Δεν παίρνεις όση βιταμίνη D χρειάζεσαι; Αυτές οι 4 τροφές στο πρόγραμμα σου θα την αναπληρώσουν

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Δεν παίρνεις όση βιταμίνη D χρειάζεσαι; Αυτές οι 4 τροφές στο πρόγραμμα σου θα την αναπληρώσουν

Και είναι τροφές που ίσως έχεις ήδη στο ψυγείο σου

Η βιταμίνη D είναι ίσως μία από τις πιο σημαντικές ουσίες που λαμβάνουμε και πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά για υγιή κόκαλα, για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η κύρια πηγή της, φυσικά δεν είναι άλλη από τον ήλιο και η καθημερινή ποσότητα (ή ποσοστό όπως θέλεις πες το) που πρέπει να λαμβάνεις ισοδυναμεί με 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο ή επιστημονικά 600IUs χωρίς όμως να είσαι καλυμμένη με κάποιο ρούχο.

Αν πάλι δεν μπορείς να κάτσεις αυτό το χρονικό διάστημα στον ήλιο ή δεν σου περισσεύει χρόνος ή απλά δεν έχει ήλιο ( κάτι σχεδόν απίθανο ειδικά το καλοκαίρι), τότε μπορείς να βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα, αυτές τις τέσσερις τροφές, οι οποίες πιθανότατα υπάρχουν ήδη στο ψυγείο σου.

#1. Γάλα: Ένα ποτήρι γάλα περιλαμβάνει 100IUs βιταμίνης D και είναι κάτι που σίγουρα έχεις μέσα στο ψυγείο σου και πίνεις κάθε πρωί ή βράδυ πριν κοιμηθείς.

#2. Τόνος: Ο τόνος σε κονσέρβα περιλαμβάνει 150IU βιταμίνης D και αν δεν έχεις ήδη στο ψυγείο σου, τότε πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις καθώς η τονοσαλάτα είναι ίσως μία από τις πιο καλοκαιρινές και νόστιμες γεύσεις του καλοκαιριού.

#3. Αυγά: Άλλη μία τροφή που περιλαμβάνει βιταμίνη D είναι τα αυγά που εκτός του ότι κάνουν καλό αν γυμνάζεσαι, είναι μία σημαντική πηγή πρόσληψης βιταμίνης D. Ένας κρόκος αυγού περιέχει 40IU βιταμίνης D.

#4. Μανιτάρια: Τα μανιτάρια που έχουν καλλιεργηθεί στο φως του ήλιου, είναι μία ακόμη από τις τροφές που μπορείς να βάλεις στο πρόγραμμα σου. Μία μερίδα μανιτάρια portobello για παράδειγμα περιέχουν 400IU βιταμίνης D.