Ευτυχείς οι πλούσιοι τω πνεύματι

Ευτυχείς οι πλούσιοι τω πνεύματι

Και αφήστε τους πτωχούς στην μακαριότητά τους.

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι καλλιεργημένοι άνθρωποι -ή μάλλον, για να το θέσουμε καλύτερα όσοι ασχολούνται με πολιτιστικές δραστηριότητες, είτε ως δημιουργοί, είτε ως συμμετέχοντες θεατές/ παρατηρητές- είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που ποσώς ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους δράσεις. Και όχι απλώς είναι πιο ευτυχείς αλλά έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι και πιο υγιείς!

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη την οποία υπογράφει ο Koenraad Cuypers του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, διότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν την πνευματική υγεία.

Το μόνο προβληματάκι είναι πως αυτό το συμπέρασμα ισχύει περισσότερο όσον αφορά στους άνδρες από ότι στις γυναίκες αλλά το καλό είναι πως όσο περισσότερο καταπιάνεται κανείς με τις τέχνες και τον πολιτισμό, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητές του να πλησιάσει προς την ευτυχία. Οπότε, η λύση είναι απλή (κατά το Νορβηγό επιστήμονα, τουλάχιστον): ξεκινήστε τις γκαλερότσαρκες, μην αφήσετε συναυλία για συναυλία φέτος το καλοκαίρι και φτιάξτε και φουλ πρόγραμμα με τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και δεν θα χάσετε.

Από την άλλη, οι ίδιοι οι Νορβηγοί ερευνητές, ισχυρίζονται πως το θέμα χρήζει περαιτέρω μελέτης και, επίσης, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για το αν τα ευρήματά τους ισχύουν εξίσου για κάθε εθνικότητα αφού αποκλειστικά Νορβηγούς εξέτασαν στην έρευνά τους.

Όπως και να' χει μια που όλοι επιδιδόμαστε ακατάπαυστα στο κυνήγι της ευτυχίας γιατί να μην κάνουμε και αυτή τη δοκιμή; Το μόνο σίγουρο είναι πως καλλιεργώντας το πνεύμα μας, ακόμα και αν δεν κερδίσουμε την ευτυχία, θα αποκομίσουμε ένα σωρό γνώσεις. Οπότε, go for it!