3 οφέλη που έχει το κλάμα και δεν το γνώριζες

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 οφέλη που έχει το κλάμα και δεν το γνώριζες

Όχι, δεν είναι κακό να κλαις

Είχες μία κουραστική μέρα στη δουλειά, έμαθες κάτι που σε στεναχώρησε ή νιώθεις πολύ πιεσμένη; Ο κοινός παρονομαστής σε μία τέτοια κατάσταση είναι το κλάμα. Και όχι, δεν είναι καθόλου κακό να κλαις όταν νιώθεις την ανάγκη να το κάνεις. Μπορεί να δείχνεις αδύναμη (κάτι που δεν ισχύει), όμως το κλάμα έχει κάποια οφέλη, που στοιχηματίζουμε πως δεν τα γνώριζες.

#1. Όταν κλαις αφήνεις να φύγουν πολλά περισσότερα πράγματα από τα συναισθήματά σου. Έχεις ακούσει μερικές φορές κάποιον να αστειεύεται λέγοντας πως ιδρώνει στα μάτια όταν κλαίει; Λοιπόν, μάθε πως δεν είναι και πολύ μακριά από την πραγματικότητα αυτό. Το κλάμα είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα σου ξεφορτώνεται τις ορμόνες του στρες και άλλες τοξίνες, καθώς επίσης και σκουπίδια που ενδεχομένως υπάρχουν στην επιφάνεια των ματιών σου.

#2. Το κλάμα μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει τη διάθεσή σου. Μπορεί να ακούγεται παράλογο, όμως μελέτες έχουν δείξει πως το κλάμα είναι μια μορφή αυτό-χαλάρωσης, που είναι ίσως πιο αποτελεσματική, από οποιοδήποτε αντικαταθλιπτικό χάπι. Το κλάμα πραγματικά σε βοηθάει να απελευθερώσεις τα συναισθήματά σου με έναν υγιή τρόπο.

#3. Τα δάκρυα βοηθούν στο να σκοτωθούν τα βακτηρίδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα δάκρυα περιέχουν την υγρή λυσοζύμη, η οποία έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι τα δάκρυα σου έχουν στην πραγματικότητα τη δύναμη να σκοτώσουν ενοχλητικά μικρόβια.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις την ανάγκη να κλάψεις λοιπόν, μην αισθανθείς καθόλου άσχημα.

Δες ακόμη: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ξεσπάμε σε κλάματα