Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου εάν παραλείψεις ένα γεύμα την ημέρα;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου εάν παραλείψεις ένα γεύμα την ημέρα;

Οι απαντήσεις που ψάχνεις βρίσκονται εδώ

Η παράκαμψη των γευμάτων, που ονομάζεται επίσης διαλειμματική νηστεία, μπορεί να έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους», εξηγεί ο Brooke Alpert, γιατρός και συγγραφέας του The Detox Diet. Αλλά η παράλειψη ενός γεύματος σε συνδυασμό με τη διαλειμματική νηστεία είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Σε γενικές γραμμές, το να παραλείπεις γεύματα έχει αρνητικές συνέπειες για το σώμα σου. Οι εμπειρογνώμονες μάλιστα, εξηγούν ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν τρως αρκετά.

Θα νιώθεις κουρασμένη και υποτονική

Η παράκαμψη των γευμάτων και η μη κατανάλωση αρκετών φαγητών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί κυριολεκτικά να κάνει το κεφάλι σου να γυρίζει. Μπορεί να αρχίσεις να ζαλίζεσαι, να έχεις χαμηλή ενέργεια και ίσως να έχεις και τάση προς έμετο. «Αυτό οφείλεται στην πτώση της γλυκόζης στο αίμα. Όταν δεν τροφοδοτείς τον εγκέφαλό σου αυτός δίνει σήμα στο σώμα σου ότι είναι καιρός να σταματήσει να κάνει πράγματα, σαν να βγαίνει εκτός λειτουργίας», αναφέρουν οι ειδικοί. Γι' αυτό, αν πρόκειται να ξεκινήσεις διαλειμματική νηστεία, πρέπει να βεβαιωθείς ότι το κάνεις σωστά - σε ένα καθορισμένο πρόγραμμα - και όταν τρως, το κάνεις με τροφές και φαγητά που ξέρεις ότι θα σε κρατήσουν για την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί να φας υπερβολικά στο επόμενο γεύμα σου

«Όταν οι άνθρωποι παραλείπουν γεύματα, αισθάνονται ότι οφείλουν κάτι στον εαυτό τους αργότερα μέσα στην ημέρα, έτσι τείνουν να τρώνε περισσότερο στο επόμενο γεύμα τους», εξηγεί η Bonnie Taub Dix, δημιουργός του BetterThanDieting.com και συγγραφέας του Read It Before You Eat It. «Μα αν χωρίσεις τα γεύματά σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα σου είναι σε θέση να χρησιμοποιεί αυτά τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά», συνεχίζει.

Για να βοηθήσεις το σώμα σου να λειτουργήσει σωστά, βεβαιώσου ότι απολαμβάνεις τρία ισορροπημένα γεύματα την ημέρα, και αν πεινάσεις και μέσα στην ημέρα μπορείς να φας κι ένα υγιεινό snack.



Η διάθεση σου θα είναι πεσμένη

Το ζάχαρό σου πέφτει όταν παραλείπεις τα γεύματα συνεχώς. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεσή σου. Η γλυκόζη είναι το νούμερο ένα καύσιμο για τον εγκέφαλό μας, οπότε όταν δεν την έχουμε, μπορεί να μας ρίξει πολύ τη διάθεση.