8 τρόποι να δώσεις «τέλος» σε μία κρίση πανικού

8 τρόποι να δώσεις «τέλος» σε μία κρίση πανικού

Εφίδρωση, ταχυπαλμία και τρέμουλο είναι μερικά από τα συμπτώματα.

Η πίεση και οι δυσκολίες της καθημερινότητας, το βαρύ πρόγραμμα στη δουλειά και οι πολλές υποχρεώσεις μπορούν συχνά να μας φέρουν στα όριά μας. Αποτέλεσμα της απαιτητικής ρουτίνας, πολλές φορές, είναι η κρίση πανικού. Περίπου ένας στους δέκα θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του κρίση πανικού, η οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα κάποιου αγχωτικού γεγονότος.

Ο φόβος για την παραμονή μας μέσα σε κλειστό χώρο για πολλή ώρα ή η αναμονή για τα αποτελέσματα σοβαρών ιατρικών εξετάσεων είναι μερικά παραδείγματα που μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιον κρίση πανικού. Αυτή συνήθως εμφανίζεται με εφίδρωση, ταχυπαλμία, τρέμουλο, δύσπνοια, αίσθημα λιποθυμίας κ.ά.

Μπορεί κι εσύ που διαβάζεις τώρα αυτό το άρθρο να έχεις έρθει αντιμέτωπη με αυτά τα συμπτώματα κάποια στιγμή στη ζωή σου. Και συνήθως όσοι το έχουν βιώσει φοβούνται μήπως έρθει και μία επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Αναρωτιέσαι ακόμα τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου σε περίπτωση κρίσης πανικού; Διάβασε παρακάτω:

-Πάρε βαθιές ανάσες. Κάνε εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα και βεβαιώσου ότι ο αέρας φτάνει μέχρι το θώρακα και την κοιλιά.

-Κλείσε τα μάτια. Έτσι, θα χάσεις την επαφή με το ερέθισμα που σε τάραξε και σε οδήγησε στην κρίση πανικού.

-Βρες ένα αντικείμενο στο χώρο και εστίασε εκεί. Για παράδειγμα, βρες ένα ρολόι και παρατήρησε πώς κινούνται οι δείκτες. Θα σε βοηθήσει να ξεχάσεις αυτό που σου συμβαίνει.

-Σκέψου ένα μέρος, το οποίο σε κάνει χαρούμενη. Φαντάσου μία καταγάλανη παραλία και εσένα να περνάς ανέμελες στιγμές πλάι στο κύμα. Πολύ καλύτερα, έτσι;

-Κάνε χαλαρή γυμναστική. Πήγαινε για περπάτημα ή για χαλαρό τρέξιμο.

-Χρησιμοποίησε λεβάντα. Μυρίζοντας λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας θα ηρεμήσεις γρήγορα.

-Πιες χαμομήλι. Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις ευεργετικές, χαλαρωτικές ιδιότητές του.

-Επανάλαβε από μέσα σου μία φράση που ξέρεις ότι σε βοηθά να ηρεμήσεις.