4 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις για τα κονδυλώματα

Ερμιόνη Σαρρή
4 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις για τα κονδυλώματα

Προστάτεψε την ευαίσθητη περιοχή σου εδώ και ΤΩΡΑ!

O ιός των κονδυλωμάτων ή αλλιώς HPV έχει κάνει έντονα την εμφάνισή του στις ζωές μας και μάλιστα υπολογίζεται πως πολύ μεγάλο ποσοστό του ενεργού σεξουαλικού πληθυσμού έχει μολυνθεί ή θα μολυνθεί από κάποιον τύπο του ιού αυτού. Συγγνώμη, αυτό δεν το είπαμε για να σε αγχώσουμε.

Πολλές όμως από εσάς έχετε κάποια ερωτήματα που σας προβληματίζουν σχετικά με αυτόν. Αν θες κάπου εδώ να σηκώσεις το χέρι και να γνέψεις θετικά δες τις απαντήσεις που έχουμε για εσένα.


-Μπορεί να έχω προσβληθεί και μην το έχω καταλάβει;

Συνήθως τα κονδυλώματα εμφανίζονται μέσα στις πρώτες εβδομάδες ή τους πρώτους μήνες μετά τη σεξουαλική επαφή. Δεν αποκλείεται όμως κάποιος να έχει προσβληθεί και να εκδηλώσει τα συμπτώματα ύστερα από πάρα πολύ καιρό ή και ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η άμυνα του οργανισμού.


-Το τεστ Παπανικολάου εξασφαλίζει την έγκυρη διάγνωση του;

Το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να σας διαβεβαιώσει κατά 90% περίπου για την ύπαρξη ή μη των κονδυλωμάτων. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει εγκαίρως τις βλάβες-δυσπλασίες που μπορεί να προκληθούν στον τράχηλο της μήτρας εξαιτίας τους.


-Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μου;

O ιός HPV δεν μπορεί να απειλήσει τη γονιμότητά σου εφόσον διαγνωστεί άμεσα. Αν ο ιός έχει προχωρήσει σε κακοήθεια όμως, είναι σίγουρο πως θα έχει επηρεάσει και όλο το αναπαραγωγικό σου σύστημα.


-Μπορώ να κολλήσω κονδυλώματα από την τουαλέτα;

Τα κονδυλώματα είναι ένα καθαρά σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και μεταδίδεται μέσω οποιασδήποτε σεξουαλικής επαφής. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν πρέπει να είσαι προσεκτική όταν χρησιμοποιείς δημόσιες τουαλέτες. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και καλό θα ήταν να είσαι λίγο πιο σχολαστική σε θέματα υγιεινής. Το νου σου επίσης και σε ρούχα/εσώρουχα που αγοράζεις. Πρέπει να τα πλένεις πριν τα φορέσεις.

Αυτό το διάβασες;

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ξεσπάμε σε κλάματα