Τελικά πρέπει να κοιμάσαι με κάποιο φως ανοιχτό στην κρεβατοκάμαρα ή όχι;

Ερμιόνη Σαρρή
Τελικά πρέπει να κοιμάσαι με κάποιο φως ανοιχτό στην κρεβατοκάμαρα ή όχι;

Μήπως αυτό φταίει που ξυπνάς και νυστάζεις;

Κάποιες θέλουμε να κοιμόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι. Κάποιες φοράμε και μάσκα ύπνου για να είμαστε εκατό τοις εκατό σίγουρες πως δε θα επηρεάσει κανείς και τίποτα τον ύπνο μας. Και κάπου εκεί απέναντι μας στέκονται όσοι θέλουν έστω και ένα λαμπάκι ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νυχτάς. Ένα λαμπατέρ να ανάβει όσο εκείνοι στριφουγυρίζουν κάτω από το σεντόνι τους. Μα καλά δεν τους ενοχλεί έρχομαι εγώ και αναρωτιέμαι.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, έκαναν την απαραίτητη έρευνα για να μας ενημερώσουν ως προς αυτή τη «διαμάχη». Πρέπει να κοιμόμαστε στα σκοτεινά ή με λίγο φως;

Οι μελέτες δείχνουν ότι το υπερβολικό φως στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, διακόπτοντας το φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του σώματος. Το τεχνητό φως, όπως εκείνο που εκπέμπεται από τα smartphones, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις τηλεοράσεις, αναγκάζει τον εγκέφαλο να ξυπνήσει, καταργώντας έτσι την παραγωγή μελατονίνης, της πολύτιμης ορμόνης που παράγει ύπνο. Υπάρχουν όμως καλά νέα. Η ευαισθησία του σώματός σου στο φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός σου για να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου που απολαμβάνεις κάθε βράδυ. Όσο περισσότερο φως μπορείς να αφαιρέσεις από το χώρο σου, τόσο καλύτερα θα ξεκουραστείς

Πώς θα τα καταφέρεις; Σου έχω tips, μην μου αγχώνεσαι.

-Το κινητό ΕΞΩ από το υπνοδωμάτιο. Όπως και το tablet.

-Kλείσε την πόρτα της κρεβατοκάμαρας.

- Κλείσε τα παντζούρια όσο γίνεται απλά μην «απαγορεύσεις» στο φυσικό φως να εισχωρήσει το πρωί από τις μικρές τρυπούλες του. Αυτό αφορά κυρίως τα ηλεκτρικά που κατεβαίνουν και μπορείς εσύ να διαχειριστείς το πόσο πολύ θα τα «κλείσεις».

Οι επιστήμονες αποφάσισαν πως το φως που πρέπει να υπάρχει στην κρεβατοκάμαρα για να κοιμηθείς καλά και ωφέλιμα είναι το φυσικό. Μόνο έτσι θα ξυπνήσεις φυσιολογικά.

Υ.γ Τώρα που ο καιρός «ανοίγει» και ευελπιστούμε σε μερικές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, φρόντισε να πίνεις για δέκα λεπτά το καφεδάκι σου στο μπαλκόνι. Μόνο έτσι θα πάρεις τη βιταμίνη D που χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Διάβασε επίσης:

6 εύκολοι τρόποι για να χάσεις βάρος την ώρα που.. κοιμάσαι

Κρέμες νύχτας: Γιατί πρέπει να φοράμε οπωσδήποτε; Όσα πρέπει να ξέρεις...