Εσύ ήξερες τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία σου το πολύ ζεστό τσάι;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Εσύ ήξερες τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία σου το πολύ ζεστό τσάι;

Ήρθε η ώρα να μάθεις

Το τσάι είναι ένα αφέψημα που πολύς κόσμος προτιμά να το πίνει είτε το πρωί, είτε το απόγευμα αντί για καφέ για να σε τονώσει και να μπορέσεις να «βγάλεις» την υπόλοιπη μέρα. Η επιλογή του αν θα το πιείς ζεστό ή θα το αφήσεις να κρυώσει και θα το πιείς μετά έχει αντίκτυπο στα αντιοξειδωτικά, τη θερμοκρασία του σώματος, το μεταβολισμό και ακόμα, σύμφωνα με μερικές μελέτες, τον κίνδυνο καρκίνου.

Το τσάι όπως γνωρίζεις το βάζεις μέσα σε νερό για να απελευθερώσει ενώσεις που δημιουργούν το χρώμα και τη γεύση του. Ορισμένα τσάγια είναι φτιαγμένα για να καταναλώνονται πολύ ζεστά, τι επιπτώσεις έχει όμως η θερμοκρασία αυτή στην υγεία σου;

Το πολύ ζεστό τσάι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου.

Η θερμοκρασία επηρεάζει τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται μέσα στο τσάι. Μια μελέτη το 2018, για παράδειγμα, έδειξε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σχέση μεταξύ του καρκίνου και του πολύ καυτού τσαγιού - αλλά μόνο σε άτομα που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ, τα οποία είναι γνωστό πως έχουν αυξημένες πιθανότητες.

Πιο πρόσφατα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Καρκίνου το 2019 μελέτησε 50.045 Ιρανούς από το 2004 έως το 2008 και διαπίστωσε ότι οι προτιμήσεις για εξαιρετικά ζεστό τσάι και τσάι που καταναλώνεται πολύ σύντομα μετά το βρασμό συνδέονταν με 90% αύξηση του καρκίνου του οισοφάγου.

Το ζεστό τσάι μας κάνει πιο φιλικούς

Μια μελέτη από το 2008 ρίχνει φως στην υπόθεση του γιατί μπορεί να αισθάνεσαι καλύτερα όταν κρατάς το καυτό σας τσάι τα πρωινά που πας για δουλειά. Η ζέστη στα ροφήματα φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ζεστοί απέναντι στους άλλους. Οι άνθρωποι που κρατούσαν ένα ζεστό ρόφημα (στην περίπτωση του πειράματος, ο καφές) και τους ζητήθηκε να κρίνουν κάποιον άλλον έδωσαν πολύ θερμότερες κριτικές γι’ αυτούς, από αυτό που θα έδιναν αν το έκαναν κρατώντας ένα παγωμένο ρόφημα.

Οπότε τώρα που ξέρεις ακριβώς τι ρόλο παίζει η θερμοκρασία επέλεξε πως θα πιείς το τσάι σου προκειμένου να μη βλάψεις την υγεία σου.

DPG Network