Κάτι προσπαθεί να σας πει το στόμα σας!

Κάτι προσπαθεί να σας πει το στόμα σας!

Ακούστε το.

Αν τα ούλα σας είναι πρησμένα ή αιμορραγία: Μπορεί να έχετε περιοδοντική νόσο. Άλλωστε, περίπου το 75% των ατόμων ηλικίας άνω των 40 έχει, απλά οι περισσότεροιάνθρωποι δεν δίνουν καμία σημασία αν φτύνουν αίμα μετά απόχρήση οδοντικού νήματος. Γεγονός είναι ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες τα ούλα σας δεν θα έπρεπε ποτέ να αιμορραγούν. Και ναι μεν η περιοδοντική νόσος δεν είναι κάτι επώδυνο, όμως τα βακτήρια που δημιουργούνται, έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα, όπως εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις. Γι΄αυτό λοιπόν, φροντίστε να κάνετε καθαρισμό στον οδοντίατρο σας (δύο φορές το χρόνο), χρήση οδοντικού νήματος (καθημερινά), και βούρτσισμα (ιδανικά, μετά από κάθε γεύμα).

Αν έχετε υπόλευκες ή κοκκινωπό κουκίδες στο πίσω μέρος της γλώσσας σας: Βάλτε το γιατρό σας να σας κάνει εξετάσεις για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που βρίσκεται σε άνοδο. Ο HPV είναι δύσκολο να εντοπίσει και συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, ή του τράχηλου. Έτσι, εάν έχετε τον ιό, θα πρέπει να το παρακολουθείτε.

Εάν η γλώσσα σας είναι λεία και λαμπερή και δεν έχετε γεύση: Μπορεί να σας λείπει βιταμίνη Β12. Επίσης, ρωγμές στις γωνίες του στόματος σας μπορεί να σημαίνει έλλειψη βιταμινών Β.