5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα

Νατάσσα Σχοινά
5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα

Ένα πρόβλημα με λύσεις σε καθημερινές συνήθειες

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα στις μέρες μας, ακόμη κι αν πολλοί δεν το παραδέχονται, γι΄αυτό και δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Συνήθως, πίσω από την ύπαρξή της κρύβεται κάποιο άλλο θέμα του οργανισμού, κρίνοντας σημαντική την εύρεση της αιτίας. Αν πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, φυσικά ενδείκνυται η επίσκεψη σε έναν γιατρό για να εκτιμήσει την κατάσταση. Αν, όμως, είναι κάτι που σου συμβαίνει περιστασιακά, υπάρχουν μερικοί τρόποι που ενδέχεται να σε βοηθήσουν.

  1. Φυτικές ίνες. Επίλεξε φαγητά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προσπάθησε να αποφύγεις επεξεργασμένα προϊόντα. Τροφές, όπως το ακτινίδιο και το κρεμμύδι, έχουν καθαρτικές ιδιότητες και βοηθούν να… επισκεφθείς πιο εύκολα την τουαλέτα.
  2. Πολύ νερό. Δε χρειάζεται να σου πούμε πόσο σημαντικό για την υγεία σου είναι το να πίνεις νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να αποτελέσει αιτία δυσκοιλιότητας, καθώς το νερό βοηθάει τις τροφές που καταναλώνεις να κινούνται ευκολότερα στο έντερο.
  3. Προβιοτικά. Τα προβιοτικά φαίνονται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε άτομα που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα. Το γιαούρτι, για παράδειγμα, περιέχει καλά βακτήρια που λειτουργούν ευεργετικά για την καλή λειτουργία του εντέρου.
  4. Γυμναστική. Άλλο ένα passepartout, όσον αφορά στην υγεία, είναι το θέμα της γυμναστικής. Σύμφωνα με έρευνα του NCBI (National Center for Biotechnology), 60 λεπτά γυμναστικής τρεις φορές την εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γαστροεντερικής κινητικότητας. Το γυμναστήριο ή απλά το τρέξιμο/περπάτημα μπορεί να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της κατάστασης.
  5. Ασκήσεις αναπνοής και μασάζ. Μία άλλη έρευνα του NCBI υποστηρίζει ότι η αναπνοή μέσω του διαφράγματος και το κοιλιακό μασάζ αποτελεί πιθανή θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα. Για καλύτερα αποτελέσματα, όμως, καλό είναι αυτό να συνδυάζεται με σωστή διατροφή.