Δεν σταματάει η περίοδός σου; Δες τι μπορεί να σημαίνει

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Δεν σταματάει η περίοδός σου; Δες τι μπορεί να σημαίνει

Μην ξεχνάς το ραντεβού στον γυναικολόγο σου

Οι «δύσκολες μέρες του μήνα» όπως αποκαλούμε λίγο πιο χαριτωμένα την έμμηνο ρύση, είναι αυτή η περίοδος της ζωής σου που κάθε μήνα έχεις νεύρα, σου ανοίγει η όρεξη περισσότερο από τις άλλες φορές και γίνεσαι ευαίσθητη υπέρ του δέοντος. Φυσικά η περίοδος μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, οπότε δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να κάνεις σύγκριση τη δικιά σου, με εκείνη της κολλητής σου.

Για καλύτερα αποτελέσματα και για να μην ξεχνιέσαι, το ημερολόγιο σου ή μια ειδική εφαρμογή, θα σε βοηθήσει να σημειώσεις την περίοδο σου και τα συμπτώματα έτσι ώστε να ξέρεις τι σου γίνεται. Η κανονική έμμηνος ρύση μπορεί να διαρκεί από δύο έως επτά ημέρες, ενώ ένας ακανόνιστος κύκλος αλλάζει διάρκεια από τον έναν μήνα στον άλλο.

Μπορείς πάντα να σημειώνεις τις αλλαγές που παρατηρείς –εάν παρατηρείς- κάθε μήνα έτσι ώστε να μπορείς να τα μεταφέρεις στον γυναικολόγο σου που θα σε βοηθήσει κιόλας. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένες περιόδους περιλαμβάνουν πολύποδες της μήτρας, αδενομύωση, καρκίνο της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας, κληρονομικές διαταραχές αιμορραγίας όπως η νόσος von Willebrand και ηπατική ή νεφρική νόσο. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και των αντιπηκτικών, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγάλες περιόδους.

Δεν υπάρχει λόγος να μπαίνεις σε σκέψεις και να ταράζεσαι και φυσικά σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο ως μέσο για να μάθεις τι σημαίνουν τα συμπτώματά σου (εάν τυχόν παρατηρήσεις). Πάρε τηλέφωνο και συμβουλέψου πάντα τον γιατρό σου.