Ο πιο περίεργος τρόπος για να καταπολεμήσεις τις άφθες στο στόμα

Πατούλια Κατερίνα
Ο πιο περίεργος τρόπος για να καταπολεμήσεις τις άφθες στο στόμα

Άφθες στο στόμα; Έχουμε λύση

Άφθες στο στόμα! Αν έχεις ευαισθησία σε αυτές ή αν στη ζωή σου είχες σιδεράκια, ξέρεις πολύ καλά πως οι άφθες, αυτές οι μικρές πληγές στο στόμα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως εκνευριστικές.
Η Mayo Clinic έχει αναγνωρίσει πολλές αιτίες για τις άφθες, μεταξύ τους, βακτήρια, τα καυτερά, τα σιδεράκια αλλά και το στρες.

Ακόμα ένας περίεργος παράγοντας που ευνοεί τις άφθες είναι η περίοδος στις γυναίκες και συγκεκριμένα ωχρινική φάση, η φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου όπου υπάρχει μια κορυφή στην προγεστερόνη, η οποία μεταβάλλει την ορμονική ισορροπία και μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή σε στοματικά προβλήματα.

Οπότε τι μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις τις άφθες; Οι άνθρωποι με μεγάλο πρόβλημα βάζουν τοπικά αντισηπτικά. Μια έρευνα πάντως, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Board of Family Medicine υποστηρίζει πως μια βιταμίνη μπορεί να κάνει θαύματα με τις άφθες. Πρόκειται για την Β12, την οποία οι συμμετέχοντες στην έρευνα λάμβαναν σε μορφή συμπληρώματος καθημερινά. Η λήψη Β12 φάνηκε να μειώνει την

Βέβαια, η διαδικασία λήψης του συμπληρώματος κράτησε για περισσότερους από έξι μήνες. There are limitations to this, though.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συνιστώμενη ημερήσια δόση σε Β12 αντιστοιχεί σε 2,4 μικρογραμμάρια για ηλικίες 14 ετών και άνω, 2,6 μικρογραμμάρια ημερησίως για τις εγκύους και 2,8 μικρογραμμάρια για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Προφανώς για να λάβεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, θα πρέπει να ζητήσεις τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου. Άλλη έρευνα έχει δείξει πως το τζελ με πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στην γρήγορη επούλωση της άφθας. Τέλος, τις ημέρες που βρίσκεσαι στην ωχρινική φάση της περιόδου, από την 15η έως και την 28η ημέρα, μπορείς να ενισχύσεις την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β12, όπως είναι τα θαλασσινά, τα όστρακα, τα γαλακτοκομικά αλλά και τις ζωικές τροφές.