Η στοματική υγιεινή

Η στοματική υγιεινή

Πώς επιτυγχάνεται.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

1)Δεν πρέπει να βουρτσίζετε τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών κάθετα με αυτά. Τα δόντια έχουν φορά βουρτσίσματος και αυτή είναι από τα ούλα προς τα δόντια και όχι κάθετα.
2)Μην πιέζετε την οδοντόβουρτσα πολύ πάνω στα δόντια και τα ούλα. Ούτε να χαϊδεύετε με την οδοντόβουρτσα τα ούλα και τα δόντια χωρίς καθόλου πίεση.
3)Μην σταματάτε να βουρτσίζετε αν κάποιο σημείο του ούλου ματώνει. Ό,τι ματώνει να το βουρτσίζετε περισσότερο. Το μάτωμα των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος υποδηλώνει πιθανή ουλίτιδα. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να μπορέσει να καταπολεμήσει το αίτιο που προκαλεί την ουλίτιδα. Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

Tι πρέπει να κάνετε

1) Βάλτε το βούρτσισμα των δοντιών στην καθημερινότητα σας.

2) Βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2 με 3 λεπτά. Περίπου τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται, ώστε τα δόντια σας να απορροφήσουν τις ουσίες που πρέπει από την οδοντόκρεμα.

3) Βουρτσίζετε τα δόντια σας πάντα πριν κοιμηθείτε. Το βράδυ η παραγωγικότητα του σάλιου (το οποίο λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό του στόματος) πέφτει με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της τερηδονοποίησης των δοντιών.
4) Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας συχνά. Αν δείτε να αποκλίνουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας από την κεφαλή πετάξτε την και αγοράστε μια καινούρια, καθώς αυτές οι τρίχες μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα σας. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 με 4 μήνες.
5) Χρησιμοποιείστε το οδοντικό νήμα, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καθαριστούν οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια.
6) Χρησιμοποιείστε στοματικά διαλύματα.

7) Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρο σας ακόμα και αν δεν πονάτε. Η πρόληψη θα σας γλυτώσει από επώδυνες εμπειρίες.