4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν σταματάς την καφεΐνη

Νατάσσα Σχοινά
4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν σταματάς την καφεΐνη

Οι απότομες αλλαγές έχουν συχνά παρενέργειες

Ναι, το ξέρουμε. Για μερικούς ανθρώπους, ο καφές είναι απαραίτητο ρόφημα για να ξεκινήσει η μέρα και χωρίς αυτόν νιώθουν ότι δύσκολα μπορούν να ξεκινήσουν για τη δουλειά. Η υπερβολική ποσότητα καφέ, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως ο κακός ύπνος και το αυξημένο άγχος, γι’ αυτό και πολλοί παίρνουν τη δύσκολη απόφαση να τον κόψουν. Σε αυτήν την περίπτωση, η μετάβαση στη χωρίς καφέ εποχή πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα, διαφορετικά μπορεί να προκληθούν παρενέργειες στο σώμα, όπως αυτές που ακολουθούν.

  1. Λιγότερη ενέργεια: Όταν το σώμα σου ξαφνικά αποκόπτεται από την καφεΐνη, αντιδρά μειώνοντας την ενέργεια που έχει και που είχε συνηθίσει να παίρνει μέσω αυτής.
  2. Πονοκέφαλος: Η καφεΐνη που προσλαμβάνεις κάθε μέρα από τα καφεϊνούχα προϊόντα, έχει την ικανότητα να αλλάζει την ταχύτητα της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνοντάς τη. Έτσι, αν τη σταματήσεις ξαφνικά, οι πονοκέφαλοι είναι κάτι που έχεις πολλές πιθανότητες να βιώσεις.
  3. Επιθυμία για ζάχαρη: Η καφεΐνη επηρεάζει την έκκριση κορτιζόλης του οργανισμού, οπότε η ξαφνική απώλειά της μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη.
  4. Θολούρα: Ακριβώς επειδή η καφεΐνη είναι εθιστική, η πρόκληση θολούρας δεν είναι απίθανο να συμβεί κι αυτό γιατί μπορεί να νιώσεις δυσκολία ψυχολογικά να τη σταματήσεις.

Το συμπέρασμα; Μπορείς να βγάλεις τον καφέ από τη ζωή σου, ακόμη και τελείως, όμως καλό είναι αυτό να γίνει σταδιακά, ώστε να έχει χρόνο ο οργανισμός σου να προσαρμοστεί και να μειωθούν οι πιθανότητες για παρενέργειες.