείς μουσική την ώρα της διαδικασίας (ακόμα να έχει κανείς το δικό του i-pod ή mp3) ή να εστιάζει σε διαφορετικά σημεία του σώματος ή σε άλλες σκέψεις.

Το πιο βασικό όμως θέμα είναι η καλή και ανοιχτή επικοινωνία με τον οδοντίατρο, ο οποίος αν είναι ενημερωμένος για τις ανησυχίες του ασθενούς μπορεί να του εξηγήσει ό,τι χρειάζεται να ξέρει και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να ζητήσει ακόμα και βοήθεια από εδικό ψυχικής υγείας ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την εδική φοβία.