3 βήματα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Ερμιόνη Σαρρή
3 βήματα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του μαστού. Με το μένος του έχουν «παλέψει» συγγενείς μου, μαμάδες φίλων μου ακόμη και ένα κορίτσι στο Λύκειο. Οι περισσότερες τον νίκησαν, οι περισσότερες δεν τον άφησαν να γίνει ο εφιάλτης τους επειδή απλά δεν αμέλησαν τα σημάδια.

Μπορεί να κουράζεσαι να ακούς την ίδια φράση συνεχώς αλλά.. η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Μην ξεχνάς τον εαυτό σου. Μην βάζεις σε δεύτερη μοίρα την υγεία σου.

#1. Προγραμμάτισε μία επίσκεψη σε κάποιο χειρούργο μαστού, προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός κινδύνου στην οποία ανήκεις. Επιπλέον στην επίσκεψή σου αυτή ρώτα ό,τι θέλεις και λύσε κάθε σου απορία καθώς σκοπός είναι να ενημερωθείς σωστά γύρω από το θέμα αυτό και να λάβεις τις κατάλληλες συμβουλές. Ακόμα και αν έχεις ακούσει κάτι από τους τριγύρω σου σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, μη διστάσεις να το μεταφέρεις στον ειδικό γιατρό. Όσο πιο έγκυρη ενημέρωση έχεις, τόσο καλύτερα.

#2. Επίλεξε τον κατάλληλο γιατρό καθώς η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την κατάλληλη απεικονιστική εξέταση ανεβάζει το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης στο 98-99%.

#3. Ενημερώσου για το είδος της εξέτασης που πρέπει να κάνεις. Μάθε πως οι γυναίκες 20 με 40 ετών πρέπει να προγραμματίζουν μία απλή κλινική εξέταση μαστών κάθε τρία χρόνια. Όσες όμως έχουν «κλείσει» ήδη τα 35 τους έτη, πρέπει να προγραμματίσουν την πρώτη τους μαστογραφία «αναφοράς». Από τα 40 έτη και έπειτα, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Τώρα ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις!

Στο Άλμα Ζωής (www.almazois.gr) μπορείς να βρεις και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τον καρκίνο του μαστού.

DPG Network