Μια ναυτία για το καλοκαίρι θα' χω και εγώ

Μια ναυτία για το καλοκαίρι θα' χω και εγώ

Είναι η νόσος των ταξιδιωτών.

Ειδικά για εκείνους που ταξιδεύουν με πλωτά με μέσα είναι ιδιαίτερα επίκαιρη τώρα το καλοκαίρι. Συμφωνώ ότι είναι από τις χειρότερες συνθήκες αυτή η αίσθηση. Τι μας δημιουργεί όμως την ναυτία. Ουσιαστικά έχει να κάνει με τα μηνύματα που παίρνει ο εγκέφαλος για το χώρο και το χώμα του μέσα σε αυτό. Τα μηνύματα αυτά ο εγκέφαλος τα παίρνει από τα αισθητήρια όργανα κυρίως στα μάτια και στο εσωτερικό του αυτιού.

Ειδικά εκείνοι που υποφέρουν από «λαβύρινθο» νιώθουν πολλαπλάσια τα συμπτώματα της ναυτίας, δηλαδή τη ζαλάδα, το ανακάτεμα και την τάση για εμετό. Για παράδειγμα όταν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο και επιχειρήσεις να διαβάσεις το λαβυρυνθικό σύστημα θα ανιχνεύσει την κίνηση του αυτοκινήτου ενώ το οπτικό θα προσπαθήσεις να μείνει προσηλωμένο στο βιβλίο με συνέπεια να απορυθμιστεί το σύστημα και να ζαλιστείτε.

Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγετε το διάβασμα στο αυτοκίνητο, να κοιτάζετε προς ένα σταθερό σημείο έξω και μπροστά συνήθως, στα πλοία να προτιμάτε το κατάστρωμα και στο αεροπλάνο να προτιμάτε το παράθυρο. Επίσης η δραμαμίνη είναι μια πολύ καλή φίλη για τα μεγάλα ταξίδια αρκεί να την προμηθευτείτε μισή ώρα πριν μπείτε μέσα και όχι όταν σας πιάσει γιατί τότε θα είναι αργά.