Να πόση ώρα πρέπει να κάθεσαι στον ήλιο για να πάρεις την απαραίτητη βιταμίνη D που χρειάζεσαι

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Να πόση ώρα πρέπει να κάθεσαι στον ήλιο για να πάρεις την απαραίτητη βιταμίνη D που χρειάζεσαι

Εσύ το γνώριζες;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία και την ύπαρξή μας, αλλά ανάλογα με το πού ζεις ή με το τι κάνεις για τη διαβίωση σου, ίσως να μην παίρνεις την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Αν και ξέρουμε πως είναι ένα θεμελιώδες μέρος της ευημερίας μας, αυτά που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά για το θρεπτικό αυτό συστατικό είναι σχετικά περιορισμένα. Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι παίρνουμε την καθημερινή μας δόση;

«Η βιταμίνη D είναι μια «μοναδική σημαντική βιταμίνη», επειδή ελέγχει εκατοντάδες γονίδια και συμμετέχει στο ενδοκρινικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα», αναφέρει ο Chris D'Adamo, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland School of Medicine. Σημειώνει, επίσης, ότι ο βασικός τρόπος οι άνθρωποι να παίρνουν βιταμίνη D είναι μέσω της έκθεσης στον ήλιο, η οποία είναι σαν «ανθρώπινη φωτοσύνθεση». Η μέση συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικα (αρσενικού και θηλυκού γένους είναι 600 IU (15 μικρογραμμάρια), ή 10 με 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο.

95613e6cf869ce60846d812351e9c6de

Μπορείς όμως να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D και μέσα από ορισμένες τροφές όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες, καθώς και από το γάλα. Σιγουρέψου λοιπόν, πως θα περνάς ένα μικρό χρονικό διάστημα κάθε μέρα σε εξωτερικό χώρο και πως θα ακολουθείς μία συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη διατροφή, προκειμένου να παίρνεις την βιταμίνη D που χρειάζεται ο οργανισμός σου.