Οι απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις όσον αφορά στην παιδική πλατυποδία

Οι απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις όσον αφορά στην παιδική πλατυποδία

Μάθετε όλα όσα δε γνωρίζετε για την παιδική πλατυποδία.

Τί είναι η πλατυποδία;

Πλατυποδία είναι η μείωση ή η εξαφάνιση του ύψους της ποδικής καμάρας.

Που οφείλεται;

Λόγω της θέσης του παιδιού στη μήτρα, της ύπαρξης άφθονου υποδόριου λίπους στην περιοχή και της γενικότερης χαλαρότητας των αρθρώσεων στην παιδική ηλικία, η «μαλακή» ή εύκαμπτη παιδική πλατυποδία είναι φυσιολογική και απαντά περίπου στο 25% των παιδιών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η πλατυποδία στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι φυσιολογική και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Κατά κανόνα υπάρχει κατάχρηση της διάγνωσης και της θεραπείας της πλατυποδίας, που οφείλεται κυρίως στην ανησυχία των γονέων για την πιθανή εξέλιξή της.

Ποιά είναι η εξέλιξη της πλατυποδίας;

Η αιτιολογία και η φυσική εξέλιξη της πλατυποδίας δεν είναι μέχρι σήμερα απολύτως γνωστές, αν και η συνήθης εξέλιξη της φυσιολογικής πλατυποδίας είναι η αυτόματη υποχώρηση.
Σε περιπτώσεις που η πλατυποδία παραμένει για περισσότερο από 4-5 έτη και ειδικά όταν εμφανίζεται στο ένα πόδι ή συνδυάζεται με πόνο, χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος, γιατί μπορεί να οφείλεται σε άλλες παθήσεις, όπως το επικουρικό σκαφοειδές, το παιδικό «κότσι», η συνοστέωση του ταρσού, ο κάθετος αστράγαλος, κλπ. οι οποίες χρειάζονται συχνά χειρουργική αντιμετώπιση.

Πώς γίνεται η διάκριση μεταξύ της «αθώας» και της δύσκαμπτης πλατυποδίας;

Ο διαχωρισμός της πλατυποδίας σε εύκαμπτη ή δύσκαμπτη γίνεται με τη δυνατότητα διόρθωσής της με παθητικούς χειρισμούς. Δηλαδή, η διόρθωση της πλατυποδίας με την έκταση του μεγάλου δακτύλου, με την ανύψωση στο ένα πόδι, η τάση του Αχίλλειου τένοντα και η απουσία πόνου είναι σημαντικά χαρακτηριστικά και συμβαίνουν στις περιπτώσεις εύκαμπτης πλατυποδίας. Αν αυτά δεν συμβαίνουν, χρειάζεται εξέταση της χαλαρότητας των υπόλοιπων αρθρώσεων, αλλά και πιο ειδικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και πελματογράφημα.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση της πλατυποδίας;

Η φυσιολογική αμφοτερόπλευρη εύκαμπτη παιδική πλατυποδία χρειάζεται μόνο παρακολούθηση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εφαρμογή κατάλληλων υποδημάτων δεν διορθώνει την παραμόρφωση (η οποία πιθανώς θα συνέβαινε ανεξάρτητα), αλλά ανακουφίζει από τον πιθανό πόνο. Οι ασκήσεις διάτασης του γαστροκνημίου είναι επίσης ευεργετικές. Ο αποκλεισμός άλλων αιτίων δύσκαμπτης ή ετερόπλευρης πλατυποδίας που μπορεί να χρειαστούν και χειρουργική αποκατάσταση είναι απαραίτητος.