Απόφυγε αυτή την τροφή, αν δε θες να αυξήσεις τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Απόφυγε αυτή την τροφή, αν δε θες να αυξήσεις τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού

Μήπως ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσεις;

Συχνά, μετράμε την αξία της διατροφής μας βασιζόμενες σε φυσικά σημάδια, όπως απώλεια ή η αύξηση βάρους. Σύμφωνα όμως με τη Sherry Ross, συγγραφέα του She-ology: The Definitive Guide to Women's Health, αυτές οι διακυμάνσεις αποτελούν μόνο βραχυπρόθεσμες ενδείξεις.

Εάν η ζυγαριά είναι ο μόνος τρόπος για να ελέγχεις τη διατροφή και τις επιλογές του τρόπου ζωής σου, τότε ήρθε η ώρα να αλλάξεις τρόπο σκέψης και να αναλογιστείς το μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που έχουν οι τροφές που επιλέγεις στην υγεία σου.

«Μία στις τέσσερις γυναίκες πεθαίνει από καρδιακές παθήσεις και το 80% των αιτιών μπορεί να προληφθεί μέσω της υγιεινής διατροφής και τις κατάλληλες επιλογές του τρόπου ζωής», λέει η Ross. Υποστηρίζει μάλιστα ότι τρεις από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την υγεία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες -καρδιακές παθήσεις, καρκίνος του μαστού και παχυσαρκία μπορούν να αντιμετωπιστούν, παίρνοντας προληπτικά μέτρα.

Μία από τις τροφές που αυξάνει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι το κόκκινο κρέας και ήρθε η ώρα να το αποχωριστείς από το διατροφή σου ή τουλάχιστον να μειώσεις την ποσότητα που τρως εβδομαδιαίως.

Μελέτες έδειξαν πως οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν στη διατροφή τους γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη είχαν 40 έως 50% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με αυτές που έτρωγαν λιγότερο. Μάλιστα άλλα προϊόντα που είναι πλούσια σε ζωικά λίπη, όπως το πλήρες γάλα, μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. «Το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα ζωικών λιπών μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού», ανεφέρει η Sherry Ross.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να αρχίσεις να αποχωρίζεσαι σιγά σιγά το κόκκινο κρέας από το διατροφολόγιο σου και να το αντικαταστήσεις είτε με άπαχο κοτόπουλο, είτε με στήθος γαλοπούλας -μία φορά την εβδομάδα είναι υπεραρκετή-. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις στη σαλάτα σου όσπρια και άλλες πηγές πρωτεΐνης για να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.