Χάνεις κιλά χωρίς να το θες; 4 λόγοι που μπορεί να το προκαλούν

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Χάνεις κιλά χωρίς να το θες; 4 λόγοι που μπορεί να το προκαλούν

Μήπως συμβαίνει κάτι από αυτά;

Γενικά είναι φυσιολογικό για το βάρος σου να αυξομειώνεται κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Το να μεταβάλλεται μερικά κιλά προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι κάτι τελείως φυσιολογικό και σίγουρα δεν χρειάζεται να ανησυχείς γι’ αυτό.

Αν όμως το σωματικό σου βάρος μειωθεί κατά 5% σε λογότερο από έξι μήνες και δεν ακολουθείς κάποια δίαιτα που να το δικαιολογεί, τότε μάλλον θα πρέπει να ενημερώσεις τον γιατρό σου, γιατί προφανώς η αιτία θα βρίσκεται κάπου άλλου.

Παρακάτω θα διαβάσεις 4 λόγους που πιθανόν να σχετίζονται με την απώλεια του βάρους σου.

#1. Πρόβλημα με τον θυρεοειδή
Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πολύ κοινά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού και αυτό που θα μπορούσε να σου προτείνει ο γιατρός σου είναι ή αύξηση του αισθήματος της πείνας ή των παλμών της καρδιάς. Προβλήματα με τον ύπνο και αίσθηση πως ζεσταίνεσαι συνεχώς είναι δύο ακόμα συμπτώματα του θυρεοειδή.

#2. Θέματα με το έντερο σου
Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση διαταραχή που συνδέεται με τη γλουτένη και μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, αλλά και άλλα συμπτώματα όπως η διάρροια. Προβλήματα με το πάγκρεας, το οποίο παράγει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξαφνική απώλεια βάρους. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι, ο πόνος στο στομάχι, οι αποχρωματισμένες κεννώσεις ή η ναυτία μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών.

#3. Κατάθλιψη
Η απώλεια της όρεξης είναι μία κοινη παρενέργεια της κατάθλιψης και αυτή που μπορεί να οδηγήσει στη σημαντική απώλεια βάρους. Σε πολλές περιπτώσεις το άτομο δεν παρατηρεί καθόλου πως χάνει βάρος κι αυτό επειδή είναι βυθισμένο στην κατάθλιψη. Ευερεθιστότητα, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, αναποφασιστικότητα και τα προβλήματα ύπνου είναι επίσης κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης.

#4. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ορισμένοι τύποι μόλυνσης μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη του πάσχοντος και έτσι να οδηγήθει σε απώλεια βάρους. Οι συνθήκες αυτές μπορούν να προκαλέσουν επίσης φλεγμονή στο έντερο σου, η οποία με τη σειρά της θα επηρέαζε την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και έτσι θα αύξανε την απώλεια βάρους.

DPG Network