Τα 5 είδη αϋπνίας: Ποιους επηρεάζουν και πώς αντιμετωπίζονται

Ερμιόνη Σαρρή
Τα 5 είδη αϋπνίας: Ποιους επηρεάζουν και πώς αντιμετωπίζονται

Δεν κοιμάσαι τώρα πια τα βράδια; Δες τι πρέπει να κάνεις. 

Πρωτοποριακή μελέτη του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης στην Ολλανδία ανέδειξε ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι αϋπνίας. Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, εξήγησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Υγεία Πάνω Απ' Όλα» με τη Φωτεινή Γεωργίου, τα είδη αϋπνίας και πώς αυτά επηρεάζουν τον ύπνο του ανθρώπου. Η έρευνα δίνει βάση στην ψυχολογία ψάχνοντας να βρει ποιο είδος αϋπνίας ανταποκρίνεται σε ποιο προφίλ.

Ο τύπος αϋπνίας 1 επηρεάζει άτομα πολύ πιεσμένα και θλιμμένα. Ο τύπος 2, αρκετά πιεσμένα και ευαίσθητα στην ανταμοιβή, ενώ ο τύπος 3 αφορά άτομα αρκετά πιεσμένα, μη ευαίσθητα στην ανταμοιβή. Ο τύπος 4 ανταποκρίνεται σε άτομα με υψηλή αντιδραστικότητα στο συναίσθημα, αλλά με λιγότερη πίεση και ο τύπος 5 απασχολεί άτομα λιγότερο πιεσμένα αλλά με χαμηλή αντιδραστικότητα στο ερέθισμα/συναίσθημα.



Ο ειδικός τόνισε ότι ο οργανισμός του ανθρώπου δεν είναι φτιαγμένος για τον τρόπο ζωής του σήμερα. «Το DNA μας δεν έχει εξελιχθεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας, όπως τις δημιουργήσαμε εμείς με τον πολιτισμό μας» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης θέλοντας να εξηγήσει τον λόγο που η αϋπνία ταλαιπωρεί τον έναν στους δύο ανθρώπους έστω και μια φορά στη ζωή τους. Μεγάλο ρόλο για έναν καλό ύπνο, σύμφωνα με τον ειδικό, παίζει η θερμοκρασία του δωματίου, και η σταθερή ώρα ύπνου καθημερινώς. Συνέστησε τον ύπνο σε θέση ανάσκελα, χωρίς φωτισμό ή κάποια παρεμβολή από τηλεόραση, κινητό μία ώρα πριν τον ύπνο.