Λατρεύεις τα αιθέρια έλαια λεβάντας και τεϊόδεντρου; Να τι πρέπει να προσέξεις

Λατρεύεις τα αιθέρια έλαια λεβάντας και τεϊόδεντρου; Να τι πρέπει να προσέξεις

Μήπως χρησιμοποιείς υπερβολικά τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια βρίσκονται παντού γύρω σου και όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν την ακμή, τα κρυολογήματα, ακόμα και για να χάσουν κιλά.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι τα έλαια της λεβάντας και του τεϊόδεντρου (Tea Tree) μπορεί να περιέχουν χημικά στοιχεία που συνδέονται με γυναικομαστία στους άντρες και αλλαγή της ισορροπίας των ορμονών στις γυναίκες.

Και δεν πρόκειται για μία καινούρια πληροφορία. Μία έρευνα του 2007 που είχε δημοσιευτεί στο The New England Journal of Medicine επίσης είχε αποκαλύψει ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση των ελαίων της λεβάντας και τεϊόδεντρου μπορεί να προκαλούν ανδρική γυναικομαστία.

Οι επιστήμονες είχαν επίσης προηγουμένως καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα έλαια αυτά έχουν οιστρογονικές ιδιότητες (της ορμόνης δηλαδή που οφείλεται για την ανάπτυξη και τη ρύθμιση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος), αλλά και ιδιότητες που αναστέλλουν τη λειτουργία της τεστοστερόνης(της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα).

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα έλαια;

Αυτό αποτελεί πρόβλημα διότι οτιδήποτε επεμβαίνει στις ορμόνες μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στην πορεία. Τα στοιχεία αυτά στα έλαια μπορούν να μιμηθούν τις ορμόνες στο σώμα σου ή να παρέμβουν στις φυσικές διαδικασίες και να προκαλέσουν ανάπτυξη όγκων, αναπτυξιακά, αναπαραγωγικά και ανοσολογικά θέματα.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες αποφάσισαν να ρίξουν μία γερή ματιά στο ποια είναι ακριβώς εκείνα τα χημικά στοιχεία που θα πρέπει να κατηγορούμε στη λεβάντα και το τεϊέλαιο. Ανακάλυψαν ότι οχτώ συστατικά ήταν τα πιο ύποπτα: : ευκαλυπτόλη, 4-τερπινεόλη, διπεντένιο / λιμονένιο, άλφα-τερπινεόλη, οξικός λιναλλύλ, λιναλοόλη, άλφα-τερπινένιο και γ-τερπινένιο.

Στις εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε καρκινικά κύτταρα, ανακάλυψαν ότι όλα αυτά τα χημικά στοιχεία επηρεάζουν τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη στο σώμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Διάβασε ακόμα: Τέσσερα wellness trends που αξίζει να ακολουθήσεις το 2019!

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα χημικά που εξέτασαν οι ερευνητές εμφανίζονται επίσης και σε τουλάχιστον 65 άλλα αιθέρια έλαια.

Το γεγονός ότι τα αιθέρια έλαια περιέχουν χημικά που μιμούνται τα οιστρογόνα θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα τις γυναίκες. Τα οιστρογονικά χημικά μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν πρώιμη εφηβεία και την ανάπτυξη των κυττάρων του μαστού.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα έχεις εκατό τοις εκατό πρόβλημα εάν χρησιμοποιείς αυτά τα έλαια, καθώς χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες επάνω στο θέμα.