Έχεις κατακράτηση υγρών; Δες 4 σημάδια που θα το αποδείξουν

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Έχεις κατακράτηση υγρών; Δες 4 σημάδια που θα το αποδείξουν

Ξέρεις να το ξεχωρίσεις;

Το σώμα μας αποτελείται κατά 60% από νερό. Τι συμβαίνει όμως εάν έχεις μεγαλύτερη ποσότητα από αυτό; Η γνωστή και ως κατακράτηση υγρών ή οίδημα, η κατακράτηση νερού συμβαίνει όταν η περίσσεια ποσότητα νερού συσσωρεύεται στο σώμα σου. Εάν έχεις παρατηρήσει ποτέ πρήξιμο στους αστραγάλους ή τα χέρια σου, μετά από μια μακρά πτήση ή οδικό ταξίδι, είναι πιθανό να έχεις υποστεί κατακράτηση νερού.

Παρακάτω υπάρχουν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχεις κατακράτηση, καθώς και τα συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσεις αν δεν είσαι σίγουρη ότι σου συμβαίνει αυτό.

-Κάθεσαι ακίνητη για πολύ καιρό: εάν κάθεσαι ή στέκεσαι σε ένα μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κινείσαι, μπορεί να μειωθεί η κυκλοφορία και η λεμφική ροή.
-Περιμένεις περίοδο ή έχεις ορμονικές αλλαγές
-Τρως πολλά αλμυρά φαγητά
-Είσαι έγκυος

Τα 4 σημάδια που πρέπει να αναζητήσεις είναι τα εξής:

Είσαι φουσκωμένη

Ένα κοινό σημάδι της κατακράτησης νερού είναι το φούσκωμα, ειδικά στην κοιλιά σου, και ακόμη περισσότερο εάν είσαι κοντά στον έμμηνο κύκλο σου. Όταν συμβαίνει κατακράτηση νερού, γεμίζουν οι κοιλότητες και οι ιστοί του σώματός σου, κι ένας από αυτούς μπορεί να είναι η κοιλιά σου. Συνήθως το κοιλιακό φούσκωμα από την κατακράτηση νερού έχει διαφορετική αίσθηση από το φούσκωμα εξαιτίας κακής πέψης.

Τα πόδια σου και τα πέλματα σου είναι πρησμένα

Όταν κάνεις κατακράτηση νερού λόγω έλλειψης κίνησης ή κυκλοφορίας, το νερό τείνει να συσσωρεύεται στα κάτω άκρα σου, όπως στα πόδια και τα πέλματά σου. Εάν οι κάλτσες και τα παπούτσια σου σε κάνουν να αισθάνεσαι ξαφνικά άβολα, αυτό θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη. Ένα άλλο τέχνασμα είναι να πατήσεις με το δάχτυλό σου την περιοχή - εάν αφήνει μια εσοχή για μια στιγμή, είναι πιθανό να έχει διατηρηθεί νερό.

Το πρόσωπό σου είναι πρησμένο

Το πρόσωπό σου μπορεί επίσης να εμφανιστεί πρησμένο όταν έχεις κατακράτηση υγρών. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω έλλειψης κυκλοφορίας και ροής υγρών, γεγονός που μπορεί να κάνει το πρόσωπό σου να φαίνεται στρογγυλό ή πρησμένο.

Το βάρος σου αυξομειώνεται

Εάν βλέπεις το βάρος σου να αυξάνεται και να μειώνεται πιο γρήγορα από το κανονικό, σημαίνει πως κερδίζεις και χάνεις υγρά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι βιώνουν γρήγορη απώλεια βάρους όταν ξεκινούν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες - οι υδατάνθρακες αποθηκεύουν επιπλέον νερό και όταν τρως λιγότερους υδατάνθρακες, το επιπλέον βάρος του νερού φεύγει πολύ γρήγορα.