Travel Bloat: τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Travel Bloat: τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις;

Σίγουρα σου έχει συμβεί έστω και μία φορά

Προφανώς δεν χρειάζεται να σου μεταφράσουμε επακριβώς τι είναι το travel bloat, αλλά όπως καταλαβαίνεις και από τα συμφραζόμενα είναι αυτό το πρήξιμο και φούσκωμα που σου συμβαίνει κάθε φορά που τυχαίνει να ταξιδεύεις (με αεροπλάνο κατά κύριο λόγο). Κάθε φορά που κάνεις ένα ταξίδι, το οποίο διαρκεί πάνω από δύο ώρες, καταλήγεις να φτάνεις στον προορισμό σου πρησμένη.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις;

-Η πίεση της καμπίνας
Θα σε γυρίσουμε πίσω λίγο στο σχολείο και θα κάνουμε ένα μικρό μάθημα φυσικής. Σκέψου ένα μπαλόνι γεμάτο με αέρα. Όταν η πίεση γύρω του αυξάνεται, το μπαλόνι συρρικνώνεται, αν η πίεση γύρω του μειωθεί, το μπαλόνι μεγαλώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με το στομάχι σας ενώ βρίσκεσαι σε πτήση. Η πίεση στην καμπίνα μειώνεται καθώς ανεβαίνετε και το αέριο στο στομάχι σου επεκτείνεται.

-Το φαγητό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο
Όταν ταξιδεύεις συνηθίζεις να τρως πολλά και αδιάφορα γεύματα, τα οποία δεν κάνουν καλό στο στομάχι σου. Οι ανθυγιεινές επιλογές (σκέψου σούπερ αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα) που τρως μέσα στο αεροπλάνο δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το στομάχι σου. Προτίμησε να πάρεις μαζί σου ένα γεύμα ή σνακ που θα έχεις ετοιμάσει από το σπίτι σου.

-Κάθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα
Έχει τύχει ποτέ να φοράς ψηλόμεσο παντελόνι και να νιώθεις πρησμένη γιατί σε πιεζει; Το να κάθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Και θα το έχεις παρατηρήσει ξανά αν ταξιδεύεις πολλές ώρες με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τραίνο.

Τι μπορείς να κάνεις όμως γι’ αυτό; Υπάρχουν κάποια tips που θα σε βοηθήσουν.