4 ενδείξεις πως βουρτσίζεις λάθος τα δόντια σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 ενδείξεις πως βουρτσίζεις λάθος τα δόντια σου

Αν θες ένα πιο λαμπερό χαμόγελο ευκαιρία να τα αλλάξεις

Από μικρά παιδάκια ακόμη όταν ήμασταν ακούγαμε μία και μόνο φράση από τη μαμά μας, η οποία είχε γίνει και λίγο εφιάλτης τώρα που το ξανασκεφτόμαστε. Ακόμη ηχεί στα αυτιά μας το «σήκω πλύνε τα δόντια σου» και ομολογούμε πως μας έχει στοιχειώσει κάπως.

Βέβαια, τότε δεν ξέραμε πως το έλεγε για το δικό μας καλό και εμείς πάντα γκρινιάζαμε μόλις έφτανε αυτή η ώρα. Μεγαλώνοντας που μάθαμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας μόνες μας και ξέρουμε πια τι είναι καλό και τι όχι. Ποιες είναι όμως οι τέσσερις ενδείξεις που αποδεικνύουν πως κάνεις κάτι λάθος με το βούρτσισμα των δοντιών σου;

#1. Δεν χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα

Εντάξει, γνωρίζουμε πως είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, αλλά πραγματικά είναι τόσο «κακό» εάν το παραλείψουμε; Η απάντηση είναι μία και είναι κάθετη. Ναι, είναι πολύ σημαντική η παράλειψη του σύμφωνα με τους ειδικούς. «Πολλοί άνθρωποι έχουν μια αποστροφή στη χρήση νήματος, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν τα πρόσθετα οφέλη του νήματος και του βουρτσίσματος παράλληλα, σε σύγκριση με το βούρτσισμα μόνο», αναφέρει ο June Harewood, οδοντίατρος και επίκουρος καθηγητής οδοντιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia.

Ο συνδυασμός βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος μειώνει τον κίνδυνο ουλίτιδας, μιας ήπιας μορφής ασθένειας των ούλων στην οποία τα ούλα σας είναι ερεθισμένα, κόκκινα και διογκωμένα.

#2. Χρησιμοποιείς λάθος οδοντόβουρτσα

Μερικές φορές νιώθεις πως τα δόντια σου δεν είναι πραγματικά καθαρά, μέχρι να τους κάνεις ένα πάρα πολύ καλό βούρτσισμα. Αλλά χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα με δύσκαμπτες τρίχες θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Οι οδοντίατροι συστήνουν συχνά τη χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας με στόχο την αποφυγή βλάβης στο σμάλτο και τα ούλα.

#3. Χρησιμοποιείς λάθος τεχνική

Δεν είναι όμως όλα θέμα της οδοντόβουρτσας. «Η δυσκαμψία της οδοντόβουρτσας είναι λιγότερο σημαντική από την τεχνική βουρτσίσματος», λέει ο Harewood. Για να το κάνεις σωστά, κράτησε τη βούρτσα σου σε γωνία 45 μοιρών και τρίψε με εναλλαγή εμπρός και πίσω κύλιση.

#4. Βουρτσίζεις τα δόντια σου λάθος ώρες

Το βούρτσισμα δεν είναι μία απλή υπόθεση και κάτι που πρέπει να κάνεις μόνο ανάμεσα στα γεύματα. Μία νέα έρευνα έδειξε ότι το βούρτσισμα αμέσως μετά το γεύμα -ιδίως αν αυτό που έφαγες ήταν όξινο- στην πραγματικότητα κάνει περισσότερη ζημιά στα δόντια σου. Το τόσο σύντομο βούρτσισμα μπορεί στην πραγματικότητα να ωθήσει το οξύ από το γεύμα στα δόντια σου. Εάν θέλεις να βουρτσίσεις τα δόντια σου μετά το φαγητό ή το σνακ, περίμενε τουλάχιστον 30 λεπτά.