Κοιμηθήκατε καλά χθες το βράδυ;

Κοιμηθήκατε καλά χθες το βράδυ;

Προχθές;

Γενικότερα, κοιμάστε αμέσως μόλις ξαπλώσετε ή ταλαιπωρήστε στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι, χωρίς να μπορείτε να κοιμηθείτε, όσο κουρασμένη κι αν είστε; Οι συνήθεις σας όσο αφορά τον ύπνο, κάτι δείχνουν για τον οργανισμό και την υγεία σας.

Κοιμάστε αμέσως μόλις το κεφάλι σου ακουμπήσει το μαξιλάρι; Α, δεν θα το πιστέψετε αυτό που σας συμβαίνει. Σας λείπει ύπνος! Σύμφωνα με τον James Herdegen, MD, ιατρικός διευθυντή του Sleep Science Center, του Πανεπιστήμιου του Ιλινόις στο Σικάγο, ένας άνθρωπος που είναι σχετικά ξεκούραστος, χρειάζεται περίπου 10 με 15 λεπτά για να «τον πάρει» ο ύπνος.

Στην ιδανική περίπτωση, στόχος σας πρέπει να είναι να συμπληρώνετε καθημερινά επτά με οκτώ ώρες ύπνου. Αν ήδη συμπληρώνετε αυτές τις ώρες, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε παθήσεις που σχετίζονται με ή εκδηλώνουν σημάδια κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Μήπως ξυπνάτε πολύ τη νύχτα; Μπορεί να έχετε κοιμηθεί αϋπνία συντήρησης, κατά την οποία δεν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, αλλά να παραμείνετε κοιμισμένες. Η διαταραχή έχει συνδεθεί με άγχος, κατάθλιψη, και η άπνοια ύπνου.

Εάν στριφογυρίζετε άσκοπα στο κρεβάτι σας ή παρουσιάζετε συμπτώματα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες, επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό ύπνου.