4 τροφές για να «νικήσεις» το κρύωμα και τα συμπτώματα της γρίπης

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 τροφές για να «νικήσεις» το κρύωμα και τα συμπτώματα της γρίπης

Νιώθεις ήδη πως αρρωσταίνεις;

Βρισκόμαστε σε αυτή την εποχή του χρόνου που η γρίπη και το κρύωμα μας χτυπούν απειλητικά την πόρτα και εμείς αμφιταλαντευόμαστε για το αν θα τους ανοίξουμε ή όχι. Η απάντηση μας είναι σίγουρα αρνητική, όμως τι γίνεται όταν νιώθεις πως την «έχεις αρπάξει» ήδη και εμφανίζεται το ένα σύμπτωμα μετά το άλλο;

Ο γιατρός σου δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να θεραπεύσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης που σε κυνηγούν. Ωστόσο, μερικά τρόφιμα, ποτά και βότανα μπορούν να χαλαρώσουν τα συμπτώματα και ακόμη καλύτερα να εμποδίσουν το κρύωμα από το να σε καταβάλλει.

Δες παρακάτω 4 τροφές που μπορείς να φας προκειμένου να βγεις νικήτρια στη μάχη με τα συμπτώματα.

#1. Υγρά: νερό, χυμοί, τσάι χωρίς καφεΐνη
Τα μικρόβια κρυολογήματος και γρίπης ευδοκιμούν σε αποξηραμένους λαιμούς και ρινικές διόδους, αλλά η κατανάλωση άφθονων υγρών καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τους βλεννογόνους υγρούς ώστε να μπορούν να παγιδεύουν τους ιούς. Τότε μπορείς είτε να καθαρίσεις τη μύτη σου φυσώντας τη, είτε να τα καταπιείς έτσι ώστε να καταστραφούν από τα οξέα του στομάχου σου προτού «αρπάξουν» την ευκαιρία να σε αρρωστήσουν. Αυτό όχι μόνο μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα, αλλά είναι εξίσου χρήσιμο αν είσαι ήδη άρρωστη.
Εάν έχεις πονόλαιμο, πιες ζεστό νερό με λίγο μέλι και λεμόνι ή πρόσθεσε μέλι και λεμόνι στο τσάι σου.

#2. Κοτόσουπα
Η ζεστή κοτόσουπα αυξάνει την θερμοκρασία στη μύτη και το λαιμό σου, δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τους ιούς που προτιμούν πιο δροσερά και ξηρά κλίματα. Σύμφωνα με μια εργαστηριακή μελέτη που πραγματοποιείται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, τόσο οι σπιτικές σούπες, όσο και αυτές του εμπορίου αναστέλλουν τα λευκά αιμοσφαίρια -που ονομάζονται ουδετερόφιλα- που απελευθερώνονται σε τεράστιους αριθμούς όταν έχεις κρυολογήσει.

#3. Σκόρδο
Αυτές οι πικάντικες σκελίδες περιέχουν αλικίνη, ένα ισχυρό αντιμικροβιακό που μπορεί να απομακρύνει τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες. Εάν μπορείς να το αντέξεις, μάσησε μία σκελίδα κάθε 3 έως 4 ώρες. Μπορείς επίσης να κόψεις τις σκελίδες σε κομμάτια και να τις καταπιείς σαν χάπια. Ή απλά να τα προσθέσεις στην κοτόσουπα σου μαζί με μερικά κρεμμύδια.

#4. Μπαχαρικά και πικάντικα καρυκεύματα
Σύμφωνα με την Ayurveda (παραδοσιακή ινδική ιατρική), τα μπαχαρικά κανέλα, κόλιανδρος και τζίντζερ προάγουν την εφίδρωση και συχνά χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν να πέσει ο πυρετός. Μπορείς επίσης να ξεβουλώσεις τη μύτη σου βάζοντας στο πιάτο σου μπαχαρικά όπως καγιέν, χρένο ή (για τους λάτρεις του σούσι) wasabi. Κάθε ένα από αυτά τα καρυκεύματα μπορεί να συρρικνώσει τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη και το λαιμό σου για να ανακουφίσει προσωρινά τη συμφόρηση.