4 λόγοι για τους οποίους ένας καλός ύπνος είναι σημαντικός

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 λόγοι για τους οποίους ένας καλός ύπνος είναι σημαντικός

Αν και δεν χρειαζόμαστε τόσους λόγους για να στο αποδείξουμε

Εάν μας ρωτούσε κάποιος ποιο είναι το πιο απολαυστικό και σημαντικό πράγμα στη ζωή μας, η απάντησή μας θα ήταν ξεκάθαρα ο ύπνος, πάντα μετά το φαγητό. Και σήμερα που είναι η παγκόσμια μέρα ύπνου, είπαμε να σου δώσουμε τέσσερις λόγους ακόμη για τους οποίους είναι σημαντικός. Προφανώς και δεν χρειάζεσαι λόγους για να κοιμηθείς, όμως πρέπει να ξέρεις.

Η Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου (WSS), στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, όρισε την Παρασκευή πριν από την Εαρινή Ισημερία κάθε χρόνου (15 Μαρτίου 2019) ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου για να αναδείξει την σημασία του ύπνου στην υγεία του ατόμου.

Να λοιπόν 4 λόγοι:

#1. Αυτοί που κοιμούνται καλά παίρνουν λιγότερες θερμίδες

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που στερούνται ύπνο έχουν μεγαλύτερη όρεξη και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Η στέρηση ύπνου διαταράσσει τις καθημερινές διακυμάνσεις των ορμονών της όρεξης και πιστεύεται ότι προκαλεί κακή ρύθμιση της.

#2. Ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα σου

Ο ύπνος είναι σημαντικός για διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτό περιλαμβάνει τη γνώση, τη συγκέντρωση, την παραγωγικότητα και την απόδοση, συνεπώς όλα αυτά επηρεάζονται αρνητικά από τη στέρηση ύπνου.

#3. Όσοι κοιμούνται λιγότερο, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν καρδιακή ασθένεια ή εγκεφαλικό

Είναι γνωστό ότι η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά πολλούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Μια ανασκόπηση 15 μελετών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που κοιμούνται 7-8 ώρες τη νύχτα.

#4. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την κατάθλιψη

Τα θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, συνδέονται στενά με την κακή ποιότητα του ύπνου και τις διαταραχές του. Εκτιμάται ότι το 90% των ατόμων με κατάθλιψη παραπονιούνται για την ποιότητα του ύπνου. Ο κακός ύπνος συνδέεται ακόμη και με αυξημένο κίνδυνο θανάτου με αυτοκτονία.



Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως έχεις πολλούς λόγους για να κοιμάσαι λίγο περισσότερο τα βράδια.