Ημικρανία, αυτή η άγνωστη! Μάθε πώς να την καταπολεμήσεις φυσικά

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Ημικρανία, αυτή η άγνωστη! Μάθε πώς να την καταπολεμήσεις φυσικά

Plus: Δοκίμασε αυτή τη λεμονάδα με λεβάντα, με την οποία σίγουρα θα εθιστείς

Αν είσαι παθούσα και πάσχεις -ας το πούμε- από ημικρανίες, τότε θα ξέρεις σίγουρα πως είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σου συμβεί και που δεν αντέχεται με τίποτα. Θες απλά να κλειστείς σε ένα κατασκότεινο δωμάτιο μόνη σου, χωρίς να ακούς κανέναν και τίποτα.

Δυστυχώς όμως οι ημικρανίες είναι αναπόφευκτες, προκαλούνται κυρίως από το υπερβολικό στρες, ενίοτε τις αλλεργίες, το jet lag και άλλους τέτοιου είδους παράγοντες. Επειδή όμως δεν μπορούμε να τις εξαλείψουμε εντελώς, υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τις καταπολεμήσουμε έστω και προσωρινά και είναι απολύτως φυσικοί.

Την προσοχή σου λοιπόν:

#1. Μινθέλαιο (aka λάδι μέντας)
Μία πρώτη λύση είναι να προμηθευτείς μινθέλαιο, από το οποίο θα βάζεις λίγες σταγόνες στους κροτάφους σου, το μέτωπο και το λαιμό. Το έλαιο μέντας μπορεί να μειώσει την ένταση, το μούδιασμα και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Οι επιδράσεις του μινθέλαιου είναι μακράς διαρκείας, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και ανακουφίζοντας τις μυϊκές συσπάσεις.

#2. Μαγνήσιο
Η σωστή κατανάλωση μαγνησίου (200-600 mg) κάθε μέρα θα βοηθήσει στην πρόληψη των πονοκεφάλων. Μερικοί υγιεινές πηγές μαγνησίου είναι οι εξής: φυλλώδη λαχανικά, τα παντζάρια, τα καρύδια, κινόα, αβοκάντο και μπανάνες. Οπότε προσπάθησε όσο μπορείς να καταναλώνεις αρκετά από αυτά τα τρόφιμα μέσα στην ημέρα σου.

#3. Κουρκουμάς
Είναι το καλύτερο ίσως μπαχαρικό που υπάρχει. Χρησιμοποίησε κουρκούμι για να κάνεις τα φαγητά σου πιο νόστιμα. Είναι σούπερ αντιφλεγμονώδες.

#4. Λεβάντα
Η λεβάντα, με τις εξαιρετικά θεραπευτικές της ιδιότητες, έχει αποδειχθεί πως ανακουφίζει αποτελεσματικά από τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αιθέριο έλαιο λεβάντας εξωτερικά (σε καρπούς, κροτάφους κ.λ.π) ή να χρησιμοποιήσεις αποξηραμένη μαγειρική λεβάντα για να φτιάξεις ένα ρόφημα, όπως αυτό που θα δεις παρακάτω (με το οποίο και θα εθιστείς σίγουρα).

Λεμονάδα με λεβάντα

Θα χρειαστείς:

1 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
5 φλιτζάνια εμφιαλωμένο νερό
¼ φλιτζάνι φρέσκια λεβάντα ή 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη λεβάντα*
6-7 λεμόνια (φρεσκοστυμμένα)
παγάκια

*Βεβαιώσου πως η λεβάντα είναι οργανική προκειμένου να αποφύγεις τα φυτοφάρμακα

Εκτέλεση:

Βάλε το νερό σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση βγάλτο από τη φωτιά. Ρίξε μέσα το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και τη λεβάντα. Κάλυψε το με το καπάκι και άφησε το στην άκρη από 20 λεπτά έως και κάποιες ώρες. Στράγγιξε το μείγμα σε ένα μεγάλο δοχείο και ρίξε τα στυμμένα λεμόνια. Βάλε τη στο ψυγείο να παγώσει λίγο ή σέρβιρε τη αμέσως, προσθέτοντας απλά παγάκια.