Αυτοί είναι δύο μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις για τον μεταβολισμό σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Αυτοί είναι δύο μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις για τον μεταβολισμό σου

Plus: Ένα γεγονός που ισχύει και πρέπει να πιστέψεις

Η λέξη μεταβολισμός συχνά εμφανίζεται «ως ζευγάρι» με τις λέξεις, δίαιτα, άσκηση και απώλεια βάρους. Όμως πολύ σπάνια υπάρχει επεξήγηση για το πώς αυτός λειτουργεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λάθος πληροφορίες και να μην ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να πιστέψεις και τι όχι. Στην ιατρική ορολογία ο μεταβολισμός είναι αυτή η διαδικασία στην οποία το σώμα σου μετατρέπει το φαγητό στην ενέργεια που χρειάζεται. Είναι μία ζωτική διαδικασία για όλα τα έμβια όντα και όχι μόνο τους ανθρώπους.

Με άλλα λόγια χωρίς τον μεταβολισμό σου δεν θα ένιωθες την ενέργεια που παίρνεις τρώγοντας ένα γεύμα. Υπάρχουν όμως δύο μύθοι, που θα πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις.

-Οι αδύνατοι άνθρωποι έχουν πιο γρήγορο μεταβολισμό

Πρόκειται περισσότερο για τη σύνθεση του σώματος όταν πρόκειται για τον μεταβολισμό και όχι για το μέγεθος αυτού. Ο μεταβολισμός εξαρτάται από τη σύνθεση της πρωτεϊνικής μάζας που έχεις, που σημαίνει πως όσο περισσότερους μυς έχεις, τόσο περισσότερες θερμίδες καις όταν ξεκουράζεσαι. Δεν είναι αλήθεια όμως πως όσο λεπτότερη είσαι, τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός σου. Αντίθετα, μειώνεται το πόσο μυώδης είσαι.

-Ο μεταβολισμός σου είναι γενετικός και δεν μπορεί να αλλάξει

Τα γονίδιά σου επηρεάζουν το μεταβολισμό σου - αλλά δεν το επηρεάζουν τόσο, όσο οι συνήθειες του τρόπου ζωής που εφαρμόζεις. Το πόσο ασκείσαι και οι επιλογές που κάνεις όταν τρως είναι πιο σημαντικοί παράγοντες και ευτυχώς τους ελέγχεις εσύ. Ωστόσο, ορισμένες γενετικές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό σου.

-Fact: Τα πικάντικα φαγητά ενισχύουν τον μεταβολισμό σου

Είτε προτιμάς το chilli, είτε το ginger υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σκέψη που αναφέρει, ότι μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή θερμότητας στο σώμα μας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη και περισσότερη καύση θερμίδων.

Το αποτέλεσμα είναι βραχυπρόθεσμο και το πόσο σημαντικό είναι εξαρτάται από το πόσο καυτερό είναι το chilli. Προσθέτοντας μόνο μία κουταλιά της σούπας πράσινου ή κόκκινου πιπεριού στο γεύμα ή το δείπνο σου, θα μπορούσε να επιταχύνει το μεταβολισμό σου.